Verden

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Vaksineringen av risikogrupper er nå i gang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
Høy smitte blant innvandrere, men ingen med minoritetsbakgrunn i Koronakommisjonen
14. januar kl 06:14av Thomas Olsen
DEL

Har informasjonen til innvandrere vært god nok? Dette er noe Koronakommisjonen skal undersøke – uten medlemmer med minoritetsbakgrunn.

Samina Tagge i Minoritetsutvalget mener det er på høy tid at sånne som henne i større grad slipper til med sin kompetanse på språk og kultur for å få ut livsviktig informasjon om covid-19 til innvandrere.

Tagge synes det er underlig at Koronakommisjonen ikke har ett medlem med minoritetsbakgrunn. Den skal evaluerere hvordan myndighetene har håndtert pandemien.

Les hennes anbefalinger til regjeringens koronaarbeid blant innvandrere.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Thomas Olsen
  DEL
  133 nye smittede i Oslo

  Siste døgn ble det registrert 133 koronasmittede i Oslo. Det er 34 færre enn snittet de foregående sju dagene.

  I alt er det nå registrert 2.009 nye smittetilfeller de siste to ukene, viser nye smittetall fra Oslo kommune.

  Ukesnittet for de siste 14 dagene ligger på 141, mens ukesnittet for de siste sju dagene er på 136.

  Stovner bydel har nå et smittetrykk som er over 600 smittede pr. 100.000 innbyggere. Med 20 nye smittede i går, har bydelen 612 smittede pr. 100.000 innbyggere.

  Deretter følger Søndre Nordstrand, med 554 nye smittede per 100.000 innbygger de siste to ukene.

  Nordre Aker har lavest smittetrykk. Der er det 103 smittede per 100.000.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  466 nye koronasmittede siste døgn – 218 færre enn for en uke siden

  Det siste døgnet er det registrert 466 koronasmittede i Norge. Det er tolv flere enn dagen før, men 218 færre enn samme dag i forrige uke.

  I alt var det ved midnatt natt til lørdag registrert 58.202 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  De siste syv dagene er det registrert til sammen 3.726 nye smittetilfeller i Norge. I alt er nå gjennomført omlag 3,1 millioner koronatester her i landet, siden pandemien kom til Norge for snart ett år siden.

  158 koronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Biden planlegger flere tusen vaksinesentre
  USAs påtroppende president Joe Biden tar til orde for en samlet nasjonal innsats mot pandemien. Foto: Matt Slocum / AP / NTB
  USAs påtroppende president Joe Biden tar til orde for en samlet nasjonal innsats mot pandemien. Foto: Matt Slocum / AP / NTB

  USAs påtroppende president Joe Biden planlegger flere tusen nye sentre der folk skal vaksineres mot covid-19.

  – Vi skal utnytte de føderale ressursene fullt ut, lovet Biden på en pressekonferanse fredag.

  Han viste også til sin plan om å få satt 100 millioner vaksinesprøyter i løpet av sine 100 første dager som president.

  Dette er imidlertid bare første fase av planen, understreket Biden. Han tok til orde for en samlet nasjonal innsats basert på forskning.

  Den påtroppende presidenten mener det bør brukes omfattende føderale midler – flere hundre milliarder dollar – på vaksinering, testing og smittesporing.

 • av NTB
  DEL
  Spania strammer grepet etter smitteøkning
  En koronastengt restaurant i sentrum av Barcelona fredag. Foto: Emilio Morenatti/AP/NTB
  En koronastengt restaurant i sentrum av Barcelona fredag. Foto: Emilio Morenatti/AP/NTB

  En økning i antallet smittetilfeller etter juleferien gjør at flere spanske regioner fredag skjerper tiltakene mot smittespredning.

  I hovedstaden Madrid blir portforbudet utvidet slik at det nå er gjeldende fra klokken 23, ikke midnatt. Dermed må restauranter og utesteder stenge en time tidligere fra mandag.

  For 19 områder i hovedstadsregionen innføres det nye reiserestriksjoner. Ingen vil kunne dra inn eller ut av de aktuelle områdene uten å dokumentere at reisen er nødvendig.

  Lignende tiltak innføres i Aragon i den nordøstlige delen av landet. Zaragoza og to andre store byer sperres av, og befolkningen bes om å holde seg hjemme så mye som mulig.

  Det ble fredag meldt om 40.197 nye smittetilfeller i Spania, det høyeste tallet så langt i pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Elleve nye smittede i Fredrikstad

  Det er registrert elleve nye smittetilfeller i Fredrikstad fredag. Det er fjerde dag på rad med nedgang i antallet nye smittetilfeller.

