Verden

Kraftig økning i virusdøde etter at Kina tok i bruk ny diagnostisering

Tallet på døde og nye smittede i Kina steg kraftig torsdag etter at myndighetene endret måten de diagnostiserer smittede.

Det meldes om 14.840 nye smittetilfeller i Hubei-provinsen i Kina. Foto: Chinatopix via AP / NTB scanpix

 • NTB

I den hardt rammede provinsen Hubei ble det rapportert om 254 dødsfall siste døgn. Det ble samtidig meldt om 15.152 nye pasienter, noe som er det største antallet registrert på en dag siden virusutbruddet startet i desember. Tallene er hentet fra den daglige oppdateringen om virusutbruddet.

Økningen bidrar til at det nå er 1367 døde og nær 60.000 smittede på landsbasis som følge av det nye coronaviruset. Oppdateringen kom bare timer etter at president Xi Jinping fortalte at myndighetenes strenge restriksjoner hadde gitt positive resultat.

Onsdag ble det opplyst at 94 personer hadde dødd siste døgn, og at det vart tegn til nedgang i nye smittetilfeller.

Les også

Kinas leder lovet å ta ledelsen i kampen mot viruset. Så forsvant han fra offentligheten.

Endrer testmetode

Tallet på døde og nye smittede i Kina steg kraftig torsdag etter at myndighetene endret hvordan de diagnostiserer smittede. Foto: Chinatopix via AP / NTB scanpix

Helsemyndighetene i Hubei opplyser at de utvider definisjonen av hvem som kan være smittet av viruset, som har fått navnet covid-19. De nye tallene inkluderer folk som er klinisk diagnostisert.

Det betyr at helsepersonell kan bruke røntgen av lungene i stedet for å gjennomføre en nukleinsyretest, som er en standard prøve for å påvise sykdom.

Kina har plassert om lag 56 millioner mennesker i det som kan omtales som en karantene i Hubei og delstatshovedstaden Wuhan. I tillegg er det innført reiserestriksjoner for millioner av mennesker i andre byer for å hindre spredningen av viruset.

Kina har fått ros av Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være åpen om håndteringen av virusutbruddet. Landet har likevel fått kritikk for å underspille hvor alvorlig viruset var i starten av utbruddet.

Les også

Ekspert om Wuhan-viruset: Kinas største krise siden 1989

Uvisst når utbruddet er over

WHO ga tirsdag det nye coronaviruset navnet covid-19. Organisasjonen tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan først ha blitt overført til en annen dyreart, før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan i Hubei.

Kinas fremste medisinske rådgivere sa onsdag at tallet på smittede faller i noen provinser og spår at epidemien vil nå toppen i februar.

– Jeg håper dette utbruddet er over i april, sa Zhong Nanshan. Epidemiologen er kjent for å ha bidratt til å få kontroll på sars-epidemien i 2003.

WHO understreket at stabiliseringen av smitte- og dødstallene må tolkes med enorm varsomhet, og at utbruddet fremdeles kan gå begge veier.

– Det er for tidlig å anslå begynnelsen, midten eller slutten av denne epidemien nå, sa Mike Ryan, WHOs sjef for kriseoperasjoner onsdag.

Hubeis leder sparket

Det kommunistiske partiet i Kina erstatter lederen i den virusrammede Hubei-provinsen, Jiang Chaoliang.

Sparkingen av lederen i delstaten der utbruddet av det nye coronaviruset startet, ble kjent i statlige medier torsdag.

Jiang Chaoliang blir erstattet av ordfører i Shanghai, Ying Yong, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

 1. Les også

  Ikke til å unngå med Wuhan-viruset: Vil ikke bruke «superspreder» om personer som smitter mange

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Kina
 3. Wuhan
 4. Virus

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. NORGE

  Færre følger Høies koronaråd. De unge følger dem i minst grad.

 3. NORGE

  Smitte blant innvandrere: En av to koronapasienter i Norge er født i et annet land

 4. NORGE

  Ingen holdepunkter for at nye virusendringer vil gi mer alvorlig sykdom

 5. NORGE

  Minkfarmer i flere land har hatt koronautbrudd. I Norge er det ennå ikke påvist smitte hos dyr.

 6. NORGE

  Teststasjon i Bergen fortsatt stengt på grunn av kullosforgiftning blant ansatte