Verden

Norge sender soldater til Mali

Norge sender rundt 20 offiserer og soldater til det afrikanske landet, ifølge Forsvarsdepartementet.

Franske soldater trener i Mali. Nå kommer norske soldater etter.
  • Torbjørn Pedersen

— Operasjonen er viktig for å forhindre at internasjonale terrorister og organisert grenseoverskridende kriminalitet får fotfeste i landet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i en pressemelding.

Norge sender inntil fem stabsoffiserer og 15 informasjons- og analyseeksperter til Mali, ifølge Forsvarsdepartementet.

— Det er viktig at vestlige land stiller opp med militære spesialkapasiteter som FN etterspør, sier Strøm-Erichsen.

FN-styrke

Soldatene skal inngå i en FN-styrke på tilsammen flere tusen soldater. Sverige har allerede sagt seg villig til å delta med inntil 160 soldater.

FNs sikkerhetsråd vedtok i april enstemmig å opprette en fredsbevarende operasjon i landet. FN-styrkene har mandat til å bruke «alle nødvendige midler» for å stabilisere landet, beskytte sivile, egne styrker og kulturminner og for å legge til rette for humanitær bistand.

I tillegg til de rundt 20 personene fra Forsvaret vil norske politirådgivere delta i FN-operasjonen.

— Det er delte meninger om en FN-styrke blant befolkningen i Mali, og flere spør seg nå hvilken fred styrken skal bevare, opplyser Riborg Knudsen, som er Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Mali.

Utenfor kontroll

Store deler av Mali har til tider vært utenfor myndighetenes kontroll. Franske styrker gikk i januar inn i landet for å slå tilbake militante islamistiske grupper, som da kontrollerte store deler av Nord-Mali.

Den franske operasjonen skal angivelig ha utløst terrorangrepet mot et gassanlegg i In Amenas i nabolandet Algerie. Terroristene, som tok gisler blant de utenlandske ansatte ved anlegget, fremsatte krav om at de franske angrepene i Mali måtte opphøre.

Minst 23 gisler, hvorav fem norske Statoil-ansatte, ble drept i aksjonen.

Presidentvalg

«Norsk deltagelse vil være et viktig bidrag til den internasjonale innsatsen for å stabilisere situasjonen i Mali og legge til rette for en inkluderende politisk prosess der det blir avholdt valg», sier utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

Mali avholder etter planen presidentvalg 28. juli som vil i beste fall være begynnelsen på mer ordnede og stabile politiske forhold i det afrikanske landet.

FN-operasjonen, som har fått navnet Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA), vil bestå av 11 200 militære, samt 1440 politi og sivile, og skal etter planen starte opp 1. juli i år, bare uker før valget.

Det norske bidraget vil vare i 12 måneder, og kostnadene vil bli tatt innenfor forsvarsbudsjettet.

Operasjonshovedkvarteret ligger i Malis hovedstad Bamako.