Verden

Erdogan: – Har pågrepet IS-lederens kone

Tyrkia har pågrepet en av konene til den tidligere IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, ifølge president Recep Tayyip Erdogan.

President Recep Tayyip Erdogan hevdet i en tale onsdag at Tyrkia har pågrepet en av konene til den tidligere IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Foto: Tyrkiske myndigheter / AP / NTB scanpix

  • NTB-AP

Presidenten fortalte om pågripelsen i en tale han holdt i hovedstaden Ankara onsdag. Han sa ikke hva kvinnen heter, eller når hun ble tatt til fange.

– Vi tok kona hans til fange, men vi gjorde ikke noe stort nummer utav det. Jeg kunngjør det for første gang i dag, sa Erdogan, som samtidig kritiserte USA for å ha brukt Baghdadis død til en PR-kampanje.

En ikke navngitt tyrkisk tjenestemann sier at kvinnen allerede ble pågrepet 2. juni 2018 under en politioperasjon i Hatay-provinsen ved grensen til Syria. Ti andre personer ble pågrepet i samme aksjon.

Kilden identifiserer kvinnen som Asma Fawzi Muhammad al-Qubaysi og oppgir at hun var Baghdadis første kone.

En DNA-test skal også ha vist at en av de andre pågrepne viste seg å være Baghdadis datter.

Baghdadi ledet den ekstreme islamistbevegelsen IS. Ifølge amerikanske myndigheter tok han sitt eget liv ved å utløse en bombevest da amerikanske spesialstyrker aksjonerte mot skjulestedet hans i Idlib nordvest i Syria.

Det antas at Baghdadi hadde fire koner.

Tyrkiske myndigheter opplyste for noen dager siden at de hadde tatt IS-lederens søster til fange i Syria.

Les også

  1. Abu Bakr al-Baghdadi: Den usynlige kalifen

  2. Pentagon offentliggjør video av Baghdadi-angrepet

  3. Trump kunngjorde IS-grunnleggerens død i en oppsiktsvekkende pressekonferanse

Les mer om

  1. IS
  2. Recep Tayyip Erdogan