Direkteblogg: Konflikten mellom Iran og USA

Det amerikanske droneangrepet som drepte den mektige iranske generalen Qasem Soleimani, har tilspisset konflikten mellom USA og Iran. Følg utviklingen her.

Det brøt ut panikk i trengselen som oppsto i folkemengden i begravelsen til general Soleimani i byen Kerman tirsdag. Folk ble tråkket til døde og over 200 ble skadet.
 • Natt til fredag 3. januar ble den iranske generalen Qasem Soleimani drept av amerikanske raketter.
 • USA mener at Soleimani sto i spissen for planer om å ramme amerikanske soldater og andre interesser i Irak og regionen.
 • Natt til onsdag 8. januar angrep Iran to militærbaser i Irak. Iran kaller angrepet selvforsvar.
 • Rundt fire timer etter angrepet styrtet et ukrainsk passasjerfly kort tid etter å ha tatt av fra Teheran. Iran erkjente natt til lørdag at de skjøt ned flyet som følge av en «menneskelig svikt» knyttet til den spente situasjonen. 176 mennesker døde, blant dem 17 bosatt i Sverige.
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet$1 Vi vil gjerne høre fra deg!
 • Øyvind Nordli
  12. januar 202021:46

  Löfven til Rouhani: Jeg fordømmer nedskytingen

  Sveriges statsminister Stefan Löfven har i en telefonsamtale med Irans president Hassan Rouhani fordømt nedskytingen av passasjerflyet ved Teheran.

   Av de 176 menneskene som mistet livet i katastrofen, var 17 bosatt i Sverige.

  Statsminister Stefan Löfven. Foto: NTB scanpix

  Löfven sier at de etterlatte snarest har rett til å få «ansvaret for nedskytingen oppklart», skriver statsministerens pressetalsperson Gösta Brunnander i en epost til nyhetsbyrået TT.

 • NTB
  12. januar 202018:59

  Frankrike, Tyskland og Storbritannia trygler Iran om å bevare atomavtalen

  Storbritannia, Frankrike og Tyskland ber i en felles uttalelse Iran om å igjen overholde sine forpliktelser i atomavtalen fullt ut.

  Teknikere i arbeid påBushehr kjernekraftverk i Iran. Foto: Ebrahim Norouzi / International Iran Photo Agency

  Iran inngikk i 2015 en avtale med disse tre landene, samt Russland, Kina og USA, som sørget for innsyn i landets atomprogram i bytte mot sanksjonslette.

  USA brøt ut av atomavtalen i 2018 og gjeninnførte strenge sanksjoner mot Iran, mens de øvrige landene ønsker å berge avtalen. I fjor begynte Iran selv å ta skritt bort fra avtalen.

 • Åshild Breian
  12. januar 202018:57

  Rakettangrep hadde ikke som mål å drepe amerikanere 

  Det iranske rakettangrepet mot to militærbaser i Irak 8. januar hadde ikke som mål å drepe amerikanske soldater, opplyser Revolusjonsgardens sjef.

  – Målet vårt var egentlig ikke å drepe fiendens soldater. Det var ikke viktig, sa Revolusjonsgardens øverste leder Hossein Salami til den iranske nasjonalforsamlingen søndag.

  Statlige iranske medier hevdet kort tid etter angrepet at et stort antall amerikanere var drept, selv om ingen ble drept eller såret.

 • Åshild Breian
  11. januar 202022:33

  Storbritannias ambassadør til Iran pågrepet i forbindelse med demonstrasjon 

  Storbritannias ambassadør til Iran, Rob Macaire, ble lørdag pågrepet i forbindelse med en demonstrasjonmot iranske myndigheter i den iranske hovedstaden i Teheran, skriver NTB. Ambassadøren ble senere løslatt, melder Sky News lørdag kveld.

 • NTB-AFP
  11. januar 202020:44

  Trudeau krever full klarhet i hvorfor passasjerfly ble skutt ned

  Canadas statsminister Justin Trudeau har bedt Irans president sørge for full klarhet i hvorfor det iranske forsvaret skjøt ned et passasjerfly.

  Trudeau kom med kravet i en telefonsamtale med Irans president Hassan Rouhani lørdag.

