Verden

USA: Måtte føde i lenker og håndjern

Da den arresterte kvinnen skulle føde, ble hun iført håndjern og lenker og kjørt til nærmeste sykehus i New York. Nå får hun drøyt 5 millioner kroner i erstatning.

  • Frode Sætran

Den 28 år gamle kvinnen var høygravid da hun ble arrestert og plassert i en glattcelle i bydelen Bronx i New York. Da det viste seg at hun var i ferd med å føde, ble hun lagt i jern og fraktet til et sykehus i nærheten. Der måtte hun gjennomgå fødselen iført håndjern og lenker.

The New York Times skriver at hun holdt på å miste sin ufødte datter.

– Ingen kvinne bør noensinne måtte gå gjennom en traumatisk opplevelse som dette, sier 28-åringen.

  • Les også: Hun ble skutt i maven og mistet barnet, så ble hun siktet for drap

Loven i New York forbyr å legge gravide fanger i jern under fødsel, men politifolkene som fulgte henne til sykehuset gjorde det likevel. Hun gjennomførte fødselen med lenker og én hånd fastlåst til sengen.

Les også

Bilder fra migrantleirer i USA skaper reaksjoner

Kvinnen tok ut stevning mot New York for umenneskelig opptreden og brudd på reglene. De lokale myndighetene nektet for å ha handlet ulovlig, men har senere skjerpet regelverket gått med på å betale kvinnen 610.000 dollar i erstatning.

Les også

Grensevakter hånet døde migranter og delte falske sexbilder i lukket Facebook-gruppe

I store deler av USA er det tillatt å legge gravide i jern, men i flere stater blir regelverket nå revurdert etter at medisinere og forskere advarer mot praksisen fordi den kan være livstruende for kvinner og ufødte barn.

Les mer om

  1. USA
  2. New York Times
  3. New York City