Litauen har vedtatt ny lov som kan få Frode Berg hjem

Torsdag vedtok parlamentet i Litauen en ny lov som kan gjøre at Frode Berg får komme hjem.

Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Moskva i april.

Klokken 10.15 vedtok parlamentet en lovending som kan gjøre det mulig for Frode Berg, som sitter fengslet i Russland, å returnere til hjembyen Kirkenes i løpet av relativt kort tid.

Representantene i Seimas – parlamentet i Litauen – stemte over et endringsforslag til landets straffelov. Dette kan legge til rette for en avtale mellom Norge, Litauen og Russland om utveksling av spiondømte fanger.

76 stemte for forslaget. To stemte mot, mens åtte stemte blankt.

Gjenstår formaliteter - håper på løsning i løpet av få dager

– Dette var vel akkurat som forventet. Vedtaket i dag var mer en formalitet enn et stridstema. Det viktigste nå er hva som skjer videre, sier advokat Brynjulf Risnes, som representerer Frode Berg og hans familie.

– Vi regner med at det meste nå er klart for en utveksling, men det gjenstår en del formaliteter. Hverken den russiske eller litauiske presidenten har foreløpig signert noen benådning. Det håper vi skjer i løpet av få dager, sier han.

Vil tidligst signere på mandag

Det var mye debatt om loven i forkant av avstemningen, og ni representanter fikk taletid før loven ble endelig vedtatt.

Litauens president Gitanas Nausėda må skrive under på loven før den kan tas inn i lovverket. Han er torsdag og fredag på statsbesøk i Italia, hvor han blant annet skal møte pave Frans og statsminister Giuseppe Conti.

Ifølge kilder TV 2 har snakket med i presidentadministrasjonen i Vilnius, gjør statsbesøket at Nausėda tidligst kan skrive under på lovforslaget på mandag. I henhold til litauisk grunnlov, vil lovendringen tre i kraft først dagen etter at presidenten har satt sin signatur på lovendringen.

Benådningskommisjonen i Litauen skal ha et planlagt møte neste onsdag. Kommisjonen har for tiden har 123 benådningsappeller til vurdering, deriblant en søknad fra russeren Nikolai Filiptsjenko - som ifølge tidligere lekkasjer inngår i utvekslingsavtalen.

Parallelt må også Russlands president, Vladimir Putin, undertegne benådning av Berg i Moskva.

Advokat Brynjulf Risnes, som representerer Frode Berg og hans familie, tror lovforslaget som ble vedtatt i Litauen torsdag, kan bety mye for hans klient.

Vil gjøre utveksling mer transparent

16. oktober skrev det litauiske nyhetsbyrået BNS at Russland og Litauen, som er alliert med Norge gjennom NATO, er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Samtidig ble det klart at Dainius Gaizauskas, som leder den nasjonale sikkerhets- og forsvarskomiteen i det litauiske parlamentet, 15. oktober la fram et lovforslag som kan legge til rette for spionutvekslingen.

– Lovendringen er ment å gjøre utveksling av spioner mer tydelig, mer transparent, og gjøre hele prosessen rundt benådning enklere. Vi fokuserer på muligheten til å beskytte våre borgere – borgere som jobber i utlandet med formål om å garantere Litauens nasjonale sikkerhetsinteresser, sa Gaizauskas til VG i oktober.

Opposisjonen i Litauen mener likevel at lovene som skal til for å kunne gjennomføre en utveksling, allerede er på plass. Samtidig har opposisjonen reagert på en formulering i loven hvor Litauen i praksis vil innrømme at litauerne som er involvert i en utveksling, var agenter.

– Mer snakk om dager enn uker

Risnes har tidligere bekreftet at han og Bergs russiske advokat har sendt en søknad til russiske myndigheter om benådning av deres klient. På en pressekonferanse onsdag bekreftet president Vladimir Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov at søknaden er mottatt, men han kom ikke med noen opplysninger om når det vil bli tatt en avgjørelse om søknaden.

– Når den litauiske kabalen er lagt ferdig burde alt være klart for at presidentene i Litauen og Russland signerer benådningssøknadene. Og i det øyeblikket de er signert, skal Berg i teorien løslates, sier Risnes.

Han tror på en snarlig utveksling dersom lovforslaget i Litauen blir vedtatt.

– Mitt inntrykk er at det kan skje raskt, og at det er mer snakk om dager enn uker, sier Risnes, som samtidig tar forbehold om at han ikke har inngående kjennskap til prosessen i Litauen.

Mulig utveksling uten lovgodkjenning

NTB snakket i forrige uke med professor Tomas Janeliunas ved Universitetet i Vilnius. Han var da usikker på om lovforslaget vil få støtte i parlamentet.

– Det er en veldig uklar politisk situasjon der, fordi den regjerende koalisjonen av og til sliter med å få flertall, sa Janeliunas.

Han understreket likevel at det er en positiv holdning til en mulig utveksling i Litauen, og at en utveksling også kan skje dersom lovforslaget ikke godkjennes.

Det håper også Risnes på.

– Om lovforslaget skulle strande, håper jeg at de vil vurdere å gjennomføre en utveksling likevel. Jeg har inntrykk av at denne saken også er viktig for Litauen.