India og Pakistan har flere ganger kriget mot hverandre etter at de britiske koloniene ble selvstendige i 1947. Hele verden holdt pusten da indiske og pakistanske fly krysset motstanderens grenser i forbindelse med krigshandlinger i februar i år.

Men sist helg var de vonde minnene fra krigene glemt. I hvert fall for sikher som bor i indisk Punjab. For en av sikhenes største helligdommer, Gurdwara Kartarpur Sahib (sikhtempel) som ligger i Pakistan, ble lørdag åpnet for sikher fra India.

Områdene rundt helligdommen i Kartarpur ble rustet opp kraftig av pakistanske myndigheter før de indiske gjestene ankom sist lørdag.
K.M. Chaudary, AP / NTB scanpix

Helligdommen ligger nemlig bare fire kilometer fra den indiske grensen. Nå har Pakistan bygget en korridor fra den indiske grensen til helligdommen i Kartarpur, slik at sikher kan besøke helligdommen uten å måtte søke om visum.

Sikher kan nå gå til Pakistan på morgenen, tilbringe dagen der, og vende tilbake på kvelden. De må riktignok registrere seg på forhånd og betale 20 dollar (180 kroner), men på åpningsdagen var det fri adgang.

Sikhenes første guru

Kartarpur er viktig for sikhene fordi grunnleggeren av sikhismen, Guru Nanak Dev, tilbrakte sine siste år i Kartarpur på 1500-tallet. Noen hevder til og med at han er grunnleggeren av den lille byen.

Nå blir det liv i tempelet i Kartarpur som ble åpnet for indiske sikher sist lørdag.
AKHTAR SOOMRO, AP / NTB scanpix

Da Pakistan og India ble delt i 1947, ble også Punjab-provinsen delt. Helligdommen i Kartarpur havnet da på den pakistanske siden av grensen.

Siden har bare et fåtall sikher fått besøke helligdommen i året, men nå kan tusener besøke stedet daglig. Mange sikher brukte kikkert fra den indiske siden av grensen for å få glimt av helligdommen.

Frem til nå brukte sikher i India kikkert for å få et glimt av helligdommen i Kartarpur. Kvinnene på bildet gjorde sin «kikkert-bønn» i oktober. Etter at Pakistan åpnet veien til Kartarpur lørdag, kan sikher dra til Kartarpur uten visum.
Prabhjot Gill, AP / NTB scanpix

Det at åpningen skjedde 9. november, er heller ikke tilfeldig. Det er i disse dager 550 år siden Guru Nanak Dev ble født. Det var Pakistans Imran Khan, som vant valget i fjor, som lovet å gi sikhene adgang til tempelet.

Pakistansk statsminister Imran Khan var selv til stede under åpningen av Kartarpur-korridoren sist lørdag.
K.M. Chaudary, AP / NTB scanpix

I forbindelse med avtalen om indernes tilgang til Kartarpur, har BBC urdu skrevet flere nyhetssaker. Ifølge BBC ville både muslimer og sikher ha liket til Guru Nanak Dev da han døde i 1539. Ifølge historien ble liket, som lå under et laken, borte. Tilbake lå noen blomster som ble delt mellom muslimene og sikhene, slik at de kunne gravlegge blomstene.

Norske sikher i ekstase

Den pensjonerte kokken Gurdial Singh (73), som har drevet flere indiske restauranter i Oslo med familien, sier at sikher over hele verden er nå på vei til Kartarpur (arkivfoto).
Dan Petter Neegaard

Sist helg reiste også 13 sikher fra Norge til Pakistan for å besøke helligdommen.

– Sikher over hele verden er i ekstase. Dette hadde vi aldri trodd kunne skje. Nå står vi i dyp gjeld til den pakistanske statsministeren. Vi kan ikke gjengjelde dette, sier Gurdial Singh.

Han har bodd i Norge i nesten 40 år og har drevet flere indiske restauranter i Oslo. Singh sier at helligdommen er viktig fordi Guru Nanak Dev tilbrakte sine 18 siste år på stedet.

– Tusenvis av sikher fra England og Canada er på vei til Pakistan for å besøke Kartarpur. Mange sliter med å finne ledige flyseter til Pakistan. Flere grupper kommer til å reise nedover fra Norge de neste månedene, sier Singh.

Han planlegger selv en tur til helligdommen i løpet av vinteren.