Verden

Slik var de dramatiske timene før Boris Johnson måtte vike

Boris Johnson fikk vite det av pressen at hans venn og kampanjesjef Michael Gove dolket ham i ryggen og selv stilte som lederkandidat i Det konservative partiet.

De gamle studiekameratene Michael Gove (t.v.) og Boris Johnson var frontfigurene til nei-siden i Storbritannias EU-avstemning. Her er de to i nei-hovedkvarteret forrige fredag, dagen etter folkeavstemningen. Nå er de bitre fiender.
 • Steinar Dyrnes
  Steinar Dyrnes
  Journalist

Nå forteller britiske medier historien om hva som skjedde i kulissene under titler som «Brexecuted» og «The Real Game of Thrones».

Johnson og Gove har kjent hverandre siden de var studenter på Oxford for 30 år siden og var de to frontfigurene i Brexit-kampanjen. Forrige fredag fikk de - tilsynelatende til egen overraskelse - oppgaven med å være seierherrer etter at nei-siden vant.

Fem dager senere, onsdag denne uken, var Boris Johnson den store favoritten til å bli den nye Tory-lederen, som Det konservative partiet omtales som. Statsminister David Cameron varslet at han går av etter nederlaget i EU-avstemningen forrige torsdag.

Sammen på sommerfest kvelden før

Boris Johnson og kampanjesjefen Michael Gove, som er justisminister i David Camerons regjering, hadde støtte fra 97 av partiets 330 parlamentsmedlemmer (MPs). Alt så dermed lyst ut for Johnson da de to opptrådte sammen på en sommerfest for partiet om kvelden. Gove ga da ingen hint om at han planla et forræderi, ifølge lekkasjene i britisk presse.

Men det ble en hektisk natt for Gove og hans medløpere. Det skyldes ikke festing. Rundt klokken 01.00 fikk blant annet en Tory telefon med spørsmål om han ville bli med på teamet til Gove. Tidlig om morgenen møtte Gove rundt 10–15 av Johnsons støttespillere, som gikk med på å bytte side.

Her fra da Boris Johnson møtte pressen like etter klokken 11.30 torsdag for å erklære at han skulle stille i ledervalget i Det konservative partiet.

Johnson skulle stille på viktig Churchill-hotell

Klokken 09.01 morgenen etter, lokal tid, smilte livet fortsatt til Johnson. Klokken 11.30 skulle han møte pressen på St. Ermin’s hotell for å erklære at han skulle stille som kandidat i torienes (de konservatives) ledervalg. Valget av hotell var ikke tilfeldig. Det var her hans forbilde Sir Winston Churchill under krigen hadde satt sammen et kjent spesialteam.

Men klokken 09.02 raknet hele Johnsons plan. Da sendte Gove, som sammen med Johnson var nei-generalene til Tory, ut en pressemelding om at han likevel ikke støttet Johnson.

The Suns forside fredag

«Jeg har kommet, motvillig, til den konklusjonen at Boris ikke kan sørge for lederskapet eller bygge et team for oppgaven vi står foran», skrev Gove i en kunngjøring som klokken 09.13 også ble offentliggjort på hans blogg i magasinet The Spectator.

– En nøye planlagt henrettelse

I løpet av den neste timen hoppet mer enn halvparten av Johnsons støttespillere av til Gove, inkludert flere ministre. Fristen for å stille som lederkandidat gikk ut klokken 12.00.

– Det var en nøye planlagt henrettelse, sier en alliert av Johnson til The Daily Telegraph, og legger til:

– Det var systematisk og kalkulert slik at det skulle gjøre mest mulig skade på Boris, sier kilden.

«Midnattsforræderi»

Og det gjorde det. For da en noe forsinket Johnson møtte pressen rett før fristen gikk ut, kunne han ni minutter ute i talen til alles overraskelse fortelle at han likevel ikke stiller som lederkandidat til Det konservative partiet. Den konservative avisen The Daily Telegraph, hvor Johnson selv er spaltist, skriver fredag at Johnson ble «offer for den mest spektakulære politiske henrettelsen i vår generasjon».

«Midnattsforræderi» skriver The Daily Telegraph over hele forsiden fredag.

 • Også hos erkerivalen Labour er det fullt kaos etter Brexit-ja:
  Labour-lederen vraket av sine egne i hemmelig avstemning

Nøyaktig hva som skjedde mellom onsdag kveld og torsdag morgen er fortsatt uklart. For versjonene til Johnson-leiren og Gove-leiren spriker en del.

Hevder Gove prøvde å ringe Boris torsdag morgen

De er derimot enige om at Johnson ble informert av pressen. Der stopper enigheten. Mens Gove-siden hevder at Gove prøvde å ringe Johnson like i forkant, hevder Johnson-siden at det ikke var noen tapte anrop.

Johnson-siden er dessuten opptatt av å spre den oppfatningen at kuvendingen til Gove var en «kalkulert sammensvergelse», og ikke at Gove ombestemte seg i siste liten - slik Gove hevder. Mange av Johnsons tilhengere er fullstendig i harnisk.

Parlamentsmedlemmet Jake Berry skrev blant annet i en Tweet, som han senere slettet, om Gove at «Det er et veldig dypt hull reservert i helvete for sånne som han».

Venner av Johnson sier til The Telegraph at det ikke var gnisninger mellom han og Gove før i helgen. Da gikk Johnson gikk med på å erstatte EU-tilhenger og finansminister George Osborne med nettopp Gove, men Johnson skal ha nektet å godta Goves valg av stabssjef.

I løpet av de siste dagene synes det som at det i økende grad har blitt stadig flere krangler mellom de to om posisjoner og poltiske innrømmelser. Gove skal ha forsøkt å overtale Johnson til å gi utenriksministerjobben til Osborne som et plaster på såret, og et forsøk på å bygge bro mellom nei- og ja-leiren i partiet etter den bitre EU-feiden. Men dette skal Johnson ha sagt nei til.

Parlamentsmedlemmet Dominic Jaab, en av dem som byttet fra Johnson til Gove torsdag morgen, sier det slik.

Det å sette sammen ordentlig sterkt samlende team var en klar betingelse, og når det ikke ble oppfylt tror jeg at Michael følte at ting hadde forandret seg, sier Jaab.

Innenriksminister og ja til EU-tilhengeren Theresa May (59), som her erklærte sitt kandidatur torsdag, er nå den store favoritten til å bli Storbritannias neste statsminister og lederen for Tory. Frem til torsdag morgen var Boris Johnson favoritten.

Gove og hans leir hevder dessuten at de også fikk kalde føtter etter at Johnson søndag kveld publiserte sin faste ukentlige spalte i The Daily Telegraph. Der tok han til orde for Storbritannia skulle forhandle seg fram til en Brexit (EU-utmeldelse) som innebar at de forble medlemmer av det indre markedet. Det brukes nå mot ham som et bevis på at han ikke var helhjertet nok i sin EU-motstand.

– Etter resultatet i folkeavstemningen forrige uke følte jeg at vi trengte noen til å lede landet som helhjertet trodde på å forlate EU. Jeg trodde også vi trengte noen som ville være i stand til å bygge et team, lede og forene. Jeg håpet at denne personen kunne være Boris Johnson, sier Gove.

Her er Michael Gove under en tale han holdt fredag, hvor han blant annet sa: - Hva nå enn karisma er, jeg har det ikke.

Gove-leiren hevder også at Johnson signaliserte en for ettergivende rolle i innvandringsspørsmålet i artikkelen.

De to har kjent hverandre rundt 30 år. Tilbake i 1986 fikk Johnson Goves støtte da han ville bli leder av debattklubben på Oxford-universitet, noe han lyktes med. To år senere sikret Gove seg vervet. Nå kan han bli Storbritannias neste statsminister.

Første avstemning tirsdag

Valget starter allerede tirsdag. Da er den første avstemningen i parlamentsgruppen over de fem kandidatene. Den som får minst stemmer faller da ut. Så stemmes det over de fire gjenværende på torsdag, slik at antallet kandidater går ned til tre. De to som står igjen etter neste avstemning tirsdag om halvannen uke, er de to rundt 150.000 medlemmene skal velge mellom i en uravstemning på post.

Resultatet offentligjøres 9. september.

Kilder: The Daily Telegraph, BBC, The Guardian, Financial Times og Daily Mail.

Hør og abonner på podkasten Aftenpodden via iTunes på telefonen din her. Eller via desktop her. Denne uken handler det om Johnson og Storbritannia:

Les mer om

 1. Boris Johnson
 2. Brexit
 3. EU