  Kun én av de nye smittetilfellene har ukjent smittevei, opplyser Fredrikstad kommune. De tre siste dagene ble det registrert henholdsvis 18, 19 og 23 nye smittetilfeller.

  De siste to ukene har det vært registrert 271 nye smittetilfeller i kommunen. Totalt er 1.864 personer blitt smittet siden koronautbruddet i mars.

  Fredag ble det også kjent at ytterligere to beboere ved Glemmen sykehjem er bekreftet smittet av covid-19, skriver Fredriksstad Blad. Totalt har 14 beboere og 12 ansatte ved sykehjemmet fått påvist koronasmitte. Sykehjemmet har hatt fem koronarelaterte dødsfall.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Pressekonferanse om koronasituasjonen mandag klokken 12

  Regjeringen vil ha pressekonferanse om koronasituasjonen mandag klokken 14. Det skjer etter at statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie redegjør i Stortinget for håndteringen av koronasituasjonen mandag klokken 12.

 • av NTB
  DEL
  WHO håper på vaksinering globalt innen 100 dager
  WHO-topp Tedros Adhanom Ghebreyesus vil at alle verdens land skal være i gang med vaksineringen mot covid-19 innen 100 dager. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP/NTB
  WHO-topp Tedros Adhanom Ghebreyesus vil at alle verdens land skal være i gang med vaksineringen mot covid-19 innen 100 dager. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP/NTB

  Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker at alle verdens land skal ha satt første vaksinestikk mot koronaviruset innen 100 dager.

  WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kom med ønsket på en pressekonferanse i Genève fredag.

  – Jeg vil se at vaksineringen er i gang i alle land innen de neste 100 dagene, så helsearbeidere og de som er i risikogruppen, får beskyttelse, sier WHO-sjefen.

  Ifølge ourworldindata.org var det torsdag satt 35,3 millioner vaksinedoser i verden.

 • av NTB
  DEL
  EMA: Stjålne dokumenter manipulert for å så vaksinetvil

  Korona-relaterte dokumenter som ble stjålet i et dataangrep, er blitt manipulert for å undergrave tilliten til vaksinene, ifølge EUs legemiddelverk EMA.

  Dokumentene ble stjålet i et dataangrep mot EMA i desember. Denne uka dukket flere av dokumentene opp på nettet, og flere av dem er blitt endret.

  EMA skriver i en uttalelse at formålet tilsynelatende er å undergrave tilliten til koronavaksinene.

  Blant de stjålne dokumentene er det flere interne eposter som omhandler evalueringen av koronavaksinene.

  EMA opplyser også at legemiddelverket samarbeider med politiet i etterforskningen av dataangrepet.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Oslo: Unngå kollektivreiser til helgeturen

  Ruter ønsker å minne Oslo-folk om ikke bruke kollektivtrafikken med mindre man virkelig må.

  - De ansatte i kollektivtrafikken gjør alt de kan for å opprettholde et trygt kollektivtilbud til de som er nødt til å reise kollektivt, skriver Ruter i en pressemelding.

  -Vi erfarer likevel at det er mange som fortsetter å ake i Korketrekkeren, noe som dessverre tidvis fører til trengsel om bord fra Midtstuen stasjon. Midt i en pandemi er dette svært uheldig, mener Ruter.

  Stasjon kan bli stengt på ny

  De oppfordrer derfor akende til å vise hensyn slik. - Vi anbefaler fortsatt at folk velger å ake andre steder og gjøre aktiviteter i sitt eget nærområde, skriver Ruter i pressemeldingen.

  Forrige helg ble Midtstuen stasjon stengt av sikkerhetsmessige hensyn. Ruter sier det kan skje igjen hvis det blir for mange reisende. De viser ellers til at Bymiljøetaten ikke lenger preparerer Korketrekkeren.

  Vektere til stede

  I helgen som kommer, vil det være vektere til stede på sentrale holdeplasser der det er risiko for mange reisende. Deres oppgave er å bistå de reisende og ivareta sikkerheten.

 • av NTB
  DEL
  EU-ministere refser Pfizer etter vaksineutsettelse
  En dose av vaksinen utviklet av Pfizer og Biontech i Wien i Østerrike. Foto: Ronald Zak/AP/NTB
  En dose av vaksinen utviklet av Pfizer og Biontech i Wien i Østerrike. Foto: Ronald Zak/AP/NTB

  Seks helseministere i EU skriver i et brev at Pfizers utsettelse av vaksineleveranser er uakseptabel. Pfizer forklarer utsettelsen med at kapasiteten skal økes.

