Verden

Myndighetene på Sri Lanka har stengt sosiale medier etter terrorangrepene

Redsel for opptøyer, propagandavideoer og falske nyheter er begrunnelsen for å stenge alle sosiale medier midlertidig etter terrorhendelsene søndag.

I denne kirken i Negombo på Sri Lanka gikk en bombe av under søndagens morgengudstjeneste.
  • Veslemøy Hedvig Østrem
    Veslemøy Hedvig Østrem

Både Instagram, Facebook, Twitter og digitale meldingstjenester som Viber og Whatsapp ble stengt midlertidig av myndighetene på Sri Lanka fra midt på dagen søndag.

Sosiale medier har vært en sentral kommunikasjonskanal under mange terrorangrep og er blitt brukt til mobilisering, som nyhetsformidling og for å uttrykke støtte. Når myndighetene nå har stengt disse kanalene, er det basert på tidligere erfaringer. Redsel for voldelige opptøyer, hatytringer og ryktespredning skal være bakgrunnen for tiltaket.

– Dette er et ekstraordinært tiltak, som vi bruker frem til etterforskningen har konkludert, uttalte talsperson for presidenten, Udaya R. Seneviratne.

– Vær kritiske til ubekreftet informasjon

Statsministeren på Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, oppfordret folk til å være kritiske til falske nyheter som sirkulerer i sosiale medier. Før Twitter ble blokkert, postet han denne uttalelsen der:

Myndighetene har allerede konkludert med at de åtte eksplosjonene i kirker og på hoteller søndag var koordinerte terrorangrep. I alt er mer enn 13 personer anholdt av politiet, mistenkt for angrepene. Myndighetene mener angrepene er utført av én gruppe og hevder å vite hvem denne gruppen er, men de har ennå ikke offentliggjort mer detaljert informasjon.

Totalt skal over 215 mennesker være drept, blant dem 35 utenlandske turister. Mer enn 450 såret. Dødstallene er forventet å stige.

Srilankiske militære holdt vakt utenfor en av kirkene som ble utsatt for et terrorangrep søndag. Myndighetene har stengt sosiale medier for å unngå opptøyer.

Viral feilinformasjon skapte opptøyer i fjor

Flere medier meldte søndag om massiv feilinformasjon, navngitte mistenkte og en rekke falske nyheter spredt via sosiale medier.

En innbygger i Colombo, som ber om å få være anonym fordi det er så sensitivt å diskutere religion i Sri Lanka, sier til The Guardian at det er en god idé å stenge sosiale medier nå.

– Via Whatsapp har jeg allerede fått informasjon om navngitte muslimske menn som skal være selvmordsbomberne, til tross for at myndighetene ikke har navngitt noen ennå. Åpne sosiale medier ville kunne lede til koordinerte angrep mot muslimer, sier han.

Facebook lover å moderere

Ifølge The Guardian er skepsisen til Facebook, Youtube og Instagram økende både på Sri Lanka og i andre land. Mangelen på kontroll over falske nyheter og voldsoppfordringer har ført til flere blokader.

I fjor ble en tilsvarende blokade gjennomført på Sri Lanka etter at feilinformasjon gikk viralt og førte til antimuslimske aksjoner og voldshandlinger.

Myndighetene har gjentatte ganger meldt ifra til Facebook om at slike poster kunne føre til vold. Selskapet har lovet strengere moderering.

Søndag svarte Facebook på blokaden, og lover å følge opp og fjerne innhold som oppfordrer til vold. De skriver dette i en uttalelse:

«Vår medfølelse går til alle ofrene, deres familier og samfunnet om nå er utsatt for disse grusomme handlingene. I Facebook jobber team på tvers i selskapet med både å følge opp varsler, styrke lovverket og identifisere og fjerne innhold som ikke følger våre standarder. Vi er oppmerksomme på myndighetenes beslutning om midlertidig å blokkere sosiale medier. Folk stoler på at våre tjenester kan brukes til å kommuniserer med deres kjære, og vil er forpliktet til å utvikle disse tjenestene for å hjelpe samfunn og land gjennom disse vanskelige tidene.»

Også i India har man gått til samme skritt etter at viral hets via Facebook-eide Whatsapp førte til voldsoppblomstring.

Les mer om

  1. Terrorangrepet på Sri Lanka
  2. Sosiale medier
  3. Terror
  4. Facebook
  5. Sri Lanka