  Trudeau sier lørdag kveld at han i samtalen også ga Rouhani beskjed om at innrømmelsen av nedskytingen var et «viktig første steg», men at «mange flere steg må tas».

  Den canadiske statsministeren opplyste også at canadiske etterforskere er på vei til Iran.

 • NTB
  11. januar 202019:27

  Demonstrasjon mot myndighetene i Iran

  Flere hundre personer i Irans hovedstad Teheran demonstrerte lørdag mot regimet etter at det innrømmet å ha skutt ned et ukrainsk passasjerfly.

  Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars deltok mellom 700 og 1.000 personer i demonstrasjonen.

  Demonstrantene ropte slagord mot myndighetene. Enkelte rev også i stykker bilder av Qasem Soleimani, den iranske generalen som ble drept i et amerikansk droneangrep 3. januar.

 • Åshild Breian
  11. januar 202019:04

  Zelenskyj: Iran har lovet å straffe de ansvarlige 

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier Irans president har lovet ham å straffe de som er ansvarlige for nedskytingen av et ukrainsk passasjerfly. Det opplyser Zelenskyjs kontor i en uttalelse lørdag kveld.

  Zelenskyj snakket lørdag på telefon med Irans president Hassan Rouhani.  

 • Åshild Breian
  11. januar 202017:46

  Ine Eriksen Søreide (H) om nedskytingen: - Forferdelig 

  – Dette er en forferdelig og dypt tragisk hendelse, og det er svært viktig at alle sider ved hendelsen avklares. Det er bra at Iran er åpen om nedskytingen. Men nå må det gjennomføres en grundig og uavhengig gransking, der endelige funn og konklusjoner gjøres offentlig kjent, skriver Søreide i en epost til VG lørdag.

 • Anders Veberg
  11. januar 202016:47

  Iransk offiser sier han ba om at kommersielle flyginger ble stoppet

  Sjefen for Revolusjonsgardens flyvåpen sier han ba om at kommersielle flyginger i Iran ble stoppet til den spente situasjonen med USA var over.

  Det skriver CNN lørdag ettermiddag.

  – De i Irans militære med myndighet til å sende en slik forespørsel videre til regjeringen og luftfartsmyndigheter, valgte imidlertid ikke å gjøre dette, sa øverstkommanderende for Revolusjonsgardens flyvåpen, brigadegeneral Amirali Hajizadeh, på en pressekonferanse lørdag.

  Iran innrømmet lørdag at landets forsvar skjøt ned det ukrainske passasjerflyet som styrtet utenfor Teheran onsdag. Alle de 176 personene som var om bord, døde.

 • NTB
  11. januar 202011:35

  Sveriges statsminister: - Forferdelig

  17 mennesker bosatt i Sverige døde i flystyrten i Iran 8. januar. Nå har Sveriges statsminister kommentert nyheten om at Iran innrømmer at de skjøt ned flyet ved det de omtaler som en feiltakelse.

  "Jeg ser med stort alvor på den beskjeden som Iran nå har avgitt. At flyet ble skutt ned er forferdelig og grusomt. At et sivilt fly blir skutt ned - uansett om det er en feil eller ikke - er en handling som må fordømmes og som Iran må ta fullt ansvar for, også i relasjon til de rammede", skriver Stefan Löfven i en pressemelding gjengitt av det svensk nyhetsbyrået TT. 

 • NTB
  11. januar 202009:06

  Ukrainas president krever beklagelse og erstatning fra Iran

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj forventer grundig etterforskning, beklagelse og erstatning fra Iran etter nedskytingen av flight 752.

  Ukrainas president la fredag ned blomster ved et provisorisk minnested på den internasjonale flyplassen i Kiev. Foto: Ukrainian Presidential Press Office

  – Vi forventer forsikringer om at de er villige til å gjennomføre en grundig og åpen gransking, at de skyldige blir stilt til ansvar, at de omkomne blir returnert til Ukraina, at de betaler erstatning og at de beklager via diplomatiske kanaler, sier Volodymyr Zelenskyj.

  Det var elleve ukrainere blant de 176 som omkom i ulykken.

