Verden

Norge, EU og FN fordømmer malawisk homo-dom

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim tok opp arrestasjonen av to homofile med Malawis miljø- og naturressursminister Grain Malunga.
  • Stine Barstad
    Journalist
  • Det er kritikkverdig at de to blir straffet fordi de ønsker å leve sammen i kjærlighet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Tiwonge Chimbalanga og Steven Monjeza har vært fengslet siden de forlovet seg offentlig i romjulen 2009.

Denne uken ble de dømt for homofil atferd og «grov uanstendighet». De fikk 14 års fengsel under hardt arbeid, som er lovens strengeste straff.

Paret anker til høyesterett, og dommen derfor ikke rettskraftig.

— Beklager dommen

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, fordømte i går dommen, og kalte den «åpenbart diskriminerende». Dommen må bli opphevet, mener Pillay.

Lørdag morgen kom Norge og EU med en felles uttalelse der de reagerer sterkt på dommen.

- Norge beklager domfellelsen av det malawiske paret Tiwonge og Steven. Det er kritikkverdig at de to blir straffet fordi de ønsker å leve sammen i kjærlighet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tiwonge Chimbalanga, til høyre,og Steven Monjeza, bak til venstre, da de ble ført vekk fra rettslokalet etter å ha blitt dømt til 14 års fengsel onsdag. FOTO: AP

— Vekker sovende paragraf

I uttalelsen tar landene avstand fra dommen og påpeker at dette ikke bare er i strid med vern av menneskerettigheter, men også i strid med internasjonale forpliktelser Malawi har påtatt seg.

— Jeg er bekymret for at Malawi nå vekker til live en sovende lovparagraf. Det kan skape et mønster for å straffeforfølge mennesker på grunn av seksuell orientering. Norge mener det ikke er i tråd med menneskerettighetene, sier Solheim.

Sterke reaksjoner

Solheim tok selv opp saken da han besøkte Malawi i mars i år. Det vakte da bestyrtelse at Solheim valgte å ta opp det kontroversielle temaet i samtalene med finansministeren, miljøvernministeren og utenriksministeren.

«Du kommer aldri til å oppleve at afrikanske ledere reiser til Europa for å oppfordre befolkningen til å praktisere flerkoneri», skrev avisen Daily Times på lederplass 8. mars.

«Her i Malawi blir dette sett på som en styggedom, både juridisk, kulturelt, religiøst og moralsk. Det er en handling som samfunnet avskyr sterkt,» het det videre i kommentaren.

Dommen har vakt sterke protester også i Afrika, her fra en demosntrasjon i Cape Town i Sør-Afrika fredag.
  1. Les også

    Sterke reaksjoner på Solheims homofili-uttalelser

  2. Les også

    Homohat på fremmarsj i Afrika