  Det er helseministrene fra Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen og Sverige som bruker harde ord etter at det ble kjent at vaksineleveransen de neste ukene blir mindre enn først varslet.

  Pfizer sier dette gjøres for å øke produksjonskapasiteten. Men EU-ministrene mener utsettelsen er uakseptabel.

  De gir uttrykk for stor bekymring og skriver at situasjonen «svekker troverdigheten i vaksinasjonsprosessen».

  – Vi er i et kappløp med koronaviruset og den nye, mer smittsomme virusvarianten. Derfor ser vi alvorlig på nedgangen i leveranser, sier Danmarks helseminister Magnus Heunicke.

  Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström sier Sverige trolig får 15 prosent færre doser enn forventet.

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier Pfizers toppsjef har gitt henne løfte om at EU vil få alle dosene som er bestilt i løpet av første kvartal til tross for forsinkelsen.

  Nesten 8.000 færre norske doser

  Det var en uttalelse fra norske helsemyndigheter som først gjorde Europa kjent med at vaksineleveransene blir utsatt.

  – For Norge betyr dette i første omgang at vi får 7.800 færre doser i uke tre enn det Pfizer tidligere hadde meldt om, sier FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm.

  Norge var forespeilet 43.875 vaksinedoser fra Pfizer neste uke, men ser nå ut til å få 36.075 doser.

  – Vi har ikke ennå sendt ut det vi har beholdt i beredskap for slike tilfeller, og har nå mulighet til å dekke opp denne reduksjonen i leveranser fra det beredskapslageret vi har i Norge, sier Bukholm.

  – Det lageret vi nå har, vil kunne kompensere for en reduksjon i de planlagte leveransene i noen uker fremover hvis det er behov for dette, legger han til.

  FHI opplyste også at grunnen var at Pfizer vil øke sin produksjonskapasitet fra å kunne produsere 1,3 milliarder vaksinedoser pr. år til 2 milliarder.

  – Betydelig økning seinere

  – Den midlertidige utsettelsen vil ramme alle europeiske land, sier talsperson Line Fedders i Pfizer Danmark.

  Ifølge henne er det produksjonen i en fabrikk i Puurs i Belgia som skal oppskaleres. Det fører til at europeiske land får færre doser enn forventet i januar og februar.

  Det amerikanske selskapet skriver i en pressemelding at «selv om dette midlertidig vil påvirke leveransene sent i januar og tidlig i februar, vil det bety en betydelig økning i doser som er tilgjengelig sent i februar og i mars».

 • av NTB
  DEL
  Finnmark krever koronaunntak: Vil skjenke alkohol
  Smittesituasjonen i Finnmark er ikke så alvorlig at det er grunnlag for nasjonale tiltak som skjenkestopp, mener rådene i Øst- og Vest-Finnmark. Foto: Jil Yngland / NTB
  Smittesituasjonen i Finnmark er ikke så alvorlig at det er grunnlag for nasjonale tiltak som skjenkestopp, mener rådene i Øst- og Vest-Finnmark. Foto: Jil Yngland / NTB

  Regjeringen må åpne for at lokale myndigheter kan innføre unntak fra nasjonale tiltak når smittesituasjonen tilsier det.

  Det krever Vest-Finnmark Rådet og Øst-Finnmarkrådet. De er interkommunale politiske samarbeidsorganer som omfatter 16 av 18 kommuner i Finnmark.

  – Gitt dagens smittesituasjon i Nord-Norge oppleves en del av de nasjonale tiltakene nå som svært inngripende, skriver rådene i et brev til fire av regjeringens statsråder med helse- og omsorgsminister Bent Høie i spissen.

  De to rådene er særlig kritiske til den nasjonale skjenkestoppen, som ble innført 4. januar.

  – En nasjonal skjenkestopp vurderes ikke som et forholdsmessig tiltak i Finnmark spesielt, eller Nord-Norge generelt, i den rådende smittesituasjon. En lokal medisinskfaglig vurdering ville ikke ført til et vedtak om skjenkestopp i de aller fleste kommunene, heter det i brevet.

  De påpeker at næringslivet sliter og at folk mister jobbene sine.

  -Når vi mener at smittesituasjonen ikke er slik at dette er nødvendig, er det vårt ansvar å si fra. Det at vi klarer å holde hjulene i gang der vi kan det, er også en viktig del av den nasjonale «dugnaden», heter det i brevet.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Sykehuskollaps i Brasil-by: Tomt for oksygen

  Helsevesenet i byen Manaus i delstaten Amazonas i Brasil er i ferd med å kollapse.

