Verden

Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir har bestemt seg for å være i Sverige når USAs visepresident Mike Pences besøker Reykjavik.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir sier det er uaktuelt å dra hjem fra fagforeningskonferansen i Sverige for å møte USAs visepresident Mike Pence i Reykjavik. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

Jakobsdóttir sier hun i flere måneder har forberedt seg på årskonferansen i Nordens Faglige Samorganisasjon (NFS), der hun skal holde åpningstalen. Konferansen finner sted i Malmö 3. september, dagen før Pence skulle ha ankommet Island.

Jakobsdóttir sa tirsdag til den islandske kringkasteren RUV at hun ikke har planer om å dra hjem dagen etter konferansen i Sverige for å være til stede under Pences besøk.

– Besøket hans har flyttet seg mye rundt på kalenderen, så det har vært svært vanskelig å organisere seg selv rundt det, sa hun.

Onsdag bekreftet statsministerkontoret i Reykjavik at hun ikke har endret mening. Beslutningen ble tatt før USAs president Donald Trump avlyste sitt besøk til Danmark.

– Dette har aldri blitt gjort av en islandsk statsminister. Jeg tviler på at noen annen vestlig leder ville ha bestemt seg for å holde tale på en konferanse blant venner i stedet for å ønske en stor utenlandsk alliert velkommen, sier den islandske historieprofessoren Thor Whitehead.

Venstrebevegelsen – de grønne, som er Jakobsdóttirs parti, har protestert mot Pences kommende besøk.

Besøket hans er organisert av Islands utenriksdepartement. Det er ventet at han skal snakke om Islands strategiske betydning i Arktis og NATO. USA har kunngjort at landet vil investere over en halv milliard norske kroner på militær infrastruktur nær Reykjavik.

Les også

Knappest mulig seier til venstresiden på Island

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Arktis
  3. Island