Verden

Korona og fyll er dødelig cocktail i Sør-Afrika

Sør-Afrika har gjeninnført alkoholforbudet etter at voldsofre og personer som har vært utsatt for ulykker i fylla, tok sykehusplassene fra koronapasienter.

Koronapandemien har kastet et grelt søkelys på drikkekulturen i Sør-Afrika. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Koronapandemien har kastet et grelt søkelys på drikkekulturen i Sør-Afrika. I få andre land har covid-19 og alkoholbruk blitt så skadelig sammenvevd.

Med over 324.000 påviste tilfeller er Sør-Afrika det sjette hardeste koronarammede landet i verden, ifølge en opptelling fra AFP. Sør-Afrika rangeres vanligvis også på toppen når det gjelder alkoholbruk per capita.

Forbud gjeninnført

Dette førte til at Sør-Afrika la ned forbud mot alkoholsalg da resten av landet stengte ned 27. mars. Forbudet ble imidlertid opphevet 1. juni.

Men straks ble legevakter og sykehus fylt opp av folk med alkoholrelaterte skader, som bilulykker, skuddsår, stikkskader og andre ulykker, som opptok sykehussenger og brukte ressurser fra en stadig økende gruppe koronapasienter.

Sist søndag, uten forvarsel, gjeninnførte president Cyril Ramaphosa derfor alkoholforbudet.

– Da alkoholforbudet ble opphevet, økte akuttinnleggelsene med 60 prosent og antall syke som trenger intensivbehandling, med 200 prosent, sier helseminister Zweli Mkhize.

Les også

3000 kvinner ble drept i løpet av ett år. Kjønnsbasert vold er en konsekvens av apartheid, mener forsker.

– Utmattende

Han sier at leger iblant har vært nødt til å velge mellom en koronapasient og en alvorlig fylleskade.

Alkoholforbudet kan frigjøre opptil 50.000 sykehussenger på offentlige sykehus de neste åtte ukene, anslår myndighetene.

– Vi håper at antallet akuttilfeller vil falle, sier talsmann for Groote Schuur-sykehuset i Cape Town, Alaric Jacobs. Byen er en av de verst rammede i Sør-Afrika.

– Det var helt utmattende å både måtte håndtere akuttilfeller som kunne ha vært unngått, og alle covid-19-tilfellene, sier han.

Eksperter mener Sør-Afrika nå må ta en grundig kikk på landets drikkekultur.

– Det er svært mye som tilsier at Sør-Afrika har et alkoholproblem, sier klinisk psykolog og russpesialist Sinqobile Alderinoye.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Sør-Afrika
  3. Afrika