  Det varsler myndighetene. Årsaken er trolig den nye varianten av koronaviruset.

  Helsevesenet har nådd bristepunktet. Sykehusene går tomme for oksygen. Amazonas vender seg nå til USA for hjelp, og ber dem sende oksygentanker.

  – Byen er tom for oksygen. Noen helsesentre er blitt en form for kvelingskamre, forteller Jessem Orellana fra det vitenskapelige instituttet Fiocruz-Amazonia til AFP.

  Myndighetene i Amazonas begynte torsdag å fly koronasyke pasienter ut av byen til andre delstater og byer.

  Samme dag mottok de akutthjelp fra forsvaret, etter at det sirkulerte flere videoer i sosiale medier der pårørende tryglet folk om å kjøpe oksygen til pasientene i Manaus.

  Pasienter og pårørende måtte vente lenge på flere oksygenflasker, og for noen kom de for sent. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Anmeldt for å ha krysset grensen ulovlig i Trysil
  En person ble fredag anmeldt etter å ha passert Flermoen grenseovergang i Trysil. Bildet er fra en annen grenseovergang. 
Foto: Geir Olsen / NTB
  En person ble fredag anmeldt etter å ha passert Flermoen grenseovergang i Trysil. Bildet er fra en annen grenseovergang. Foto: Geir Olsen / NTB

  Fredag ble en person anmeldt etter å ha passert Flermoen grenseovergang i Trysil, som er en av overgangene det er ulovlig å benytte. Det opplyser Innlandet politidistrikt.

  – Dette ser vi svært alvorlig på. Politiet har en forventning om at alle bidrar til å redusere smitte slik at vi så snart som mulig kan åpne samfunnet igjen, sier stabssjef Pål Erik Teigen.

  For å få kontroll over importsmitten, er flere grenseoverganger stengt for innreise.

  Disse er åpne:

  I Innlandet er disse grenseovergangene åpne:

  • Linna
  • Støa
  • Riksåsen
  • Magnormoen

  De som krysser stengte grenseoverganger ulovlig, risikerer bøter fra 5.000 til 10.000 kroner.

 • av NTB
  DEL
  60 koronadødsfall i Danmark siden onsdag

  De to siste dagene er det registrert 60 koronarelaterte dødsfall i Danmark. Tekniske problemer har ført til forsinkelser i rapporteringen.

  Den siste oppdateringen viser 17 nye koronarelaterte dødsfall, men dekker bare de siste 15 timene, opplyser Statens Serum Institut. I samme periode er det registrert 659 smittetilfeller.

  • Så langt har 1.720 mennesker dødd i pandemien i Danmark.
  • 187.320 personer har fått påvist smitte, 2.161 av dem de to siste døgnene.
  • 792 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 129 av dem ligger på intensivavdeling, 87 med respirator.
 • av NTB
  DEL
  42.003 nordmenn har fått første dose av koronavaksinen

  Torsdag var 42.003 personer i Norge vaksinert med den første av to doser av koronavaksinen til Pfizer og Biontech. 6.830 personer fikk vaksinen torsdag.

  Det ble satt 2.000 færre vaksiner torsdag enn det som ble utført dagen før, viser Folkehelseinstituttets statistikk.

  Flest vaksinerte er det i Viken (9.020), Vestland (5.197), Oslo (4.752) og Innlandet (4.364). Færrest doser er satt i Nordland (1.841), Troms og Finnmark (2.029) og Møre og Romsdal (2.057).

  I 12 kommuner er det ifølge FHI-statistikken foreløpig bare satt mellom null og ti vaksiner.

  Norge startet vaksineringen 27. desember.

 • av NTB
  DEL
  158 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – seks færre enn dagen før

  Fredag var 158 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på seks pasienter fra dagen før.

  23 av pasientene får respiratorbehandling. Det er like mange som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

  116 av koronapasientene er innlagt på sykehus i Helse sør-øst, 25 er innlagt i Helse vest, 13 er innlagt i Helse Midt-Norge og fire er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 57.736 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av Sigurd Bjørnestad
  DEL
  Kritisk i Mexico

  Mexico ligger er land nummer fire på den dystre oversikten over koronadøde fra John Hopkins University i USA.

  138.000 har hittil dødd i Mexico.

  Hvert døgn den siste uken har Mexico registrert nesten 1.000 koronarelaterte dødsfall, skriver NTB. Helsevesenet er på randen av sammenbrudd.

