Verden

Uenighet om kvinnene i Al-Hol-leiren. Finlands nye regjering i trøbbel.

ISTANBUL/ERBIL (Aftenposten): Finske IS-kvinner i flyktningleiren Al-Hol i Syria skal ha fått beskjed om å forberede seg på hjemreise.

Avdelingen for utenlandske statsborgere i Al-Hol-leiren har 10.000 innbyggere. 3000 kvinner med IS-bakgrunn og de 7000 barna deres. Afshin Ismaeli

 • Tor Arne Andreassen
  Korrespondent i Midtøsten
 • Afshin Ismaeli
  Journalist

Skal myndighetene hente hjem kvinner som har sluttet seg til Den islamske staten (IS), eller skal man nøye seg med å hente hjem barna?

Dette har vært et brennhett tema for Norge og mange andre land siden IS i mars i år ble slått militært i Syria. Al-Hol-leiren er blitt et kjent navn over hele Europa. I leiren befinner det seg 3000 utenlandske kvinner med IS-bakgrunn sammen med sine 7000 barn.

Hva man skal gjøre og ikke gjøre for kvinnene og barna, kan nå føre til splittelse i den ferske finske regjeringen, en regjering som denne uken ble hyllet i internasjonal presse fordi den har en ung kvinnelig statsminister.

Bildet av de kvinnelige lederne i den nye finske regjeringen vakte stor interesse utenfor landets egne grenser. Regjeringen ledes av Sanna Marin, nummer tre fra venstre. Lehtikuva Lehtikuva, Reuters/NTB scanpix

Rykter om aksjon skapte politisk storm

En samlet opposisjon har reagert på opplysninger om at regjeringen har startet en aksjon for å hente hjem både barna og mødrene deres. Regjeringens fremferd har vært «utydelig og betenkelig», ifølge Sannfinnenes leder Jussi Halla-Aho.

Den finske utenriksministeren Pekka Haavisto, som også satt i den forrige regjeringen, har fått hard kritikk. Han sier hensynet til barna og den usikre situasjonen i Syria førte til at man la planer for hvordan man kunne hente hjem både barna og mødrene. Men han benekter at det pågår en slik operasjon nå.

Les også

Hun kom så vidt inn på videregående skole. Nå skal 34-åringen styre en ung, kvinnedominert regjering.

Utenriksminister Pekka Haavisto er blitt sterkt kritisert. Opposisjonen vurderer å kreve hans avgang. Sergei Grits, AP/NTB scanpix

Kilde: Kvinnene har fått beskjed om å forberede avreise

– De siste dagene har det kommet frem ulike scenarioer, men at man forbereder scenarioer er normalt tjenestemannsarbeid. Slik planlegging diskuteres ikke i offentligheten. Om det skulle finnes en operasjon, ville den informasjonen komme først til meg. Men en slik finnes ikke, sier Haavisto ifølge Hufvudstadsbladet.

En kilde i Syria opplyser til Aftenposten at vaktene i Al-Hol har gått rundt i leiren og fortalt til de finske kvinnene der at de må forberede seg på å reise derfra. Det har vært forhandlinger med Finland om hjemsendelse av både kvinner og barn, bekrefter en talskvinne for utenriksavdelingen til de lokale myndighetene i det nordøstlige Syria.

– Vi har forhandlet med dem, men har ikke blitt enig med finske myndigheter ennå, sier en talsperson for utenriksavdelingen til Aftenposten.

Det skal befinne seg 11 kvinner og 33 barn med tilknytning til Finland i Al-Hol-leiren. Aftenposten snakket i våres med finske Sanna fra Helsinki i Al-Hol-leiren. Hun sa da at hun og de fire barna hennes gjerne ville tilbake til Finland.

Forholdene i Al-Hol-leiren er ufyselige nå om vinteren. Afshin Ismaeli

Regjeringen skal være splittet i saken

Opposisjonen har i en interpellasjon krevd svar på om det foregår en aksjon for å hente hjem både mødre og barn. De vil også ha en forklaring på hvordan prosessen har foregått i utenriksdepartementet og om utenriksminister Haavisto har gitt riktige opplysninger til nasjonalforsamlingen.

Flere opposisjonspartier antyder at de kan komme til å kreve utenriksministerens avgang. Det spørs også om hele regjeringen lever farlig.

Regjeringen består av fem partier, og det er uenighet internt i regjeringen, bekrefter De grønnes leder Maria Ohisalo.

Regjeringspartiet Centerns linje er at barna, men ikke mødrene, kan hjelpes hjem, mens utenriksminister Pekka Haavisto fra De grønne mener det ikke er mulig å skille barna fra foreldrene og bare hente hjem barna.

Onsdag skal Riksdagen stemme over om de har tillit til regjeringen.

Les også

IS-kvinner vil bort fra Syria. – 635 rømninger stoppet siden 9. oktober

Finansminister Katri Kulmuni laget en avstemning på sin Instagram-konto om hvorvidt man skulle hente hjem IS-kvinnene fra Al-Hol. Jussi Nukari, LEHTIKUVA/Reuters/NTB scanpix

Finansministeren arrangerte avstemning på Instagram

Center-leder og finansminister Katri Kulmuni gjorde seg denne uken bemerket ved å arrangere en slags avstemning på sin Instagram-konto om Al-Hol-kvinnene skal hentes hjem.

– Dette er forferdelig, reagerte Andrew Stroehlein, kommunikasjonssjef for menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch.

Finansministeren fjernet senere innlegget fra Instagram og beklaget.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Finland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  18 barn av nordiske IS-foreldre er hentet hjem. Kun Norge har latt foreldre bli med.

 2. VERDEN

  Svenske barn i IS-leir skulle fraktes til Sverige – nå er de forsvunnet

 3. VERDEN

  Finlands utenriksminister mistenkes for lovbrudd

 4. VERDEN

  21 foreldreløse, utenlandske barn hentet ut av Al-Hol. Hva skjer med de 203 som er igjen?

 5. VERDEN

  To IS-kvinner rømte fra leir i Syria. Dukket opp ved ambassade i Tyrkia.

 6. VERDEN

  Nederland dømt til å hente hjem barn av IS-foreldre