Verden

Israel vil «gjøre alt» for å stanse Gazaskip

Israel vil gjøre alt landet kan for å forhindre at en flernasjonal gruppe med skip kommer fram til Gazastripen. Det hjelper ikke at skipene neppe har våpen om bord, sier en høyt plassert militær israeler.

Det er uvisst om Mavi Marmara, skipet som spilte en sentral rolle i fjorårets drama, vil delta i år. FOTO: AP

Israeleren, som ba om å få være anonym, sa torsdag til nyhetsbyrået Reuters at blokaden av Gazastripen må være total hvis den i det hele tatt skal fungere. Han ba folkene bak planene om en ny skipstransport av forsyninger til området om ikke å utfordre Israel.

— Vi vil overhodet ikke slippe skip inn til Gaza, understreket han. Han tilføyde at den israelske marinen har endret taktikk i et forsøk på å unngå en gjentakelse av fjorårets blodbad, da ni aktivister ble drept i en væpnet israelsk aksjon mot en skipstransport.

10-15 fartøyer

Det et usikkert om det tyrkiskregistrerte fartøyet som sto i sentrum for dette dramaet, Mavi Marmara, skal delta i årets transport, som etter planen skal finne sted i slutten av juni. Skipet er foreløpig ikke klart til å stikke til sjøs, sa en tyrkisk aktivist torsdag.

Årets Gazaflotilje vil ifølge den israelske militæreksperten trolig bestå av mellom 10 og 15 fartøyer. Han tilføyer at israelerne ikke tror flotiljen vil forsøke å smugle inn våpen til islamistbevegelsen Hamas, som sitter ved makten i Gaza.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

 2. VERDEN

  Israel: Norske Gaza-aktivister slippes fri i dag

 3. VERDEN

  Norsk båt på vei for å bryte blokaden til Gaza: – Vi har mistet kontakten med dem

 4. VERDEN

  Fire palestinere drept og flere skadet av israelske soldater

 5. VERDEN

  Israel avviser kritikk for journalistdrap

 6. VERDEN

  Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen