Verden

Høyrepopulist tapte med 31.000 stemmer i Østerrike

Alexander Van der Bellen blir president i Østerrike. Opptellingen av forhåndsstemmene sikret ham seier over høyrepopulisten Norbert Hofer.

Høyrepopulisten Norbert Hofer (t.v.) tapte på målstreken mot den uavhengige kandidaten Alexander Van der Bellen.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Alexander Van der Bellen vant det østerrikske valget med 50,3 prosent av stemmene, opplyste det østerrikske innenriksministeriet mandag.

Økende skepsis til innvandring var nesten nok til å sikre høyrepopulisten Norbert Hofer seieren i det østerrikske presidentvalget, men han endte altså opp med 49,7 prosent av stemmene.

Til slutt oppnådde Van der Bellen 31.026 flere stemmer enn Hofer, ifølge oversikten fra landets innenriksdepartement. Det ble avgitt nesten 4,5 millioner gyldige stemmer.

– Selvfølgelig er jeg trist i dag, skriver Hofer i en melding som han mandag la ut på sin Facebook-konto for å erkjenne nederlaget. Han ber velgerne om ikke å miste motet, siden valgkampen «må ses som en investering i fremtiden».

Den første opptellingen av stemmene viste søndag dødt løp mellom ham og kandidaten fra den venstre fløyen i østerriksk politikk, Alexander Van der Bellen, som tidligere har vært leder for De grønne.

Forhåndsstemmene avgjorde

Det måtte en opptelling av forhåndsstemmene til for å kåre en vinner. De 700.000 forhåndsstemmene utgjorde 14 prosent av det totale antallet avgitte stemmer.

Den østerrikske avisen Kronen slår på sin twitterkonto fast at det er Van der Bellen som blir bundespresident.

Saken fortsetter under twitter-meldingen:

Kunne blitt første statsleder fra ytre høyre fløy

Norbert Hofer ledet søndag med 51,9 prosent av stemmene, mens Van der Bellen da hadde fått 48,1 prosent av stemmene.

Dersom Hofer hadde vunnet, ville han blitt den første statslederen i et EU-land fra et parti på ytre høyre fløy.

Han leder Frihetspartiet, som siden Jörg Haiders tid på 80- og 90-tallet har profilert seg som et innvandrings- og EU-kritisk parti.

Presidenten har i Østerrike tradisjonelt lite formell makt, men Hofer har sagt at han ville øke presidentens innflytelse.

Hofer fikk 35 prosent i første omgang av valget, mens Van der Bellen fikk 21 prosent.

Kan ropet etter en sterk mann følge i kjølvannet av fremgang for mer populistiske partier? Hør Aftenpostens Verdens siste podkast.
Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. Østerrike