Putin viste nytt jagerfly til Erdogan. – Er de til salgs?

MOSKVA/ISTANBUL (Aftenposten): Det ble opprør i NATO da Tyrkia kjøpte russiske raketter. Nå frister Putin med Russlands nyeste kampfly.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan inspiserte kampfly utenfor Moskva under sitt Russland-besøk.

NATO-landet Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan kan ha blitt fristet til å kjøpe russiske kampfly.

Da Erdogan i går besøkte flymessen MAKS-2019 utenfor Moskva, viste Russlands president Vladimir Putin stolt frem Russlands nyeste og mest moderne jagerfly: SU-57.

Flyet er et såkalt 5-generasjons jagerfly med stealth-kapasitet, altså evne til å unngå å bli oppdaget av fiendens radar.

SU-57 er russernes nyeste og mest moderne jagerfly.

– Er flyene til salg

Ifølge den statlige TV-kanalen Rossija 1, diskuterte de to presidentene et kjøp åpenlyst. Erdogan skal ha spurt Putin om SU-57 var på vingene. Det svarte Putin positivt på.

Deretter skal Erdogan ha spurt om SU-57 kan kjøpes.

– Ja, det kan de, svarte Putin.

– Om ikke lenge, skal minister for handel og industri, Denis Manturov, ha lagt til.

SU-57 er et såkalt 5-generasjons jagerfly.

Russland solgte rakettsystem til Tyrkia

President Erdogans interesse for de russiske kampflyene kommer samtidig med at Tyrkia er i ferd med å få levert det russiske rakettforsvarssystemet S-400.

Tyrkias kjøp av det russiske rakettsystemet er blitt gjennomført til tross for protester fra NATO der Tyrkia er medlem. Særlig USA har forsøkt å få Erdogan til å droppe kjøpet, men uten å lykkes.

Fordi tyrkerne har kjøpt S-400-systemet, har USA valgt å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet. F-35 kan på mange måter ses som NATOs svar på de russiske SU-57-jagerne. Det amerikanske flyet har også evnen til å unngå å bli oppdaget på radar.

Les også

Noe gikk veldig galt da Russland testet Putins nye atomvåpen. Norske målinger avslører hva som skjedde.

Den første leveransen av det russiske forsvarssystemet S-400 kom til Tyrkia i juli.

Bitter krangel mellom Tyrkia og USA

Amerikanerne og NATO har argumentert med at tyrkerne ikke kan få F-35-flyene fordi deres bruk av S-400 kan gjøre flyene sårbare overfor russerne.

Tyrkia har hevdet at de vurderte å kjøpe amerikanske Patriot-raketter, men at USA ikke ville selge systemet til Tyrkia. USA hevder at dette ikke stemmer, men president Donald Trump har påstått at den amerikanske administrasjonen under forgjengeren Barack Obama forkludret salget på en unødvendig måte.

– De ville ikke la ham kjøpe de missilene han ville ha, som var Patriot-systemet, sa Trump i juni.

– Man må behandle folk på en skikkelig måte, og jeg synes ikke han ble behandlet på en rettferdig måte.

Dersom USA står fast på at Tyrkia ikke skal få være med i F-35-programmet, kan Tyrkia igjen altså komme til å vende seg til Russland. Det er imidlertid ikke bekreftet om Tyrkia for alvor vurderer å kjøpe de russiske flyene.

Putin pleier å besøke

Flymessen MAKS 2019 ble åpnet tirsdag ikke langt utenfor den russiske hovedstaden Moskva. For første gang arrangeres den i samarbeid med Kina, skriver Interfax.

Vladimir Putin har gjort det til en tradisjon å delta på disse messene, som holdes annethvert år. Et særlig populært innslag for de fremmøtte journalistene, er når presidenten kjøper seg en iskrem.

Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan diskuterte nok en gang utviklingen i Syria.

Diskuterte problemene i Syria

Under besøket i Russland diskuterte Erdogan og Putin problemene de har i Syria.

De to ble enig om en stabiliseringsavtale for Idlib for to år siden, men den urolige provinsen er i stor grad kontrollert av radikale islamistgrupper som tidligere har representert Al-Qaida i Syria.

Syrias president Bashar al-Assad har med hjelp fra russiske kampfly presset på for å erobre viktige deler av provinsen.

En av de 12 observasjonstårnene som Tyrkia har etablert i Idlib, står nå i fare for å bli angrepet av regjeringsstyrkene.

Erdogan skal ha sagt til Putin at kampene i Idlib kan skape en humanitær katastrofe, og at Tyrkias sikkerhet var truet.

Putin svarte at «terroristelementer i Idlib» må «trampes ned og ødelegges», fortalte Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov ifølge Reuters.