Verden

Barnesoldater på begge sider i Jemen

Det er barnesoldater på begge sider i Jemen, opplyser en jemenittisk menneskerettsgruppe og ber vestlige land slutte å selge våpen til alle parter i konflikten.

Sårede etter et saudiarabisk flyangrep i Jemen kjøres bort i ambulanse. Foto: Foto: Osamah Abdulrahman / AP / NTB scanpix

 • NTB

– Denne krigen ødelegger vår fremtid og ødelegger våre barn, sa presidenten i menneskerettighetsgruppen Mwatana for Human Rights, Radhya Almutawakel, på en pressekonferanse i Paris tirsdag.

– Vi ser barn som bærer våpen, og det gjorde vi ikke før 2014, sa hun da hun la frem organisasjonens rapport som viser at det er de sivile som lider mest i den fem år lange krigen.

Ifølge rapporten er over 1.000 barn, inkludert jenter, rekruttert eller brukt til militære formål i 2018, 72 prosent av dem av houthi-opprørerne.

Skoler lagt i grus

Hun sa også at over 2.000 skoler er lagt i grus i krigen, og i mange nabolag kan man se bilder av barn som er tatt til fronten og som er kommet døde tilbake.

Almutawakel sier at barna rekrutteres ikke bare for penger, men også på grunn av krigsstemningen.

– De sier at deres venner er blitt drept, så da er det eneste svaret å dra til fronten selv, sier hun.

Les også

En av partene i Jemen-krigen endrer strategi

Ber om slutt på våpensalg

Almutawakel valgte å legge frem rapporten i Paris for å understreke at Frankrike og andre vestlige land selger våpen til Saudi-Arabia, som leder en koalisjon som bekjemper houthiene.

– Mange land støtter Saudi-Arabia og Emiratene av økonomiske grunner. USA, Storbritannia og Frankrike er imot en skikkelig gransking fordi de selger våpen, men det må ta slutt, sa hun.

Nødhjelp blokkeres

Ifølge rapporten er humanitær hjelp blitt blokkert akkurat når sult står for døren, og mens sivile ikke lenger kan bevege seg rundt i landet eller dra sin vei. De mest skyldige i dette er houthiene.

Rapporten sier også at den saudiledede koalisjonen har bombet skoler og sykehus, mens både houthiene og militser alliert med koalisjonsstyrkene torturerer fanger og arresterer mange helt vilkårlig.

Gruppen har dokumentert rundt 150 koalisjonsangrep i elleve provinser i 2018 som drepte minst 375 sivile, inkludert 165 barn, og såret ytterligere 427, inkludert 172 barn.

Les mer om

 1. Jemen
 2. Konflikt
 3. Barnesoldater

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Verdens verste humanitære krise fyller fem år

 2. VERDEN
  Publisert:

  ACLED: Krigen i Jemen har kostet over 100.000 liv

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Norge må på vegne av barna i Jemen insistere på at krigen må ta slutt.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Søreide kritisk til USAs terrorstempling: – Vil kunne forverre den humanitære situasjonen

 5. VERDEN
  Publisert:

  Røde Kors: Nye tusener drives på flukt i Jemen

 6. VERDEN
  Publisert:

  Separatister i Sør-Jemen åpner for samtaler