Verden

Putin vil ha nedrustningssamtaler med USA

Den viktige INF-avtalen om mellomdistanseraketter har kollapset, men nå sier Russlands president Vladimir Putin at han ønsker nye nedrustningssamtaler med USA.

Russlands president Vladimir Putin sier han vil ha nye nedrustningssamtaler med USA. Foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik / Krem Pool Photo via AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP-AP

– For å unngå et kaos uten regler, begrensninger og lover må man nok en gang vurdere alle mulige farlige konsekvenser og innlede en seriøs dialog uten noen tvetydigheter, sier Putin i en uttalelse mandag.

– Vi er klare for det, legger den russiske presidenten til.

INF-avtalen har siden 1987 forbudt landbaserte mellomdistanseraketter, men den har falt sammen siden både USA og Russland nå har trukket seg fra overenskomsten.

Nye raketter

Putin fremholder at Russland blir tvunget til å lage nye raketter hvis USA gjør det.

– Russland tvinges til å starte opp med en fullskala utvikling av lignende raketter, sier presidenten, og understreker at dette skjer hvis landet får opplysninger om at USA har fullført nye systemer.

USAs forsvarsminister Mark Esper varslet i helgen at landet vil utplassere en konvensjonell mellomdistanserakett i Stillehavsregionen i løpet av få måneder.

Putin varsler for sin del at Russland ikke vil utplassere kjernefysiske kort- eller mellomdistanseraketter ved andre tilfeller enn som et svar til USA.

Frykt for våpenkappløp

Russlands «handlinger vil utelukkende være gjensidige og som et speilbilde» sett opp imot «utvikling, produksjon og utplassering» av raketter som en gang var forbudt av INF-avtalen.

Viseutenriksminister Sergej Rjabkov advarte tidligere mandag om at USAs tilbaketrekning fra INF-avtalen øker risikoen for et nytt våpenkappløp.

USA kunngjorde i fjor at landet ville trekke seg fra avtalen etter i en årrekke å ha beskyldt Russland for å ha brutt overenskomsten. Men i Putins øyne har Russland slett ikke brutt avtalen.

– Jeg understreker at ansvaret for det som har skjedd, fullt og helt ligger på USAs side, sa Putin.

Reagan og Gorbatsjov

INF-avtalen stammer fra den kalde krigens dager og ble inngått i 1987 av USAs daværende president Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov.

Den forbød de to stormaktene å utvikle og utplassere landbaserte mellomdistanseraketter og utskytingsrampene de avfyres fra. Forbudet gjaldt raketter med både atomstridshoder og konvensjonelle sprengladninger.

Russland og USA har gjensidig beskyldt hverandre for å bryte avtalen.

USA og NATO er spesielt skeptisk til det russiske rakettsystemet SSC-8, i Russland kalt 9M729. Ifølge USA og NATO er rakettene i strid med INF-avtalen. Rakettene kan bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel, ifølge USA og NATO.

Russland har avvist påstandene og hevder på sin side at det er USA som har brutt avtalen, blant annet ved å utvikle militære droner med egenskaper som ligner på mellomdistanseraketter.

 1. Les også

  Både USA og Russland bekrefter: Nedrustningsavtalen er død

 2. Les også

  USA og Russland bygger nye våpen etter å ha torpedert nedrustningsavtale

 3. Les også

  Det er fare for at verden igjen faller tilbake til den kalde krigens iskalde terrorbalanse | Henrik Thune

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nedrustningsavtalen er død

 2. VERDEN

  USA og Russland bygger nye våpen etter å ha torpedert nedrustningsavtale

 3. VERDEN

  Stoltenberg sier Iraks regjering vil at Nato fortsetter treningsoppdrag

 4. VERDEN

  75 år siden den første atomprøvesprengningen

 5. VERDEN

  Europeiske stormakter tror Iran utvikler raketter som kan bære atomvåpen

 6. VERDEN

  Erdogan trosser Trump og resten av Vesten. Måtte han gi Putin noe?