Dronningens rådgiver kritisk til Harry og Meghans varemerke

Prins Harry og hertuginne Meghan bruker Sussex Royal som sitt varemerke. Dronningens ekspert på våpenskjold mener det er problematisk.

Prins Harry deltok på en konferanse i London i helgen sammen med statsminister Boris Johnson. Nå er det usikkert hva slags offentlige oppdrag han vil ha fremover.

Ordet varemerke høres kanskje moderne ut. Men få kan som det britiske kongehuset skilte med fartstid på dette området. Derfor vekker det oppsikt når den fremste kongelige rådgiveren for de britiske våpenskjoldene nå uttaler seg om det store samtaleemnet: prins Harry og hertuginne Meghans uttreden av de høyeste kongelige sirkler.

Etter å ha utført det som fremstår som de siste planlagte pliktene på programmet, forlot prins Harry Storbritannia mandag og kom til Vancouver der kona og sønnen er.

Hertugparets offisielle nettside på Instagram har 11 millioner følgere.

Kongelige våpenskjold

Men hjemme i Storbritannia fortsetter diskusjonen om hva slags rolle paret vil ha fremover, og hvordan de skal tjene til livets opphold.

Thomas Woodcock er Garter King-of-Arms (Hosebåndsordenes heraldiker), den viktigste rådgiveren til dronning Elizabeth i spørsmål som heraldikk og våpenskjold. Han og hans forgjengere har utført denne oppgaven siden 1415. Heraldikk er læren om våpenskjold og Hosebåndsordenen er den høyeste ordenen i Storbritannia.

Det var Woodcock som godkjente Meghans våpenskjold da det ble laget i forbindelse med giftermålet med prins Harry i 2018.

– Ikke tilfredsstillende

Men nå handler det ikke om våpenskjold. Woodcock skal også sikre at kongelige symboler ikke blir utnyttet til kommersielle formål. Spørsmålet er hva som skal skje med begrepet «Sussex Royal», som prins Harry og kona har etablert i instagramkontoen de opprettet i fjor og på nettsiden som også er forholdsvis ny. Det er også ventet at stiftelsen deres skal ha det navnet.

De er fortsatt hertugparet av Sussex, men i og med at dronning Elizabeth har bestemt at de ikke lenger skal omtales som kongelige høyheter, er det blitt diskusjon om de er rojale nok til å kalle seg Sussex Royal.

– Jeg synes ikke det er tilfredsstillende. Man kan ikke være to ting på en gang. Du er enten (kongelig) eller så er du det ikke, sier Woodcock i et intervju med The Times.

Hertuginne Meghan er på plass i Canada, der hun vil være mye av tiden fremover. Her er hun sammen med medlemmer av gruppen Justice for girls i Vancouver.

Han er en av dronningens rådgivere i dette spørsmålet, men understreker overfor avisen at han nå gir sitt personlige synspunkt på saken, og at den endelige avgjørelsen tas av dronningen.

– I slike spesielle tider er det et spørsmål om å vente og se hvordan ting utvikler seg, sier han.

Souvenirer med Harry og Meghan er på salg i denne butikken i deres gamle nabolag Windsor.

Registrerte varemerke

Harry og Meghan søkte i juni om å få rett til å stemple varemerket Sussex Royal på bøker, magasiner, brosjyrer, postkort, skotøy, klær og en rekke andre varer. Søknaden ble innvilget rett før jul – noen uker før paret meldte at de ville trekke seg tilbake.

Prins Harry sa på en konferanse i helgen at han ikke følte at han hadde noe annet valg enn å gi opp sine kongelige titler og posisjoner. Han og kona har følt seg forfulgt av pressen. Meghan har blant annet gått til søksmål mot en avis fordi de offentliggjorde et brev hun hadde skrevet til faren.