Verden

Åtte klatrere ville prøve ny Himalaya-rute. Nå er de savnet.

Åtte klatrere er savnet etter en planlagt tur til fjelltoppen Nanda Devi i Himalaya.

Det skal være ekstra mye snø i fjellet Nanda Devi denne sesongen. Dette bildet er tatt tidligere. Foto: Dchauy / Shutterstock / NTB scanpix

 • Åshild Breian

Folketomt og enda mer utfordrende. Det er beskrivelsen erfarne klatrere gir av 7816 meter høye Nanda Devi, det nest høyeste fjellet i den østlige delen av Himalaya i India, i delstaten Uttarakhand.

Men da klatregruppen på åtte personer ikke kom tilbake til avtalt tid, er de nå meldt savnet, ifølge BBC og CNN. Leteaksjonen skal være en utfordring siden det både snør og regner kraftig i området.

– Vi har satt i gang søk for å spore klatrerne etter at de ikke returnerte til basecampen, men dårlig vær forsinker oss, uttaler Vijay Kumar Jogdande, en talsmann fra Pithoragarh distriktet, til nyhetsbyrået AFP.

De lokale myndighetene har satt inn redningsteam som omfatter 14 personer og helikopter for å forsøke å finne den savnede klatregruppen, skriver NTB.

Tre letegrupper har nådd den første basecampen, som ligger 25 kilometer fra toppen, skriver CNN.

Indias militærstyrke har også sendt to helikoptere for å hjelpe til med letingen søndag.

Les også

Nytt dødsfall på Mount Everest

Tempelet Vaishnavi Devi ligger ved utgangspunktet for klatreturen de savnede klatrerne skulle gjennomføre. Foto: Satish Parashar / Shutterstock / NTB scanpix

Erfaren leder

Det er fire klatrere fra Storbritannia, to fra Australia, en fra USA og en fra India i følget som nå er savnet. Inderen er guide og representerer et indisk fjellklatrerinstitutt, opplyser de lokale myndighetenes talsmann Vijay Kumar Jogdande. Den erfarne britiske fjellguiden Martin Moran skal ha ledet gruppen. Hans firma har gjennomført mange ekspedisjoner i Himalaya. Han skal ha besteget Nanda Devi to ganger tidligere.

Dagen før oppstigningen, 12. mai, delte Moran bilder av gruppen på Facebook-siden Moran Mountain. Da var de kommet til tempelet Neem Kharoli Baba i Bhowali.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/5ed45c1a7fe6165a27adce8bdf6b3610/Savnede%20klatrere? 1559408500487

Siste livstegn om gruppen ble lagt ut 22. mai. Da skal de ha nådd basecamp nummer to på 4870 meter. Denne dagen var det meningen at gruppen skulle forsøke seg på en «aldri tidligere gjennomført rute» til Nanda Devi, skriver The Independent.

Tegn til snøskred

Ifølge The Guardian var de savnede åtte del av en klatregruppe på tolv. 25. mai returnerte fire av dem til basecampen, mens de andre åtte fortsatte oppover fjellet.

En av de fire var assisterende ekspedisjonsleder Mark Thomas, som hadde radiokontakt med de åtte klatrerne mens de fortsatte oppover. Da han ikke hadde hørt fra klatregruppen søndag, dro han oppover fjellet for å lete etter dem. Da skal han ha funnet ett enslig telt.

Det skal også ha vært andre tegn til snøskred, skriver The Guardian.

Også The Independent skriver at lokale fjellklatrere har meldt at det var et kraftig snøskred på området.

Nanda Devi er det nest høyeste fjellest i India. Foto: Zutshi / Shutterstock / NTB scanpix

Usikker dato

Det hersker en viss usikkerhet rundt når gruppen var ventet tilbake, men de skal ha vært ventet tilbake i landsbyen Munsiyari lørdag. Det melder BBC.

– Vi er i kontakt med myndighetene i India for å følge med på meldingene om at britiske borgere er savnet. Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe briter som trenger vår hjelp, uttaler en talsperson for det britiske utenriksdepartementet.

To redningsteam som omfatter helse- og krisepersonell og grensevakter forsøker nå å lokalisere de savnede klatrerne, sier talsmann Vijay Kumar Jogdande. Han tror gruppen kan stå fast et sted i fjellet. Selve klatreruten er dekket av snø og is.

 1. Les også

  Seks årsaker til at verdens høyeste fjell koster så mange liv nå

Les mer om

 1. India
 2. Fjell

Relevante artikler

 1. VERDEN

  AP: Fem døde funnet i søket etter savnede klatrere i Himalaya

 2. VERDEN

  Nepal har hentet ned fire lik og tonnevis med søppel fra Mount Everest

 3. VERDEN

  850.000 kvinner får gratis kollektivtransport i New Delhi

 4. VERDEN

  Modi tatt i ed som statsminister i India

 5. VERDEN

  Nytt dødsfall på Mount Everest

 6. VERDEN

  Seks årsaker til at verdens høyeste fjell koster så mange liv nå