Verden

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Vaksineringen av risikogrupper er nå i gang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
Massevaksinasjonen har startet i Oslo
14. januar kl 11:38av NTB
DEL
Arne Svein Jul Bakken (85)) vaksineres i Bydel Bjerkes lokaler i Oslo torsdag. Byrådet i Oslo markerer starten på massevaksinasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL
Arne Svein Jul Bakken (85)) vaksineres i Bydel Bjerkes lokaler i Oslo torsdag. Byrådet i Oslo markerer starten på massevaksinasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Startskuddet har gått for massevaksinasjon i Oslo.

Arne Svein Jul Bekken (85) fikk sin første dose med koronavaksine i Bydel Bjerkes lokaler torsdag formiddag. Dette sprøytestikket markerte starten på massevaksinasjon mot korona av personer som ikke bor i institusjoner.

Byrådsleder Raymond Johansen sier at Oslo har kapasitet til å vaksinere 110.000 innbyggere i uka dersom kommunen får tildelt nok vaksiner.

– Det skal ikke stå på oss. Vi er klare for å sette så mange vaksiner som mulig så raskt som mulig, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse torsdag.

Pressekonferansen ble holdt i forbindelse med at Oslo torsdag begynte å vaksinere hjemmeboende eldre, etter at alle sykehjemsbeboere som har ønsket vaksinen nå er vaksinert.

– Hvor raskt vi får vaksinert befolkningen avhenger selvfølgelig av hvor mange vaksiner vi får. Det er ikke opp til meg. Det er opp til nasjonale helsemyndigheter, og selvfølgelig EU, sier Johansen.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Miriam Knapstad
  DEL
  Pfizer lover å begrense vaksineforsinkelse til en uke

  Pfizer og Biontech sier at vaksineleveransene kun blir forsinket med en uke etter stor uro i europeiske land for en månedslang nedskalering.

  Den amerikanske vaksineprodusenten Pfizer og den tyske samarbeidspartneren Biontech opplyser lørdag at leveransene vil være tilbake på ordinært nivå fra uken som starter mandag 25. januar.

  Fra 15. februar skal leveransene økes.

  De to selskapene har begrunnet forsinkelsen med at de ønsker å trappe opp produksjonskapasiteten i Europa. (NTB)

 • av Miriam Knapstad
  DEL
  Tolv nye smittet i Trondheim

  Det er registrert tolv nye smittetilfeller i Trondheim det siste døgnet. Tre av dem er smittet i utlandet, mens ni er nærkontakter av tidligere smittede.

  Av de tolv nye smittede er det sju menn og fem kvinner. Tre er i alderen 10–19 år og fem er i 20-årene. De øvrige er i alderen 30–59 år.

  Det ble fredag gjennomført 792 tester. (NTB)

 • av Miriam Knapstad
  DEL
  150 pasienter innlagt med korona

  Lørdag var 150 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på åtte pasienter fra dagen før.

  27 av pasientene får respiratorbehandling. Det er fire flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt lørdag.

  113 av koronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sør-Øst, 21 er innlagt i Helse vest, tolv er innlagt i Helse Midt-Norge og fire er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 58.202 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser lørdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS). (NTB)

 • av Miriam Knapstad
  DEL
  14 nye smittetilfeller i Drammen

  Det siste døgnet er det registrert 14 nye koronasmittede personer i Drammen. Tolv av disse er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller.

  Smitteveien er ukjent for de to siste, og halvparten av tilfellene knyttes til smitteutbruddet ved ortopedisk avdeling ved Drammen sykehus, opplyser kommunen lørdag formiddag. (NTB)

 • Solveig Ruud
  DEL
  Obligatorisk test av reisende fra mandag

  Personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt, må teste seg på grensen fra mandag 18. januar kl. 17.00.

  Det skriver regjeringen i en pressemelding.

  - Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

  Les mer om hva som skjer her.

 • av Miriam Knapstad
  DEL
  Ny studie: Symtomfrie sprer betydelig del av smitten

  I en fersk studie, publisert i anerkjente JAMA, har det amerikanske smitteverninstituttet CDC utført beregninger for hvor mye av smittespredningen som skyldes symptomfrie coronavirussmittede - såkalt skjult smitte.

