Erdogan gikk på historisk smell. Går mot tap i både Ankara og Istanbul.

ISTANBUL (Aftenposten): President Erdogans parti har tapt i hovedstaden Ankara og ser ut til å tape i megabyen Istanbul også.

President Recep Tayyip Erdogan kan glede seg over at hans parti AKP igjen er Tyrkias største parti. Men partiet hans ser ut til å tape ordførersetet i de største byene.

For første gang på 25 år kommer ordføreren i både Ankara og Istanbul trolig ikke til å representere partiet til president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogans parti har holdt Istanbul helt siden han selv ble ordfører der i 1994. Men nå ser det moderat islamistiske partiet ut til å gå på et knepent tap i byen med over 15 millioner innbyggere.

Erdogans parti AKP har slitt under valgkampen fordi mange tyrkere har vært misfornøyde med prisstigning, høy inflasjon og stor arbeidsledighet.

Det sekulære partiet CHP har fått over 30 prosent av stemmene på landsbasis. Det er første gang siden 1977 at de har gjort det så bra under et lokalvalg.

Tyrkias største opposisjonsparti, CHP, kunne juble over stor oppslutning mange steder i landet. Her jubler partiets tilhengere utenfor partihovedkvarteret i Ankara.

Det største opposisjonspartiet kan ha vunnet i Istanbul

Utfordreren fra det største opposisjonspartiet CHP, Ekrem Imamoglu, leder så vidt idet nesten alle stemmene er blitt talt opp.

Imamoglu har 4.159.650 stemmer, mens AKPs Binali Yildirim har 4.131.761 stemmer, ifølge lederen for landets valgkommisjon. Marginen er altså på 28.000 stemmer.

Et tap i Tyrkias suverent største by vil svi ekstra hardt for Erdogan. Han vokste opp i Istanbul og bygget sin karriere på at han var ordfører i byen fra 1994 til 1998.

Ekrem Imamoglu fra opposisjonspartiet CHP ser ut til å bli ordfører i Istanbul. Det vil i så fall være et historisk nederlag for president Erdogans parti.

AKPs ordførerkandidat innrømmer at han har færrest stemmer

Resultatet er imidlertid ikke offisielt siden noen stemmer gjenstår å telle. Resultatet kan deretter bestrides og ankes. Hvis marginen er liten, kan det bli fintelling.

AKPs ordførerkandidat, tidligere statsminister Binal Yildirim, har imidlertid innrømmet at CHPs Ekrem Imamoglu leder.

Les også

Erdogan ber igjen om velgernes gunst. En sviktende økonomi kan ødelegge for ham.

Ekrem Imamoglu endret mandag morgen på Twitter-kontoen sin. Nå titulerer han seg selv som ordfører i Istanbul.

Hovedstaden er tapt for Erdogan

Mens det fremdeles ikke er helt sikkert hvem som vinner i Istanbul, ser det ikke ut til å være tvil om at opposisjonen vinner i hovedstaden Ankara.

Med 99 prosent av stemme opptalt leder CHPs kandidat med 50,90 prosent mot AKPs 47,06 prosent av stemmene i byen med 5,5 millioner innbyggere, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

AKP hevder imidlertid at det kan ha blitt gjort feil flere steder i byen og at resultatet kan bli snudd til deres fordel, melder Reuters.

Mansur Yavas fra opposisjonspartiet CHP blir hovedstaden Ankaras nye ordfører.

– Dette er et nederlag for Erdogan

Alt er ikke beksvart for Erdogan. Alliansen som står bak ham har tross alt fått 51,63 prosent av stemmene på landsbasis, mens opposisjonens allianse har fått 37,55 prosent.

– Alt under 52 prosent av stemmene er et nederlag for Erdogan, sier journalist Gurkan Öztüran, som jobber for den uavhengige nyhetsnettsiden Dokuz8news.

Lederen i opposisjonspartiet CHP, Kemal Kilicdaroglu, tok resultatet som en seier.

– Folket har stemt til fordel for demokratiet, sa Kilicdaroglu søndag kveld ifølge Reuters.

Han og partiet kunne også glede seg over en ventet og klar seier i Tyrkias tredje største by, Izmir.

Tilhengere av AKP feiret også resultatet i valget. Dette bildet er tatt i Istanbul, der AKP vant i de fleste bydelene.

Erdogan erklærte likevel seier på nasjonalt plan

President Erdogan erklærte imidlertid søndag kveld at hans parti hadde vunnet siden de igjen var det største partiet og hadde vunnet flest distrikter. Han syntes å erkjenne et tap i Istanbul, men mente også det ville være bare et halvt nederlag.

– Selv om velgerne ga bort ordførervervet, har vi vunnet nesten alle bydelene, sa Erdogan.

Tall fra nyhetsbyrået Anadolu tyder på at dette er riktig. AKP har vunnet i 24 av 39 bydeler.

Europarådet ikke helt fornøyd med gjennomføringen av valget

Tyrkia får skryt for å ha gjennomført et valg der opposisjonen også kan vinne. Men de får likevel hard kritikk fra Europarådet, organisasjonen som ledes av Thorbjørn Jagland.

Lederen for Europarådets valgobservatører sier folk må ha anledning til å si hva de mener uten å frykte for konsekvensene.

– Jeg er redd vi ikke er helt overbevist om at Tyrkia har et så fritt og rettferdig miljø som kreves for virkelig demokratiske valg på linje med Europas verdier og prinsipper, sier Andrew Dawson i en pressemelding.

Observatørene peker blant annet på at alle partier må ha lik tilgang til dekning i mediene.

Regjeringspartiet AKP har vært dominerende i mediene, antyder tall fra Transparency International. Under en måling hos statskanalen TRT fikk AKP 233 minutters dekning, opposisjonspartiet CHP 73 minutter (40 prosent negativt), regjeringens støtteparti MHP 84 minutter, opposisjonspartiet Iyi-partiet 18 minutter (45 prosent negativt), DSP 10 minutter og det kurdervennlige partiet HDP 3 minutter (60 prosent negativt).