 • Henning Carr Ekroll
  11. januar 202008:25

  - En utilgivelig feil

  Irans president har nå kommet med en mer omfattende uttalelse i forbindelse med at landet innrømmer at de skjøt et ukrainske passasjerfly like etter avgang fra Teheran onsdag. 

  I en lengre uttalelse publisert lørdag morgen, skriver Rouhani at den «smertefulle hendelsen» ikke kan bli tatt lett på og at årsaken til den «utilgivelige feilen» skal finnes og at både Irans befolkning og ofrenes familier vil få svar.

  Samtidig har Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif gitt uttrykk for at USA har et medansvar for hendelsen, siden nedskytingen skjedde på et tidspunkt der situasjonen mellom de to landene var svært spent etter at USA drepte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani. 

  Ians president Hassan Rouhani Foto: Lai Seng Sin / AP
 • Henning Carr Ekroll
  11. januar 202008:22

  Canada krever ansvarlighet fra Iran

  Canadas statsminister, Justin Trudeau, sier i en uttalelse lørdag morgen norsk tid, at hans regjering forventer «fullt samarbeid» om etterforskningen fra iranske myndigheter etter Iran erkjente at de hadde skutt ned flyet ved en feil.

  57 av de 176 drepte i ulykken var canadiske statsborgere.

 • Henning Carr Ekroll
  11. januar 202007:11

  Iran innrømmer å ha skutt ned ukrainsk fly

  I natt bekreftet iranske myndigheter at de var de som sto bak flystyrten som kostet 176 menneskeliv, blant disse 17 personer bosatt i Sverige.  I en uttalelse sendt på iransk statlig TV heter det at flyet feilaktig ble registrert som et «fiendtlig mål», etter at det vendte mot et «sensitivt militært senter» tilhørende Revolusjonsgarden.

  176 mennesker døde i styrten.

  Videre heter det at militærets beredskap var på høyeste nivå grunnet den spente situasjonen med USA.

  Iran beklager hendelsen og sier at de vil oppdatere sine systemer for å forhindre at noe slikt skjer igjen. Samtidig melder Iran at de ansvarlige bak angrepet vil bli straffeforfulgt.

  Opplysningene bekreftes også av Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Twitter , hvor han beskylder USA for at svikten kunne finne sted.

  – Menneskelig svikt på krisetidspunktet provosert fram av amerikansk hensynsløshet førte til katastrofe, skriver ministeren og sender sin dypeste beklagelse og kondolanse til de berørte.

 • Henning Carr Ekroll
  11. januar 202007:10

  Iran innrømmer å ha skutt ned ukrainsk fly

  I natt bekreftet iranske myndigheter at de var de som sto bak flystyrten som kostet 176 menneskeliv, blant disse 17 personer bosatt i Sverige.  I en uttalelse sendt på iransk statlig TV heter det at flyet feilaktig ble registrert som et «fiendtlig mål», etter at det vendte mot et «sensitivt militært senter» tilhørende Revolusjonsgarden.

  Videre heter det at militærets beredskap var på høyeste nivå grunnet den spente situasjonen med USA.

  Iran beklager hendelsen og sier at de vil oppdatere sine systemer for å forhindre at noe slikt skjer igjen. Samtidig melder Iran at de ansvarlige bak angrepet vil bli straffeforfulgt.

  Opplysningene bekreftes også av Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Twitter , hvor han beskylder USA for at svikten kunne finne sted.

  – Menneskelig svikt på krisetidspunktet provosert fram av amerikansk hensynsløshet førte til katastrofe, skriver ministeren og sender sin dypeste beklagelse og kondolanse til de berørte.

 • Marianne Stensland
  10. januar 202023:07

  Ukraina: Iran samarbeider fullt ut i gransking av flystyrt

  Ukraina har sendt et team på rundt 50 eksperter til Iran for å delta i etterforskningen av flystyrten, og de har også fått tilgang til flyets vrakdeler og stedet der det styrtet, ifølge den ukrainske utenriksministeren Vadym Prystaiko.

  – Konklusjoner – så snart de foreligger – skal presenteres til offentligheten, sier Prystaiko.

