Mueller: - Rapporten er et signal om å handle.

NEW YORK (Aftenposten): Presidenten kan bli tiltalt etter at han forlater Det hvite hus, sa spesialetterforsker Robert Mueller da han svarte på spørsmål i Kongressen.

Robert Mueller vitnet foran to komiteer i Kongressen onsdag.

– Har du frikjent presidenten fullstendig? spurte justiskomiteens formann Jerry Nadler da han begynte utspørringen av spesialetterforsker Robert Mueller onsdag.

– Nei, svarte Mueller.

Nadler ba deretter Mueller oppsummere hva rapporten sa om presidenten.

– Presidenten ble ikke frikjent for handlingene han er anklaget for å ha utført.

Nadler spurte om presidenten nektet å la seg intervjue.

– Ja, svarte Mueller.

– Har du sagt til presidentens advokat at et intervju med presidenten er helt nødvendig for etterforskningen?

– Ja, svarte Mueller.

Spesialetterforsker Robert Mueller var på Capitol Hill for å vitne for Kongressen. Mueller svarte på spørsmål fra medlemmene i justiskomiteen og etterretningskomiteen i Representantenes hus. De fleste av svarene hans var korte uttalelser; «det er korrekt», »det er jeg ikke enig i», eller «det vil jeg ikke gå inn på». I mange tilfeller sa Mueller at «rapporten taler for seg selv».

Mueller blir tatt i ed før han svarer på spørsmål. Spesialetterforskeren var svært forsiktig i sine uttalelser.

To motstridende motiver

Høringene utfoldet seg som forventet, med et skarpt skille mellom de to partiene. Muellers knappe tilbakeholdenhet gjorde at kongressmedlemmene sto for det aller meste av retorikken.

Demokratene brukte store deler av tiden på å lese passasjer fra rapporten og få Mueller til å svare på om det er riktig. De signaliserte på forhånd at de ønsket å bruke anledningen til å opplyse det amerikanske folket om hva som står i det 448 siders lange dokumentet. Til tross for iherdige forsøk klarte imidlertid ingen av dem å få Mueller til å si ordet «riksrett» eller komme med noen konkrete kommentarer om hvorvidt Kongressen bør reise sak mot presidenten.

Republikanerne angrep på sin side Muellers intensjoner og habilitet. De gjentok hovedsakelig anklager som president Trump har kommet med mot spesialetterforskeren.

Et signal om å handle

På et punkt var Mueller overraskende tydelig, da han ble utspurt av etterretningskomiteen etter lunsj. Spesialetterforskeren ble bedt om kommentere Trumps positive uttalelser om Wikileaks.

– Å si at det er problematisk er en underdrivelse. Dette var å oppmuntre til ulovlig aktivitet, sa Mueller.

Han fortsatte med å si, to ganger, at det var grunnlag for etterforskning.

Mueller advarte om at russernes innblanding i valget i 2016 var en svært alvorlig trussel mot demokratiet, og at flere land kan utvikle lignende metoder i fremtiden.

Han bekreftet også at Trump ga ufullstendig informasjon om sine økonomiske interesser i Russland, og at det var flere spørsmål presidenten ikke svarte på. Mueller sa dessuten at russerne forsøkte å hjelpe Trump til valgseier, og at Trumpkampanjen ønsket hjelpen velkommen.

Mueller ble også bedt av Kongresskvinnen Jackie Speier om å ta et minutt til å fortelle det amerikanske folk hva som var det viktigste med rapporten.

– Vi brukte mye tid på å passe på at rapporten ble riktig, fordi vi visste at det ville bli vårt levende budskap til dem som kommer etter oss. Med det er også et signal, til alle oss som har ansvar, om å ta et ansvaret på alvor og handle, sa Mueller.

Robert Mueller ankommer Kongressen onsdag morgen, amerikansk tid.

Bekrefter at Trump ba advokat lyve

Kongressmann Cedric Richmond fra Louisiana var en av flere demokrater som spurte Mueller om Don McGahn, sjefsadvokaten i Det hvite hus.

– Presidenten prøvde å tvinge McGahn til å si noe han visste ikke var sant? spurte Richmond.

– Det er riktig, svarte Mueller.

– Prøvde presidenten å beskytte seg selv ved å be staben sin om å gi falske opplysninger?

