Bombemistenkt tatt etter skyteepisode i New Jersey

New Jersey/Oslo (Aftenposten): Amerikansk politi har i dag pågrepet 28-åringen Ahmad Khan Rahami, som de tror er forbundet med bombeangrep i helgen.

Ahmad Khan Rahami er pågrepet i forbindelse med bombeangrepene.

Rahami er pågrepet etter skyting i Linden, New Jersey, melder flere amerikanske medier.

28-åringen skal ifølge NBC være skutt i forbindelse med pågripelsen, men tilstanden hans er ikke kjent. TV-bilder viste at en mann ble løftet på båre inn i en ambulanse. Vedkommende var tilsynelatende ved bevissthet. Ifølge ordføreren i Linden åpnet den mistenkte ild da politifolk gikk mot ham.

To politimenn skal ha blitt skutt under pågripelsen, men tilstanden deres er heller ikke kjent.

Sporene: Kamera, fingeravtrykk og mobil

Politiet etterlyste Rahami etter at han var observert på overvåkingskameraer nær åstedene. Han skal også ha etterlatt et fingeravtrykk på en bombe som ikke gikk av på Manhattan i helgen. Politiet skal også ha knyttet en mobil ved bomben til Rahami.

– Han ser ikke ut til å ha gjort noe som helst for å dekke sine spor, sier en politikilde til NBC.

«Rahami er en 28 år gammel amerikansk statsborger av afghansk avstamning. Han er født i Afghanistan», skriver FBI i en pressemelding.

Rahami har addresse i Elizabeth, der den ene av bombene er funnet, ifølge FBI. Han skal også ha vært observert i nærheten av bombestedet på Manhattan. Politiet sa tidligere mandag at det mest sannsynlig er en sammenheng mellom bombefunnene i de to delstatene.

Det som antas å være den pågrepne Ahman Khan Rahami på et overvåkingskamera i New Jersey.

«Væpnet og farlig»

Rahami kan være «væpnet og farlig», sa New Yorks ordfører Bill de Blasio. Politiet ransakte et hjem i Elizabeth natt til mandag, der Rahami eller familien ser ut til å ha bodd. Leiligheten er ovenpå en fastfoodrestaurant kalt First American Fried Chicken.

Guvernør Andrew Cuomo sa tidligere at det ikke var sannsynlig at dette var internasjonal terror. Cuomo sier mandag morgen at det kan ha endret seg med de nye opplysningene som har kommet frem i saken.

IS har ikke tatt ansvar for angrepet i New York, slik som de har gjort med knivstikkingen i Minnesota lørdag. Ni personer ble såret da en mann gikk til angrep med kniv.

President Barack Obama sa mandag at det ikke er funnet noen forbindelseslinjer mellom sakene i Minnesota og i New York/New Jersey.

Faren identifiserte sønnen

Hendelsen i Minnesota blir beskrevet som et terrorangrep. Mannen som er skutt og drept, er identifisert av sin far Ahmed Adan som Dahir Adan og var 22 år gammel. Adan er fra en somalisk muslimsk familie. Han er født i Kenya, men oppvokst i USA.

Adan skal ha spurt folk om de var muslimer før han angrep dem. Politiet har ransaket Adans hjem og konfiskert bilder og dokumenter, ifølge faren.

22-åringen gikk på St. Cloud University i Minnesota. Han ble skutt og drept av en politimann som ikke var i tjeneste på tidspunktet.

Etterforsker terrorcelle

Amerikanske myndigheter etterforsker det de nå tror er en mulig terrorcelle, som følge av bombeeksplosjonene i New York og New Jersey i helgen.

Det ble funnet opp til fem bomber i en søppelkasse i Elizabeth, New Jersey, som er en forstad til New York, natt til mandag.

Samtidig sitter fem personer i avhør i forbindelse med bombeeksplosjonen på Manhattan i New York lørdag.

Mandag morgen norsk tid ble det funnet en ryggsekk i en søppelkasse utenfor en pub i byen Elizabeth i New Jersey, en halvtimes kjøretur fra Manhattan. De to som fant den, håpet at det skulle være noe verdifullt der, men de fant i stedet opp mot fem mistenkelige gjenstander da de åpnet ryggsekken. Gjenstandene skal ligne på rørbomber.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo og borgermester Bill de Blasio besøkte søndag bombeåstedet i Chelsea.

Tre amerikanske delstater er rammet av terrorlignende angrep i helgen:

  • I New York var to bomber utplassert i Chelsea-området. Én gikk av, mens den andre ikke eksploderte.
  • I nabostaten New Jersey er det funnet bomber på to forskjellige steder. Den ene bomben eksploderte lørdag morgen i Seaside Park, uten at noen ble skadet. Den andre ble funnet i byen Elizabeth natt til mandag.
  • I St. Cloud i Minnesota knivstakk og såret en mann ni personer lørdag før han ble skutt og drept av en politimann som ikke var i tjeneste på tidspunktet. Ekstremistgruppen IS hevder at en av deres «soldater» sto bak angrepet.

FBI i New Jersey-byen Newark har bekreftet på Twitter at det var improviserte bomber i sekken.

Inneholdt «ledninger og et rør»

Byens borgermester, J. Christian Bollwage, sier at gjenstandene hadde «ledninger og et rør». Derfor tyder det meste på at det var rørbomber. Borgermesteren sier ifølge USA Today at den ene av de fem gjenstandene eksploderte da politiets bomberobot prøvde å uskadeliggjøre den rundt klokken 06.30 norsk tid.

Under kan du se eksplosjonen:

Før bombefunnet i New Jersey kunne TV-kanalen ABC News, med henvisning til anonyme kilder, fortelle at fem personer er pågrepet i forbindelse med bombeeksplosjonen på Manhattan i New York lørdag.

Tilhører samme familie

Ikke lenge etter meldte FBI at ingen er arrestert, og at ingen er siktet. Senere meldte The New York Times, med henvisning til to anonyme kilder, at fem personer er tatt med til avhør til FBIs Manhattan-kontor. En av kildene forteller at alle eller de fleste av de fem tilhører samme familie og at de kunne være på vei til en flyplass.

FBI bekreftet på Twitter like før klokken 06.00 norsk tid at de har stoppet en bil i forbindelse med etterforskningen.

Men FBIs talsperson Kelly Langmesser sier til Reuters at ingen ble arrestert i forbindelse med at bilen ble stoppet. Dermed synes det at de fem ikke er arrestert, men er tatt med til avhør.

Ingen drept, 29 såret

29 mennesker ble såret da bomben eksploderte i bydelen Chelsea på Manhattan lørdag kveld. Alle var søndag ettermiddag utskrevet fra sykehus.

Eksplosjonen skjedde på 23. gate, mellom 6. og 7. aveny. Den forårsaket «omfattende» skader på bygninger, med glass og splinter overalt. En bombe nummer to i nærheten var utplassert, men detonerte ikke. Bomben var av tilsvarende type som den som eksploderte, laget med en trykkoker, og med ledninger og en mobiltelefon tilkoblet.

Myndighetene opplyser at det er ingen bevis for noen sammenheng mellom angrepene, men det at det skjedde innfor 24 timer fører til økt bekymring for sikkerheten.

Ville gjøre mest mulig skade

Begge bombene var fylte med splinter for å gjøre mest mulig skade, ifølge opplysninger i New York Times. CNN melder at samme mann, som muligens er Rahani, er observert på overvåkingsvideoer fra begge bombeåstedene.

Noen timer tidligere lørdag gikk det av en bombe i Seaside Park i nabostaten New Jersey, like før et mosjonsløp til inntekt for soldater. Ingen ble såret av denne bomben.

Terrorrelatert

Amerikanske myndigheter sier motivene for alle de tre angrepene er uklare, men flere politikere karakteriserer dem som terror.

– En bombe som eksploderer i New York er en opplagt terrorhandling, men det er ingen forbindelse til internasjonal terrorisme. Med andre ord, vi ser ingen forbindelser til IS og andre, sa New Yorks guvernør Andrew Cuomo på en pressekonferanse søndag.

New Jerseys republikanske guvernør, Chris Christie, som også er en del av Trumps valgkampapparat uttalte:

– Når du ser på antall hendelser, kan du kalle dem hva du vil, men det er terrorisme.