  Fredag kveld sier direktøren for Ukrainas nasjonale sikkerhetstjeneste, Ivan Bakanov, at de nå konsentrerer seg om to mulige årsaker til katastrofen, enten terrorisme eller et luftvernmissil. (NTB)

  Ukrainas utenriksminister Vadym Prystaiko. Foto: Efrem Lukatsky, AP/NTB scanpix
 • Marianne Stensland
  10. januar 202022:51

  Kilde til Washington Post: - Hvis vi hadde drept ham, hadde vi skrytt av det

  Det mislykkede angrepet USA angivelig skal ha utført mot den iranske militærtoppen Abdul Reza Shahlai ville vært kjent dersom det hadde vært vellykket, ifølge en kilde Washington Post har snakket med. 

  – Hvis vi hadde drept ham, hadde vi skrytt av det samme kveld, sier en av avisas fire kilder om det mislykkede forsøket på å likvidere Shahlai.

  Shahlai omtales som en viktig finansmann i den iranske Revolusjonsgarden IRGC, og USAs utenriksdepartement mener han i lang tid har forsynt sjiamilitser med våpen og planlagt en rekke drap på koalisjonsstyrker i Irak.

  USAs militære aktiviteter i det krigsherjede Jemen, som er rammet av verdens verste humanitære krise, er gjenstand for sterkt hemmelighold, skriver Washington Post. (NTB)

 • Marianne Stensland
  10. januar 202022:07

  Trump: - Iran planla angrep på fire amerikanske ambassader

  Iran planla angrep på fire amerikanske ambassader da Soleimani ble drept, sier president Donald Trump.

  Da han ble spurt om hvillken trussel som førte til angrepet, sa Trump til Fox News: "Jeg kan avsløre at jeg tror det ville vært fire ambassader". 

  Demokrater som ble gitt etterretningsrapporter om angrepet på Soleimani sier at de ikke har sett noe bevis på planlagte angrep. 

  Trump kalte det også "åpenbart" at demonstrantene som angrep den amerikanske ambassaden i Baghdad dager før Soleimanis død, var organisert av Iran. 

  "Og du vet hvem som organiserte det. Den mannen er ikke her lenger. OK? Og han hadde mer enn den spesielle ambassaden i tankene", sa Trump ifølge BBC.  

  (BBC)

 • Marianne Stensland
  10. januar 202020:51

  Mislykket angrep fra USA samme dag som Soleimani ble drept

  Ifølge CNN gjennomførte USA et mislykket angrep på en annen høytstående iransk militær i Jemen, samme dag som den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept. Opplysningene skal stamme fra en amerikansk tjenestemann med kunnskap om hendelsene, samt en annen kilde. 

  Det var Washington Post som først rapporterte om at operasjonen hadde funnet sted. 

  Ifølge NTB skal luftangrepet ha vært rettet mot Abdul Reza Shahlai, en høytstående leder i den iranske Revolusjonsgarden. 

  Pentagon vil ikke kommentere saken.

 • Marianne Stensland
  10. januar 202020:32

  EU med ny oppfordring om å unngå ytterligere konflikt i Irak og Iran

  EUs utenrikssjef, Josep Borrell, ba fredag om tilbakeholdenhet for å unngå en ny konflikt i Irak. Utenrikssjefen sa klart fra at målet er å dempe den spente situasjonen, og han ba alle parter vise tilbakeholdenhet.

  – Vi må unngå en voldsspiral som kan være farlig for oss alle og ødelegge mange års arbeid, sa Borrell på en pressekonferanse fredag kveld.

  På direkte spørsmål om det forelå etterretning som viste at Iran kan har skutt ned flyet som styrtet onsdag, svarte Borrell at alle teorier holdes åpne.

  – Det pågår en etterforskning. Jeg vet at noen har fremmet muligheten for at dette ikke var en ulykke, men jeg vet ikke, sa utenrikssjefen.

  Han var dermed langt mer forsiktig enn Nato-sjef Jens Stoltenberg et par timer tidligere, som uttalte at han ikke hadde noen grunn til å tvile på rapportene om at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned av iransk luftforsvar.

  (NTB)