– Ja, det er riktig.

Ifølge rapporten ba Trump McGahn om å sparke Robert Mueller i juni 2017. Mueller skriver at McGahn nektet å utføre ordren og truet med å slutte. Da dette senere ble rapportert i mediene, forsøkte presidenten å få McGahn til å lyve om at det hadde skjedd.

Men Mueller ville ikke svare på om Trump dermed hadde gjort noe kriminelt.

– Det vil jeg ikke spekulere om, svarte han, da Richmond spurte ham direkte.

Senere ble han spurt av kongressmann Ken Buck om Trump senere kan bli holdt ansvarlig.

– Kan presidenten bli tiltalt for å ha hindret rettens gang etter at han forlater Det hvite hus?

– Ja, svarte Mueller.

Muellers etterforskning pågikk i nesten to år og preget starten på Donald Trumps presidentskap. Mueller har vitnet for Kongressen 89 ganger siden 1990, ifølge The New York Times. Han ønsket ikke å vitne om denne etterforskningen, og det har vært lange forhandlinger med Kongressen på forhånd.

Trump og kriminell tiltale

En sittende president kan ikke bli tiltalt i en vanlig domstol, ifølge justisdepartementets regler. Dette er en av flere innfløkte aspekter ved Muellers rapport. Mueller skriver i rapporten at han derfor ikke har tatt stilling til om Trump har brutt loven når det gjelder å hindre rettens gang. I stedet har spesialetterforskeren lagt frem bevis for og mot såkalt «obstruction».

Flere republikanere presset ham på dette punktet, og mente at Mueller på denne måten har insinuert at Trump har gjort noe ulovlig.

– Hvorfor har vi hatt denne lange etterforskningen hvis du visste at det ikke går an å tiltale en sittende president, spurte den republikanske kongressmannen Jim Sensenbrenner.

– Vi vet ikke hvor en etterforskning bærer hen, og OLC (justisdepartementets rådgivende avdeling) har sagt at man kan etterforske selv om det ikke fører til kriminell tiltale, svarte Mueller.

Republikanerne presset ham også på det de mener er inhabilitet og fiendtlighet til Trump blant ansatte i Muellers team. De spurte også gjentatte ganger om grunnlaget for FBI-etterforskningen som ble satt i gang under valgkampen i 2016, og hvorvidt bevismaterialet var manipulert.

Mueller nektet å svare på disse spørsmålene.

Flere av republikanerne kritiserte Mueller høylytt. Loie Gohmert fra Texas anklaget Mueller for å ha «forfulgt urettferdighet i to år». Gohmert sa at Mueller hadde ansatt en rekke personer som «hatet Trump» på sitt team, og at presidenten måtte forsvare seg.

– Trump var bare interessert i rettferdighet, ropte Gohmert til Mueller, som unnlot å svare.

Les også

Løgner, press og propaganda: dette avslører Muellers rapport om Trump

Les også

Robert Mueller har levert sin rapport. Den er hemmelig foreløpig, men her er det vi allerede vet.

Justisminister William Barr er en sentral aktør i håndteringen av Mueller-rapporten.

Irritert Trump

President Donald Trump har kommet med flere kritiske kommentarer de siste dagene. Han har kalt høringene en heksejakt – et ord han har brukt hundrevis av ganger om Muelleretterforskningen de siste årene.

Trump ble også opprørt over at Mueller i siste liten ba om å få ha en jurist med seg for å svare på spørsmål. Hans stabssjef Aaron Zebley skal også delta under høringene. Presidenten mener Zebley er fiendtlig innstilt til ham.

«Mueller har bedt om å få ha en «Never Trumper» til å sitte ved siden av seg og hjelpe ham med å svare(...) dette burde IKKE være tillatt,» skrev Trump på Twitter tirsdag.

Onsdag morgen skrev Trump også på Twitter at Mueller ble intervjuet som mulig FBI-sjef dagen før han ble utnevnt til spesialetterforsker, men at han ikke fikk jobben. Trump skriver at visepresident Mike Pence var «vitne» til intervjuet.

Blir Trump gjenvalgt som president? Hvem blir demokratenes kandidat? I nyhetsbrevet «Veien til 2020» oppsummerer Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten siste nytt om valgkampen. Meld deg på her: