Verden

Fra: Salman Rushdie. Til: Aung San Suu Kyi

Fra verden over strømmer det gratulasjoner til den burmesiske frihetskjemperen på bursdagen.

Et bilde av Aung San Suu Kyi pryder hele den store Europa-parlamentsbygningen i Brussel i anledning bursdagskampanjen. Europaparlamentet støtter Suu Kyi når rettssaken hennes fortsetter 26. juni. FOTO: Dominique Faget / AFP DOMINIQUE FAGET

 • Mari Torsdotter Hauge

Henden, Harald

I anledning nobelprisvinner Aung San Suu Kyis 64-årsdag fredag 19. juni, har en rekke internasjonale organisasjoner for Burma og Aung San Suu Kyi stilt seg bak en nyopprettet nettside, 64 Words for Aung San Suu Kyi , hvor politikere, kjendiser og folk flest kan legge inn sin bursdagshilsen til den fengslede burmesiske demokratiforkjemperen.

Den eneste regelen er: meldingen skal være på 64 ord.

LLUIS GENE

I alt 13.788 politikere, kjendiser og vanlige mennesker verden over har sendt sine 64 ord.

Blant dem som har lagt igjen meldinger til Suu Kyi er artist Paul McCartney, artist Bono fra U2, skuespiller George Clooney, kunstner Yoko Ono, forfatter Salman Rushdie, fotballspiller David Beckham og skuespiller Drew Barrymore.

«Ditt hjerte banker med mitt hjerte. Mine øyne ser det dine øyne ser. Min tro er din tro», åpner Yoko Onos melding til fredsprisvinneren.

«Aung San Suu Kyi er en inspirasjonskilde for sitt land og for resten av verden. Jeg beundrer dypt hennes ufeilbarlige beslutning og hennes vilje til å stå opp for det hun tror på.» skriver Beatles-stjerne Paul McCartney.

«På denne dagen, min bursdag og din, husker jeg alltid på din lange ildprøve og applauderer taust din utholdenhet. I år er stillhet umulig. Det er ingen av dine handlinger, men din husarrest, som symboliserer undertrykkelsen av det burmesiske demokrati, som er kriminelt. Det er din rettssak, ikke din kamp, som er urettferdig. På denne dag, hver dag, er jeg med deg.»
Salman Rushdie, forfatter

113 hilsener fra Norge

«Det var delvis på grunn av din sak at jeg besøkte Burma i januar. I 20 år har jeg kjempet for menneskerettigheter og demokrati i Burma. Mine 64 ord og ordene fra andre viser at det internasjonale samfunn snakker med en stemme, og håper at din 64 bursdag vil bli feiret i frihet. 13 år i husarrest er 13 for mange. Du er i våre tanker», skriver utviklingsminister Erik Solheim til Suu Kyi.

Han er en av 113 nordmenn som har tatt tastaturet fatt og skrevet sin melding til Suu Kyi.

Også tidligere statsminister Kåre Willoch (H) har tatt pennen fatt og skriver til Suu Kyi om sin beundring:


Les også

Bondevik skal skrive barnebok

Les også

Ladyen av Burma til Oslo

Les også

Aung San Suu Kyi nektes lege

«Min dypeste beundring for ditt store mot, som er en inspirasjonskilde for alle i hele verden som kjemper for demokrati og rettferdighet. Mine varmeste ønsker for seier for din rettferdige sak og får å få slutt på din lidelse!»

«Gratulasjoner på din bursdag! Jeg kjemper fortsatt for din løslatelse og for ditt folks frihet. Vi skal ikke glemme deg. Alt det beste!» hilser tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som i disse dager

, myntet på 8-12-åringer.

Feirer bursdagen i fengselet

— Aung San Suu Kyi feirer bursdagen sin med å dele ris og sjokoladekake til menneskene rundt seg, sier en av advokatene hennes, Nyan Win, som besøkte Suu Kyi med mat og bursdagskort i fengslet, og informerte henne om den store 64-ords-kampanjen.

- Hun setter stor pris på innsatsen og sier hun er lei seg for at hun ikke har mulighet til å takke alle sammen personlig, sier Win til Sydney Morning Herald.

64 Words for Aung San Suu Kyi er blokkert i Burma, hvor militærjuntaen ofte blokkerer politisk sensitive nettsider.

Rundt 300 av Suu Kyis støttespillere i Burma samlet seg i hovedkvarteret til partiet hennes, National League for Democracy (NLD) i Rangoon, og ga mat til buddhistmunkene ved daggry, før de slapp ut 64 duer for å markere lederens bursdag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bazuki Muhammad

EU skjerper sanksjoner

EU-toppmøtet i Brussel besluttet fredag å trappe opp sanksjonene mot militærjuntaen i Burma, melder NTB.

— Europa bestemte seg i dag for å trappe opp sanksjonene og gå til ytterligere målrettede skritt mot det burmesiske regimet, sa den britiske statsministeren Gordon Brown.

I en uttalelse sier lederne for de 27 EU-landene at dersom ikke Suu Kyi og 2.000 andre politiske fanger blir løslatt, vil valget som skal holdes i 2010, bli undergravd.

— EU vil da svare med ytterligere målrettede tiltak. Det betyr at vi er klare til å innføre flere sanksjoner, sier Brown.

Suu Kyi ble nylig varetektsfengslet, etter å ha sittet i husarrest i til sammen 13 av de siste 19 årene. Burmesiske myndigheter hevder hun brøt vilkårene for husarresten etter at en

Les også

Mannen som svømte til Suu Kyi: - Gud sendte meg

.

Den norske Burma-komiteen krever i en uttalelse fredag at FNs sikkerhetsråd nedsetter en undersøkelseskommisjon for å granske den burmesiske militærjuntaen og eventuelle forbrytelser mot menneskeheten.

BEN STANSALL

 1. Les også

  Lever i sin egen verden

 2. Les også

  - Suu Kyi «fattet og full av energi» under rettssaken

 3. Les også

  Frykter Aung San Suu Kyi kan dø i fengsel

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sier Trump vil stramme inn våpenreglene

 2. VERDEN

  19 pågrepet etter angrep i Saudi-Arabia

 3. VERDEN

  Obama: – Politiskytingene er ikke isolerte hendelser

 4. VERDEN

  Fotball-EM: Portugal til finalen – Wales ute

 5. VERDEN

  Vulkanutbrudd stanser flytrafikken over deler av Italia

 6. VERDEN

  Ulovlig å tvinge kvinner til å gå i høye hæler