  Etter jule- og nyttårsfeiringen har tallene skutt i været. I de siste syv dagene fram til onsdag ble det registrert nær 7.000 koronarelaterte dødsfall. Det høyeste døgntallet så langt i pandemien ble satt tirsdag, med 1.314 døde.

 • av NTB
  DEL
  To koronarelaterte dødsfall i Moss

  To beboere ved en omsorgsbolig i Moss døde forrige uke etter å ha blitt smittet med koronavirus.

  Beboerne bodde på Rosnes omsorgsboliger, opplyser kommunen, ifølge Moss Avis.

  – Ved årsskiftet ble Rosnes omsorgsboliger rammet av et utbrudd av koronasmitte hvor sju beboere var blant de smittede. To av beboerne ved omsorgsboligen døde i forrige uke av covid-19, skriver kommunen i en pressemelding.

  Det skal ikke være ytterligere smittespredning ved omsorgsboligene nå.

 • av NTB
  DEL
  Over 20.000 landsbyboere satt i karantene i Kina
  Her bygges et karantenesenter i byen Shijiazhuang, nord i Kina, torsdag 14. januar. Foto: Yang Shiyao / Xinhua / AP / NTB
  Her bygges et karantenesenter i byen Shijiazhuang, nord i Kina, torsdag 14. januar. Foto: Yang Shiyao / Xinhua / AP / NTB

  Kina har satt over 20.000 innbyggere fra landsbyer i Hebei-provinsen i statsdrevne karantenesentre etter et større koronautbrudd.

  Karantenesentrene består av hotell, og familiemedlemmer blir innkvartert i hver sine rom, ifølge den kinesiske rikskringkastingen CCTV.

  114 nye smittetilfeller ble registrert fredag, som er det høyeste dagstallet siden mars i fjor. De fleste av tilfellene er i Hubei-provinsen, hvor det nå er innført portforbud.

  Kina hadde i stor grad fått kontroll over koronaviruset etter å ha innført strenge restriksjoner. Men de siste ukene har smittetallene igjen tiltatt.

  Torsdag meldte Kina om sitt første koronarelaterte dødsfall på åtte måneder.

 • av NTB
  DEL
  Utlendinger rømmer fra koronarammet Storbritannia
  Den økonomiske nedturen i kjølvannet av pandemien har ført til færre arbeidsplasser i Storbritannia. Det har igjen ført til at mange utenlandsfødte arbeidere har forlatt landet. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
  Den økonomiske nedturen i kjølvannet av pandemien har ført til færre arbeidsplasser i Storbritannia. Det har igjen ført til at mange utenlandsfødte arbeidere har forlatt landet. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

  De økonomiske ringvirkningene av pandemien får utenlandsfødte arbeidere til å forlate Storbritannia i hopetall. Hundretusener har rømt landet, viser en studie.

  Den nye utvandringen savner sidestykke, ifølge forskere ved Economic Statistics Centre of Excellence.

  – Det ser ut til at ikke-britiske arbeidere bærer byrden når jobber forsvinner under pandemien. Det har ført til returmigrasjon i stedet for økt ledighet, sier forfatterne bak studien. Den er basert på arbeidsmarkedsdata.

  Trenden er særlig tydelig i London, der en femdel av innbyggerne er født utenfor Storbritannia. Byens befolkning har krympet med 700.000. På landsbasis kan tallet være så høyt som 1,3 millioner, sier forskerne.

  Dersom tallene stemmer, er det den største befolkningsnedgangen siden andre verdenskrig. Forskerne påpeker at det kan være snakk om en kortvarig trend, og at arbeidere fra utlandet kan komme tilbake til Storbritannia etter pandemien.

  Samtidig frykter mange bransjer i landet at det kan bli mangel på kvalifisert arbeidskraft etter at britene forlot EU og strammet inn innvandringsreglene.

  Det er ingen tegn til at briter som bor i utlandet, reiser hjem i tilsvarende mengder.

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Mandag legger hun frem nye tiltak. Jeg tror jeg vet hva hun vil si.

 2. NORGE
  Publisert:

  Pfizer reduserer vaksineleveransene til Norge

 3. VERDEN
  Publisert:

  For ett år siden var det knapt kjent. Nå er to millioner mennesker døde av koronaviruset.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Koronasyke dør av oksygenmangel midt i «verdens lunger»

 5. NORGE
  Publisert:

  Akkurat nå diskuterer ekspertene Norges koronaregler. Spesielt på to områder kan det bli endringer.