Verden

Betalt for å samle inn sladder

De 11 som er arrestert siktet for å være utenlandske agenter, var topp utdannet og hadde topp utstyr. Det eneste de manglet var hemmeligheter å sende hjem til oppdragsgiverne i Moskva.

Også fra denne bokhandelen nederst på Manhattan skal Anna Chapman ha hatt kontakt med sine russiske overordnede.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Spionsaken, hvor 11 nå er siktet, er som klippet ut av hva en kan oppleve på Spy Museum i Washington. Her kan alle leke spion for en dag med usynlig blekk og koder. Men for de 11, hvorav minst 3 ektepar, var dette livet de levde. De fikk betalt fra den russiske stat for å samle inn opplysninger og politisk sladder. Men stort sett var de selvfinansiert gjennom jobber i USA.

Planla flytting

I nesten 10 år har amerikanske myndigheter fulgt dem. Når de ble arrestert nå, var det fordi FBI mente at minst en av dem planla å flytte fra USA.

Både amerikanske og russiske myndigheter ønsker å dempe den politiske skaden denne saken kan få på de stadig bedrede forholdene mellom de to landene.

Flere av de tiltaltes advokater har betegnet saken som svak.

En av de 11, Vicky Pelaez, er journalist for en spanskspråklig avis i New York. Hun har forsøkt å komme i kontakt med sentrale kilder i amerikansk forvaltning og politikk. Folk som drev med pengeinnsamling i partiene var blant annet mål for oppvartning fra spionringen.

Pelaez er kjent for sine kommunistsympatier i spaltene. Hun og ektemannen Juan José Lazaro, som også er siktet i saken, har en tenåringssønn som studerer til klassisk pianist.

Ikke statsjobb

De 11 jobbet blant annet som journalist, eiendomsmegler, reisebyråagent og i energiselskap. De er siktet for å være agenter for et annet land, men ikke for spionasje. Oppdragsgiverne i Moskva påla dem å ikke ta jobber i det offentlige, fordi deres falske identiteter ikke ville tåle en grundig bakgrunnssjekk. Ifølge FBI er det ikke bevist at de har fått tak i graderte opplysninger som de har sendt hjem. Derfor er de ikke siktet etter de strengeste spionparagrafene.

Ifølge nyhetsbyrået AP er maksimumstraffen for denne type agentvirksomhet fem års fengsel.

Mange av naboene stiller seg helt uforstående til spionanklagene og forteller om felles bursdagsfeiringer, barnevakt hos hverandre og et helt alminnelig amerikansk forstadsliv.

Målet har vært å få tak i personalopplysninger og sladder. Ifølge FBI ville det vært mindre ressurskrevende å surfe på nettet om en ville ha tak i denne type opplysninger.

Hva vil Obama?

Ifølge rettsdokumentene har de mottatt kodede meldinger fra spionsjefene i Moskva om å kartlegge hva som var president Obamas hensikter med besøket i Moskva i juli i fjor.

Hvordan folk som bor i New Jersey skulle finne ut det, kan en saktens spørre om. Men etterretningseksperter sier til The New York Times at det her er snakk om tilleggsopplysninger. Disse spionene har opptrådt som trenere på fotballag til personer som kan ha opplysninger eller deltatt på grillpartier der snakket går over en kald budweiser. Det er den uformelle sladderen som ambassadens personell i Washington ikke kunne få tak, som interesserte.

Les også

  1. Russland: – Et gufs fra den kalde krigen

  2. Anna – den røde spionen

  3. Spionene i folkedypet

I dette huset i Yonkers utenfor New York ble den siktede Vicky Pelaez arrestert. Her er Pelaez sønn på vei tilbake til huset.
I denne Starbucks kaffebaren på Manhattan skal Anna Chapman kommuniserte med sine russiske kontakter.