Pilotene: - Vi satt med PC-er i cockpiten

Fløy 240 kilometer forbi flyplassen hvor de skulle lande.

Etter at de to pilotene i Northwest Airlines "glemte" å lande flyet i Minneapolis i forrige uke, har spekulasjonene gått høyt om hva som var årsaken.

— Diskuterte skiftjobbing

Nå melder CNN at de to har forklart at de satt med sine bærbare PC-er i cockpiten, og diskuterte en ny skiftplan som selskapet nylig hadde innført. Northwest Airlines tillater ikke sine piloter å bruke PC i cockpiten under flygning. Da flight 188 fra San Diego fløy 240 kilometer forbi flyplassen i Minneapolis onsdag, fryktet tårnet og at flyet hadde blitt kapret. I over 14 minutter fløy flyet bort fra St. Paul International Airport - uten at tårnet, kollegene om bord eller andre fly greide å få kontakt med de to pilotene. De to er begge erfarne piloter i 50-årene, og de har forklart at de ikke var trøtte, eller at de hadde noe medisinsk problem under turen. De hevder også at de ikke kranglet – slik de første rapportene meldte om. De har forklart at de ble "distrahert", men noen detaljer utover det har ikke kommet frem så langt.

78 minutter uten kontakt

Etterforskerne undersøker også taleregistratoren fra flyet, men den kan neppe kaste mer lys over hva som skjedde: Den inneholder bare de siste 30 minuttene de var i luften, og da var pilotene tilbake på nett med omverdenen. Totalt var pilotene uten radiokontakt med omverdenen i 78 minutter. De måtte blåse i alkometere da de til slutt ankom i Minneapolis, men prøvene viste at ingen av dem var beruset. Passasjerene var sjokkerte da de landet, og fortalte at de ikke fikk noe informasjon om hvorfor de plutselig hadde fløyet over og langt fordi bestemmelsesstedet.

Selskapet har nå sendt kundene som var om bord sjekker på flere tusen kroner som de kan bruke på reiser med Northwest. De ble avhørt i til sammen fem timer hver for seg. Også resten av besetningen har forklart seg om den underlige hendelsen. Flyvertinnen som hadde ansvaret på flighten sier at hun ikke var klar over at noe hadde skjedd i cockpiten.

Den grønne streken viser hvordan de to pilotene fra Northwest Airlines fløy 240 kilometer forbi Minneapolis, snudde, og så landet på riktig sted.
svp://15684