Verden

Trump varsler at han vil sende føderale sikkerhetsstyrker til Chicago og Albuquerque

USAs president Donald Trump sier at han skal sende føderale sikkerhetsstyrker til Chicago og Albuquerque, til tross for motstand fra ordførere.

President Donald Trump kunngjorde onsdag at han skal sende føderale sikkerhetsstyrker til flere byer.
 • NTB
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Situasjonen i de to demokratstyrte byene er ute av kontroll, hevdet presidenten onsdag.

Han anklaget det han kaller det radikale venstre for å stå bak økende vold med skyting, drap og andre kriminelle handlinger i noen byer, selv om eksperter i strafferett mener utviklingen ikke kan forenkles på en slik måte.

– Denne blodsutgytelsen må avsluttes, sa Trump da han kunngjorde at han skal sende føderale sikkerhetsstyrker til de to byene.

Chicagos demokratiske ordfører Lori Lightfoot skriver på Twitter at hun «ikke under noen omstendighet vil tillate at Trumps styrker kommer til Chicago og terroriserer innbyggerne våre».

Føderale sikkerhetsstyrker bruker tåregass mot demonstranter i Portland.

I Portland i Oregon på vestkysten har tusenvis demonstrert daglig etter at George Floyd døde i politiets varetekt i slutten av mai. Situasjonen i Portland har eskalert siden 11. juli, og Washington har sendt føderale sikkerhetsstyrker dit, noe lokale myndigheter ikke har bedt om.

Les også

Frykt for at Trumps maktbruk kan føre til konstitusjonell krise i USA

Frykter konstitusjonell krise

Delstatsmyndighetene mener føderale myndigheter har gått ut over sitt mandat og har nå gått til sak mot Washington for å få sikkerhetsstyrkene fjernet fra byen.

Eksperter frykter konstitusjonell krise som følge av utviklingen.

Sikkerhetsstyrkene i Portland bærer umerkede uniformer.

– Tanken om at føderale myndigheter kan gå inn og gjøre hva de vil uten samarbeid med lokale myndigheter, er helt ekstraordinært utenfor konteksten av en borgerkrig, sier professor i konstitusjonell rett ved Cornell universitet, Michael Dorf, om situasjonen i Portland.

Ifølge Bloomberg har Trump også varslet at han vil sende sikkerhetsstyrker til New York, Philadelphia, Detroit, Baltimore og Milwaukee.

Påtalemyndigheten i Philadelphia har allerede varslet at føderale sikkerhetsstyrker må være forberedt på å bli arrestert.

Les også

Norge har ett politi – USA 18.000 etater. Hva er egentlig best?

Advarer

Dorf trekker paralleller til autoritære ledere som bruker opptøyer som påskudd for å innføre strenge og vedvarende autoritære regimer.

Også en tidligere høytstående tjenestemann i Homeland Security under Barack Obama og George W. Bush, John Cohen, sier at Trump står i fare for nå å eskalere situasjonen når han velger å gå inn med føderal makt uten støtte lokalt.

– Hvis innbyggerne opplever inngripenen som et politisk spill, vil det svekke kredibiliteten og dermed også tilliten til myndighetene. Det kan bli fatalt, advarer Cohen.

Andre kilder har kritisert Trump for å bruke situasjonen til å fremheve seg selv som en sterk statsleder som setter tydelig søkelys på «lov og orden» før presidentvalget i november.

Les også

 1. Frykt for at Trumps maktbruk kan føre til konstitusjonell krise i USA

 2. Først var Europa skrekkeksempelet. Nå har USA langt flere døde. «Presidenten vår er en idiot.»

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. George Floyd
 3. Chicago
 4. Vold
 5. Amerikansk politikk