Verden

490 drept i demonstrasjoner i Irak

Minst 490 personer er drept i demonstrasjoner mot regjeringen i Irak siden protestene begynte 1. oktober, melder en uavhengig menneskerettighetsgruppe.

En demonstrant poserer for fotografen under en demonstrasjon i Bagdad 15. desember. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix

 • NTB

I tre måneder har demonstranter samlet seg i gatene i Bagdad, Basra og andre byer mot korrupsjon, manglende offentlige tjenester og mangel på jobber.

De krever også slutt på det politiske systemet som ble innført etter USAs invasjon i 2003, og i november gikk statsminister Adel Abdul-Mahdi av som følge av protestene.

Demonstrasjonene er møtt med harde mottiltak fra sikkerhetsstyrkene som har spredt demonstrantene med levende ammunisjon og tåregass, med mange drepte og sårede som konsekvens.

Faisal Abdullah i den uavhengige Menneskerettighetskommisjonen sier at 33 aktivister er likvidert direkte, og at over 22.000 mennesker er såret. Han sier også at 56 demonstranter er savnet.

Også FN sier at de har mottatt troverdige rapporter om direkte drap, bortføringer og vilkårlige pågripelser som ukjente væpnede menn har stått bak.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tre personer drept i sammenstøt i Colombia. Presidenten lover samtaler med demonstrantene.

 2. VERDEN

  Folkeopprør kaster regjeringen i Libanon og skaper kaos i Irak. Forsker tror Iran frykter borgerkrig.

 3. VERDEN

  Iraks statsminister sier han går av etter måneder med opptøyer og protester

 4. VERDEN

  Iranske demonstranter: – Død over diktatoren

 5. VERDEN

  Rundt tusen demonstrerte mot rasisme i Malmö

 6. VERDEN

  Bensinprisen steg til over 1 krone literen. Det utløste voldsomme opptøyer.