Innser nederlaget: - Labour har tapt, de konservative har vunnet,

Ingen av partiene ser ut til å få rent flertall.

Les også:

Siste:

 • Dårlig valgresultat for Nick Clegg og Liberaldemokraten, men partilederen vant mandatet i sin valgkrets, Sheffield Hallam.
 • — Det har helt klart vært en skuffende natt for Liberaldemokratene. Vi har ikke fått de resultatene vi hadde håpet på, sa Clegg til velgerne da resultatet fra hans valgkrets var klart.
 • De siste prognosene fra Sky News viser at ingen av partiene vil få flertall. Det konservative partiet vil få 309 av stemmene, Labour vil få 259 og Liberaldemokratene 54. Andre partier vil få 28 stemmer.
 • Det konservative har foreløpig vunnet 240 plasser i parlamentet, Labour 186 og Liberaldemokratene har fått 38 plasser, viser tall fra nyhetsbyrået Reuters som ble gjort tilgjengelige 06.30 fredag morgen.
 • Det er totalt 650 plasser i Underhuset. En fjerdedel var stemmene er ikke opptelt da de siste prognosene var klare.
  Lydrapport fra Aftenpostens korrespondent, Eirin Hurum, fredag morgen

flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2010/05/07-uk-election/audioplayer.swf", { width:"466px", height:"40px", version:"9.0.124", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {statsId:"ukelection", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash-spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutter.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"});


Dermed tyder alt på at ingen av partiene vil få så mange stemmer at de kan danne en flertallsregjering.

På forhånd har mange briter fryktet et såkalt «hung parliament», der ingen av partiene er sterke nok til å styre alene.

— Landet har talt, vi aner ikke hva de sa, sier Lord Paddy Ashdown ifølge The Guardian .

Landet har talt, vi aner ikke hva de sa.
Lord Paddy Ashdown.

Innser nederlaget

Og Labour begynner nå å innse nederlaget, melder Sky News i seks-tiden fredag morgen:

— Labour har tapt, de konservative har vunnet, de konservative bør styre, sier tidligere innenriksminister for Labour, David Blunkett ifølge Sky News.

Uklart

Men ikke alle Labour-representanter er like krystallklare på at de vil gi Cameron sjansen. Blant annet sier David Miliband at partiene nå må sette seg ned for å se hvem som er i stand til å danne regjering.

Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold tror det vil føre til sterke reaksjoner om Labour likevel forsøker å danne regjering.

— Gordon Brown kommer til å bli stemplet som en dårlig taper dersom han klamrer seg til makten.

BBCs prognose klokken 07.08:

Gordon Brown kommer til å bli stemplet som en dårlig taper dersom han klamrer seg til makten.
Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

- Mistet mandatet

Gjennom natten har valgresultatene tikket inn og det ser nå ut til at Det Konservative partiet vil bli landets største, men uten rent flertall i parlamentet.

- Labour har mistet mandatet til å styre vårt land, sa partileder David Cameron i sin tale natt til fredag.

Han turte likevel ikke å slippe jubelen helt løst, ifølge BBC . Både valgdagsmålingen og tallene fra nattens opptelling viser foreløpig at Storbritannia er på vei mot det mange briter har fryktet, et parlament der ingen av partiene har rent flertall.

Dermed kan Cameron bli avhengig av støtte fra Liberaldemokratiene eller andre småpartier, som lojalistpartiene i Nord-Irland.

Labour har mistet mandatet til å styre vårt land.
Partileder for Det konservative partiet, David Cameron.

Slagen mann

BBC skriver at det var en slagen Gordon Brown som snakket til tilhengerne i natt.

Men Labour-lederen var da likevel ikke helt villig til å se nederlaget i øynene:

— Jeg vil gjøre min del for å sørge for at Storbritannia har en sterk, stabil og prinsippfast regjeirng, sa Brown ifølge BBC .

På spørsmål svarte en talsmann for Brown at det er «for tidlig å si» om Labour vil forsøke å få til en hestehandel med Liberaldemokratene.

Les også:

- Sterk rolle

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg har tatt britisk politikk med storm dennne valgkampen, men resultatet ser likevel ut til å bli nedslående.

Partiet håper likevel å spille en viktig rolle i vippeposisjon:

— Hvis det blir et parlament uten rent flertall er jeg sikker på at Liberaldemokratene vil spille en sterk rolle og at vi kommer til å gjøre det bedre enn på valgdagsmålingen, sier talsperson for klimaspørsmål i partiet, Simon Hughes, til The Guardian .

 1. Det konservative partiet: 308
 1. Labour: 260
 1. Liberaldemokratene: 53
 1. Andre: 29
- Nederlaget var lesbart i øynene til Gordon Brown, skriver BBCs kommentator.
Valgkampen var sterkt preget av Nick Clegg og Liberaldemokratene, men resultatet ble skuffende.