Verden

Financial Times: Antall koronadødsfall kan være 60 prosent høyere enn registrert

Dødstallene fra koronapandemien kan være nesten 60 prosent høyere enn det som er registrert i offisielle tall, viser en analyse gjort av Financial Times.

Dødsannonser langs bilveien i nærheten av Bergamo i Italia. Antallet koronarelaterte dødsfall i verden kan være 50 prosent mer enn registrert. Ingen steder er differansen mellom det historiske gjennomsnittet for dødsfall og det reelle antallet i perioden mars til april i år større enn rundt Bergamo. Foto: Luca Bruno, AP / NTB scanpix

  • NTB

Avisa har sett på statistikk for alle dødsfall i en rekke land og områder siden viruset ble påvist i landet, og sammenlignet med gjennomsnittet i samme land i tilsvarende periode mellom 2015 og 2019.

Totalt har avisen kartlagt 122.000 flere dødsfall enn normalt, som tilsvarer en økning på 60 prosent i dødsrate. Av landene som ble analysert, var Danmark det eneste som ikke hadde betydelig flere dødsfall enn det som er blitt gjort rede for.

Om den samme graden av underrapportering er gjeldende verden over, kan det totale antallet døde av covid-19 være så mange som 318.000, skriver avisen som har tatt utgangspunkt i 201.000 koronarelaterte dødsfall. Natt til mandag var tallet steget til over 206.000, ifølge Worldometer.

Dødsraten i Italia har steget med 90 prosent, mens den i Belgia steg med 60 prosent. Spania (51 prosent), Nederland (42 prosent) og Frankrike (34 prosent) er blant de andre landene med stor økning.

Dødsfallene kan være forårsaket av andre ting enn covid-19, men overdødeligheten har steget mest i områdene som har vært hardt rammet av koronaviruset. Det tilsier at de fleste av dødsfallene kan knyttes direkte til viruset.

Differansen mellom registrerte og faktiske koronadødsfall er trolig høyest i tettbygde byområder, viser analysen.

I Lombardia-regionen i Italia er det registrert over 13.000 ytterligere dødsfall enn normalt der offisielle tall er tilgjengelige. Det tilsvarer 155 prosent mer enn normalen. Området rundt byen Bergamo, som ligger i Lombardia, har den største økningen i verden, med svimlende 464 prosent.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Financial Times
  3. Koronaviruset