  Modellberegningene til den amerikanske studien viser at den skjulte smitten står for hele 59 prosent av all smittespredning.

  - Selv om disse beregningene er beheftet med usikkerhet, passer de godt med kliniske erfaringer og kunnskap fra andre studier. Dette forklarer også noe av hovedutfordringen med coronapandemien - at et stort antall mennesker smitter andre før de selv vet at de er smitteførende, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

 • av Miriam Knapstad
  DEL
  India har startet massevaksinering

  India har startet massevaksineringen av 300 millioner mennesker, en kolossal oppgave i et land med manglende infrastruktur og stor vaksineskepsis.

  Det er verdens største massevaksinering som nå starter, og målet er at rundt 300 millioner av landets 1,3 milliarder innbyggere skal være vaksinert innen juli.

  Helsearbeidere, de over 50 år og personer i risikogrupper kommer først i køen. Det skal brukes to ulike vaksiner, men kliniske tester er kun fullført for den ene. (NTB)

 • av Miriam Knapstad
  DEL
  25 nye smittede i Stavanger og Sandnes

  Stavanger og Sandnes har registrert henholdsvis 10 og 15 nye koronasmittede personer det siste døgnet.

  Det er registrert ti nye koronasmittede det siste døgnet i Stavanger, melder kommunen på på sine nettsider. Det er fire færre enn dagen før. Snittet de sju foregående dagene ligger på 29.

  Fem av dem er definert som nærkontakter, mens tre av tilfellene har ukjent smittekilde. 537 ble testet.

  I Sandnes ble det registrert 15 nye smittetilfeller siste døgn, melder Stavanger Aftenblad. (NTB)

 • av Thomas Olsen
  DEL
  133 nye smittede i Oslo

  Siste døgn ble det registrert 133 koronasmittede i Oslo. Det er 34 færre enn snittet de foregående sju dagene.

  I alt er det nå registrert 2.009 nye smittetilfeller de siste to ukene, viser nye smittetall fra Oslo kommune.

  Ukesnittet for de siste 14 dagene ligger på 141, mens ukesnittet for de siste sju dagene er på 136.

  Stovner bydel har nå et smittetrykk som er over 600 smittede pr. 100.000 innbyggere. Med 20 nye smittede i går, har bydelen 612 smittede pr. 100.000 innbyggere.

  Deretter følger Søndre Nordstrand, med 554 nye smittede per 100.000 innbygger de siste to ukene.

  Nordre Aker har lavest smittetrykk. Der er det 103 smittede per 100.000.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  466 nye koronasmittede siste døgn – 218 færre enn for en uke siden

  Det siste døgnet er det registrert 466 koronasmittede i Norge. Det er tolv flere enn dagen før, men 218 færre enn samme dag i forrige uke.

  I alt var det ved midnatt natt til lørdag registrert 58.202 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  De siste syv dagene er det registrert til sammen 3.726 nye smittetilfeller i Norge. I alt er nå gjennomført omlag 3,1 millioner koronatester her i landet, siden pandemien kom til Norge for snart ett år siden.

  158 koronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Biden planlegger flere tusen vaksinesentre
  USAs påtroppende president Joe Biden tar til orde for en samlet nasjonal innsats mot pandemien. Foto: Matt Slocum / AP / NTB
  USAs påtroppende president Joe Biden tar til orde for en samlet nasjonal innsats mot pandemien. Foto: Matt Slocum / AP / NTB

  USAs påtroppende president Joe Biden planlegger flere tusen nye sentre der folk skal vaksineres mot covid-19.

  – Vi skal utnytte de føderale ressursene fullt ut, lovet Biden på en pressekonferanse fredag.

  Han viste også til sin plan om å få satt 100 millioner vaksinesprøyter i løpet av sine 100 første dager som president.

  Dette er imidlertid bare første fase av planen, understreket Biden. Han tok til orde for en samlet nasjonal innsats basert på forskning.

  Den påtroppende presidenten mener det bør brukes omfattende føderale midler – flere hundre milliarder dollar – på vaksinering, testing og smittesporing.

 • av NTB
  DEL
  Spania strammer grepet etter smitteøkning
  En koronastengt restaurant i sentrum av Barcelona fredag. Foto: Emilio Morenatti/AP/NTB
  En koronastengt restaurant i sentrum av Barcelona fredag. Foto: Emilio Morenatti/AP/NTB

  En økning i antallet smittetilfeller etter juleferien gjør at flere spanske regioner fredag skjerper tiltakene mot smittespredning.

  I hovedstaden Madrid blir portforbudet utvidet slik at det nå er gjeldende fra klokken 23, ikke midnatt. Dermed må restauranter og utesteder stenge en time tidligere fra mandag.

  For 19 områder i hovedstadsregionen innføres det nye reiserestriksjoner. Ingen vil kunne dra inn eller ut av de aktuelle områdene uten å dokumentere at reisen er nødvendig.

  Lignende tiltak innføres i Aragon i den nordøstlige delen av landet. Zaragoza og to andre store byer sperres av, og befolkningen bes om å holde seg hjemme så mye som mulig.

  Det ble fredag meldt om 40.197 nye smittetilfeller i Spania, det høyeste tallet så langt i pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Elleve nye smittede i Fredrikstad

  Det er registrert elleve nye smittetilfeller i Fredrikstad fredag. Det er fjerde dag på rad med nedgang i antallet nye smittetilfeller.

  Kun én av de nye smittetilfellene har ukjent smittevei, opplyser Fredrikstad kommune. De tre siste dagene ble det registrert henholdsvis 18, 19 og 23 nye smittetilfeller.

  De siste to ukene har det vært registrert 271 nye smittetilfeller i kommunen. Totalt er 1.864 personer blitt smittet siden koronautbruddet i mars.

  Fredag ble det også kjent at ytterligere to beboere ved Glemmen sykehjem er bekreftet smittet av covid-19, skriver Fredriksstad Blad. Totalt har 14 beboere og 12 ansatte ved sykehjemmet fått påvist koronasmitte. Sykehjemmet har hatt fem koronarelaterte dødsfall.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Pressekonferanse om koronasituasjonen mandag klokken 14

  Regjeringen vil ha pressekonferanse om koronasituasjonen mandag klokken 14. Det skjer etter at statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie redegjør i Stortinget for håndteringen av koronasituasjonen mandag klokken 12.

 • av NTB
  DEL
  WHO håper på vaksinering globalt innen 100 dager
  WHO-topp Tedros Adhanom Ghebreyesus vil at alle verdens land skal være i gang med vaksineringen mot covid-19 innen 100 dager. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP/NTB
  WHO-topp Tedros Adhanom Ghebreyesus vil at alle verdens land skal være i gang med vaksineringen mot covid-19 innen 100 dager. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP/NTB

  Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker at alle verdens land skal ha satt første vaksinestikk mot koronaviruset innen 100 dager.

  WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kom med ønsket på en pressekonferanse i Genève fredag.

  – Jeg vil se at vaksineringen er i gang i alle land innen de neste 100 dagene, så helsearbeidere og de som er i risikogruppen, får beskyttelse, sier WHO-sjefen.

  Ifølge ourworldindata.org var det torsdag satt 35,3 millioner vaksinedoser i verden.

 • av NTB
  DEL
  EMA: Stjålne dokumenter manipulert for å så vaksinetvil

  Korona-relaterte dokumenter som ble stjålet i et dataangrep, er blitt manipulert for å undergrave tilliten til vaksinene, ifølge EUs legemiddelverk EMA.

  Dokumentene ble stjålet i et dataangrep mot EMA i desember. Denne uka dukket flere av dokumentene opp på nettet, og flere av dem er blitt endret.

  EMA skriver i en uttalelse at formålet tilsynelatende er å undergrave tilliten til koronavaksinene.

  Blant de stjålne dokumentene er det flere interne eposter som omhandler evalueringen av koronavaksinene.

  EMA opplyser også at legemiddelverket samarbeider med politiet i etterforskningen av dataangrepet.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Oslo: Unngå kollektivreiser til helgeturen

  Ruter ønsker å minne Oslo-folk om ikke bruke kollektivtrafikken med mindre man virkelig må.

  - De ansatte i kollektivtrafikken gjør alt de kan for å opprettholde et trygt kollektivtilbud til de som er nødt til å reise kollektivt, skriver Ruter i en pressemelding.

  -Vi erfarer likevel at det er mange som fortsetter å ake i Korketrekkeren, noe som dessverre tidvis fører til trengsel om bord fra Midtstuen stasjon. Midt i en pandemi er dette svært uheldig, mener Ruter.

  Stasjon kan bli stengt på ny

  De oppfordrer derfor akende til å vise hensyn slik. - Vi anbefaler fortsatt at folk velger å ake andre steder og gjøre aktiviteter i sitt eget nærområde, skriver Ruter i pressemeldingen.

  Forrige helg ble Midtstuen stasjon stengt av sikkerhetsmessige hensyn. Ruter sier det kan skje igjen hvis det blir for mange reisende. De viser ellers til at Bymiljøetaten ikke lenger preparerer Korketrekkeren.

  Vektere til stede

  I helgen som kommer, vil det være vektere til stede på sentrale holdeplasser der det er risiko for mange reisende. Deres oppgave er å bistå de reisende og ivareta sikkerheten.

 • av NTB
  DEL
  EU-ministere refser Pfizer etter vaksineutsettelse
  En dose av vaksinen utviklet av Pfizer og Biontech i Wien i Østerrike. Foto: Ronald Zak/AP/NTB
  En dose av vaksinen utviklet av Pfizer og Biontech i Wien i Østerrike. Foto: Ronald Zak/AP/NTB

  Seks helseministere i EU skriver i et brev at Pfizers utsettelse av vaksineleveranser er uakseptabel. Pfizer forklarer utsettelsen med at kapasiteten skal økes.

  Det er helseministrene fra Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen og Sverige som bruker harde ord etter at det ble kjent at vaksineleveransen de neste ukene blir mindre enn først varslet.

  Pfizer sier dette gjøres for å øke produksjonskapasiteten. Men EU-ministrene mener utsettelsen er uakseptabel.

  De gir uttrykk for stor bekymring og skriver at situasjonen «svekker troverdigheten i vaksinasjonsprosessen».

  – Vi er i et kappløp med koronaviruset og den nye, mer smittsomme virusvarianten. Derfor ser vi alvorlig på nedgangen i leveranser, sier Danmarks helseminister Magnus Heunicke.

  Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström sier Sverige trolig får 15 prosent færre doser enn forventet.

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier Pfizers toppsjef har gitt henne løfte om at EU vil få alle dosene som er bestilt i løpet av første kvartal til tross for forsinkelsen.

  Nesten 8.000 færre norske doser

  Det var en uttalelse fra norske helsemyndigheter som først gjorde Europa kjent med at vaksineleveransene blir utsatt.

  – For Norge betyr dette i første omgang at vi får 7.800 færre doser i uke tre enn det Pfizer tidligere hadde meldt om, sier FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm.

  Norge var forespeilet 43.875 vaksinedoser fra Pfizer neste uke, men ser nå ut til å få 36.075 doser.

  – Vi har ikke ennå sendt ut det vi har beholdt i beredskap for slike tilfeller, og har nå mulighet til å dekke opp denne reduksjonen i leveranser fra det beredskapslageret vi har i Norge, sier Bukholm.

  – Det lageret vi nå har, vil kunne kompensere for en reduksjon i de planlagte leveransene i noen uker fremover hvis det er behov for dette, legger han til.

  FHI opplyste også at grunnen var at Pfizer vil øke sin produksjonskapasitet fra å kunne produsere 1,3 milliarder vaksinedoser pr. år til 2 milliarder.

  – Betydelig økning seinere

  – Den midlertidige utsettelsen vil ramme alle europeiske land, sier talsperson Line Fedders i Pfizer Danmark.

  Ifølge henne er det produksjonen i en fabrikk i Puurs i Belgia som skal oppskaleres. Det fører til at europeiske land får færre doser enn forventet i januar og februar.

  Det amerikanske selskapet skriver i en pressemelding at «selv om dette midlertidig vil påvirke leveransene sent i januar og tidlig i februar, vil det bety en betydelig økning i doser som er tilgjengelig sent i februar og i mars».

 • av NTB
  DEL
  Finnmark krever koronaunntak: Vil skjenke alkohol
  Smittesituasjonen i Finnmark er ikke så alvorlig at det er grunnlag for nasjonale tiltak som skjenkestopp, mener rådene i Øst- og Vest-Finnmark. Foto: Jil Yngland / NTB
  Smittesituasjonen i Finnmark er ikke så alvorlig at det er grunnlag for nasjonale tiltak som skjenkestopp, mener rådene i Øst- og Vest-Finnmark. Foto: Jil Yngland / NTB

  Regjeringen må åpne for at lokale myndigheter kan innføre unntak fra nasjonale tiltak når smittesituasjonen tilsier det.

  Det krever Vest-Finnmark Rådet og Øst-Finnmarkrådet. De er interkommunale politiske samarbeidsorganer som omfatter 16 av 18 kommuner i Finnmark.

  – Gitt dagens smittesituasjon i Nord-Norge oppleves en del av de nasjonale tiltakene nå som svært inngripende, skriver rådene i et brev til fire av regjeringens statsråder med helse- og omsorgsminister Bent Høie i spissen.

  De to rådene er særlig kritiske til den nasjonale skjenkestoppen, som ble innført 4. januar.

  – En nasjonal skjenkestopp vurderes ikke som et forholdsmessig tiltak i Finnmark spesielt, eller Nord-Norge generelt, i den rådende smittesituasjon. En lokal medisinskfaglig vurdering ville ikke ført til et vedtak om skjenkestopp i de aller fleste kommunene, heter det i brevet.

  De påpeker at næringslivet sliter og at folk mister jobbene sine.

  -Når vi mener at smittesituasjonen ikke er slik at dette er nødvendig, er det vårt ansvar å si fra. Det at vi klarer å holde hjulene i gang der vi kan det, er også en viktig del av den nasjonale «dugnaden», heter det i brevet.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Sykehuskollaps i Brasil-by: Tomt for oksygen

  Helsevesenet i byen Manaus i delstaten Amazonas i Brasil er i ferd med å kollapse.

  Det varsler myndighetene. Årsaken er trolig den nye varianten av koronaviruset.

  Helsevesenet har nådd bristepunktet. Sykehusene går tomme for oksygen. Amazonas vender seg nå til USA for hjelp, og ber dem sende oksygentanker.

  – Byen er tom for oksygen. Noen helsesentre er blitt en form for kvelingskamre, forteller Jessem Orellana fra det vitenskapelige instituttet Fiocruz-Amazonia til AFP.

  Myndighetene i Amazonas begynte torsdag å fly koronasyke pasienter ut av byen til andre delstater og byer.

  Samme dag mottok de akutthjelp fra forsvaret, etter at det sirkulerte flere videoer i sosiale medier der pårørende tryglet folk om å kjøpe oksygen til pasientene i Manaus.

  Pasienter og pårørende måtte vente lenge på flere oksygenflasker, og for noen kom de for sent. (NTB)

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE
  Publisert:

  Folkehelseinstituttet bommet kraftig på smittetall i julen

 2. NORGE
  Publisert:

  Mange unge søker hjelp. Politiet bekymret for utenforskap og ensomhet.

 3. NORGE
  Publisert:

  Fra mandag må reisende koronateste seg på grensen. Ellers vanker bøter.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Mandag legger hun frem nye tiltak. Jeg tror jeg vet hva hun vil si.

 5. NORGE
  Publisert:

  Pfizer reduserer vaksineleveransene til Norge

 6. VERDEN
  Publisert:

  For ett år siden var det knapt kjent. Nå er to millioner mennesker døde av koronaviruset.