Verden

Abbas og Netanyahu møtes igjen om to uker

Smilene satt løst da Mahmoud Abbas møtte Benjamin Netanyahu i ettermiddag. Nå skal de treffes igjen om to uker.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) møtte palestinernes president Mahmoud Abbas (t.h.) i Washington i dag. USAs utenriksminister Hillary Clinton var vertskap. SCANPIX

 • Elisabeth Rodum

Les også :

Fagre ord ble fulgt av krav dan Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas startet samtalene i Washington torsdag, skriver NTB.

– Jeg ser i deg en venn for fred. Sammen kan vi lede vårt folk til en historisk framtid og sette en stopper for konfliktene, sa Netanyahu henvendt til Abbas.

– Det blir ikke lett. En sann fred og en varig fred kan bare oppnås med gjensidige og smertefulle innrømmelser fra begge sider. Fra den israelske og den palestinske. Fra min side og din side.

USAs Midtøsten-utsending George Mitchell kunngjorde torsdag at Abbas og Netanyahu skal ha nye samtaler 14. og 15. september, og at de to lederne etter det skal møtes annenhver uke.

Det ambisiøse målet er å komme frem til en fredsavtale innen ett år.

— Grip sjansen

President Barack Obama, som har innkalt til fredsmøtet, hvor også Egypts president Hosni Mubarak og Jordans kong Abdullah II deltok, appellerer til partene om å finne sammen for å endre historien.

- Det er allerede flytt for mye blod, for mange hjerter er allerede blitt knust. Vi kan ikke være sikre på at denne muligheten kommer tilbake, formante presidenten etter at han i går møtte de fire lederne hver for seg i det ovale rommet i Det Hvite Hus.

Fredsvilje

Netanyahu, som leder en sammensatt høyreallianse, sier at han skal sikre et historisk kompromiss med sin «partner i fred», som han kaller den palestinske lederen, og oppfordrer ham til å inngå et «historisk kompromiss» for å avslutte konflikten i Midtøsten.

Mahmoud Abbas, den svake palestinske lederen, som styrer Vestbredden, men ikke Gaza, erklærer at også han er på «fredssporet».

Les også :

Les også

Ønsker fred - tror ikke på det

Israelske bosetninger

Men når de reelle forehandlingene tar til i ettermiddag, vil den første risikoen for sammenbrudd handle om bosettinger. Abbas vil kreve at den midlertidige byggestoppen for nye bosetninger, som utløper om noen få uker, forlenges på ubestemt tid. Ellers vil det ikke være noe å forhandle om. Men den israelske regjeringen har varslet at stansen ikke vil bli forlenget.

— Vi gjentar vårt løfte om å oppfylle alle våre forpliktelser, og vi ber israelerne om å oppfylle deres forpliktelser, deriblant en stans i all bosetningsaktivitet, sa Mahmoud Abbas da han møtte pressen ved det Hvite Hus i går.

Hamas-angrep

Det skal forhandles om grensene for en palestinsk stat, men Gaza-stripen som er under kontroll av Hamas, vil neppe være en del av dette.

Les også :

Les også

Fire israelere skutt og drept på Vestbredden

Hamas har drept og såret flere israelere de siste dagene, og dette kan legge en demper på forhandlingsviljen. Den israelske hæren frykter en voldsbølge satt i verk av Hamas for å sabotere fredsforsøkene, og islamistbevegelsen varsler at motstanden mot Israel vil fortsette.

Flere kommentatorer påpeker at det er vanskelig å se for seg en fredelig løsning mellom israelerne og palestinerne uten at Hamas og Fatah først har kommet til enighet.

Det vanskeligste spørsmålet under forhandlingene er spørsmålet om Jerusalem sin status. Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med gamlebyen som sin hovedstad, men kommentatorer har liten tro på en snarlig løsning for jødedommens helligste by, og den tredje helligste byen i islam. Israelerne annekterte Øst-Jerusalem etter seksdagerskrigen i 1967 og regner hele byen som sin hovedstad.

 1. Les også

  Fredsforhandlingene åpnet i en god tone

 2. Les også

  To israelere såret i angrep på Vestbredden

 3. Les også

  Veikryss på fredskart

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump varsler plan for å gi palestinerne egen stat, hovedstad og 50 milliarder dollar

 2. VERDEN

  Trump nøler med å gi Israel grønt lys for omstridt plan om annektering av Vestbredden

 3. VERDEN

  USA skifter syn: Godtar Israels bosetninger på Vestbredden

 4. VERDEN

  Egypts utenriksminister i samtaler med Netanyahu

 5. VERDEN

  Massiv kritikk av Netanyahus planer om annektering

 6. VERDEN

  Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA