Verden

Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen

Palestinske talsmenn truer med å droppe sentrale deler av Oslo-avtalen i protest mot at president Donald Trumps skal kunngjøre sin Midtøsten-plan neste uke.

USAs president Donald Trump sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus 25. mars 2019. Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

 • NTB-AFP

Den palestinske frigjøringsbevegelsen PLO sa søndag at de forbeholder seg retten til å trekke seg fra den midlertidige avtalen dersom den amerikanske presidenten legger frem sin plan.

– Utspillet fra Trump vil gjøre Israels midlertidige okkupasjon av palestinske territorier om til permanent okkupasjon, sier den palestinske forhandleren Saeb Erekat.

Del to av Oslo-avtalen, som definerer relasjoner mellom Israel og palestinerne, ble undertegnet i 1995 og var en oppfølging av Oslo-avtalen fra to år tidligere.

Avtalen, som noen ganger omtales som Oslo II, definerer omfanget av palestinsk selvstyre på Vestbredden og Gaza. Opprinnelig skulle den gjelde i fem år mens arbeidet med en permanent avtale skulle ferdigstilles, men den er blitt forlenget en rekke ganger.

Advarselen fra Erekat kommer samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu og opposisjonsleder Benny Gantz er på vei til Washington for å møte Trump.

Det er ventet at presidenten vil legge frem sin lenge varslede Midtøsten-plan på tirsdag. Den palestinske ledelsen ble ikke invitert, og har allerede avvist Trumps Midtøsten-initiativ.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Midtøsten

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump varsler plan for å gi palestinerne egen stat, hovedstad og 50 milliarder dollar

 2. VERDEN

  Trump lover «århundrets avtale» for Israel og Palestina

 3. VERDEN

  Trump varslet fred i Midtøsten. Nå vil Israel gå til aksjon.

 4. VERDEN

  Støre om Trump-plan: – Det er en diktert løsning til palestinerne

 5. VERDEN

  Stor palestinsk skuffelse over Emiratenes fredsavtale med Israel

 6. VERDEN

  Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA