Romerne er lei av mafia, korrupsjon og søppelkrise: protestparti kan ta makten i Italias hovedstad.

Roma kan få sin første kvinnelige borgermester. Virginia Raggi (37) fra protestpartiet Femstjernersbevegelsen lover å rydde opp i søppel og korrupsjon.

Virginia Raggi (37) fra Femstjernersbevegelsen ligger an til å bli Romas første kvinnelige borgermester.

Søndag strømmer italienerne til urnene i mer enn 1300 byer og landsbyer i et lokalvalg som kan svekke statsminister Matteo Renzi som
sliter med å få økonomien på fote og kutte arbeidsledigheten. Det demokratiske partiet (PD) er Italias største parti, men meningsmålingene viser at PDs borgermesterkandidater kun er klar favoritt i Torino av landets fire storbyer. I Milano er det jevnt, og i Roma og Napoli sliter de, ifølge Reuters.

Protestparti leder

Særlig har oppmerksomheten vært stor om valget i Roma der protestpartiet Femstjernersbevegelsen, som ble startet av komikeren Beppe Grillo, leder på meningsmålingene.

– Roma må bli en normal by igjen. Det er et ekstremt vanskelig sted å bo, og slik skal det ikke være i Italias hovedstad, sier ordførerkandidat Virginia Raggi ifølge NTB.

Hun er ikke i tvil om hva som bør skje med dem som hittil har styrt den evige stad:

– Det er på tide å sende dem hjem, alle sammen.

Italia, mafia, vin og politisk kaos. Hør Aftenposten Verdens ferske podkast om Italia. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Les også

«Mafiaen tjener mer på menneskesmugling enn på narkotika»

Mafiaskandale

Den italienske hovedstaden har vært rystet av en stor mafiaskandale. En enøyd mafiagangster, toppolitikere og forretningsfolk skal ha samarbeidet om å tappe Romas pengebeholdning. 46 personer sitter på
tiltalebenken, deriblant sentrale Roma-politikere av alle politiske farger.

Mafiosoen Massimo Carminati ble arrestert i desember 2014.

Hovedtiltalt er den 56 år gamle Massimo Carminati, som har
bakgrunn som nyfascist og medlem av en tidligere mafiagruppe. Carminati er blitt kalt «den svarte sjelen», «Romas siste konge» og «piraten» etter at han mistet et øye i en skuddveksling med politiet på begynnelsen av 1980-tallet.

Mafiagruppen skal ha svindlet Roma for titalls millioner euro det siste tiåret, blant annet ved å ta over renovasjon og søppelhåndteringen og driften av hovedstadens parker. Italiensk politi- og påtalemyndighet mener at dette er landets yngste mafiagruppe: Mafia Capitale (hovedstadsmafiaen).

Les også

Italia forbereder seg på kaffekrig mot Starbucks

Distanserer seg

Statsminister Matteo Renzi har viet liten oppmerksomhet til valget, men de siste dagene har han begynt å promotere partiets kandidater.

­– Statsministeren vet at det er en betydelig fare for at dette valget vil gå dårlig for ham, og derfor ønsker han ikke å bli for sterkt assosiert med et valgnederlag, sier statsvitenskapsprofessor Roberto D'Alimonte til Reuters.

Professoren fra Luiss-universitetet fremholder at et valgnederlag i tre eller flere av de største byene vil svekke statsministeren og styrke opposisjonen, men at det neppe kommer til å føre til noe regjeringsbytte.

Italias statsminister Matteo Renzi.

Ny vitalitet

Renzi overtok som statsminister i 2014 og har skapt en ny vitalitet i italiensk politikk, selv om venstresiden i PD kritiserer ham for å trukket partiet for langt til høyre. Italia har opplevd en kraftig økonomisk nedtur etter finans- og eurokrisen, men opplever nå økonomisk vekst.

Kommentatorer mener det viktigste han har fått til er å starte med reform av det politiske systemet. Et problem har vært at nye og viktige lover tar årevis før de blir vedtatt, eller at de blir stoppet i den politiske prosessen og aldri blir vedtatt. Renzi har fått drevet gjennom endringer som gjør at overhuset i nasjonalforsamlingen, senatet, blir strippet for mye av sin makt. Reformen må godkjennes i en folkeavstemning til høsten.