Kina truer Sverige med konsekvenser på grunn av prisutdeling

Sveriges kulturminister trosset truslene fra Kina, og delte ut pris til en kinesisk dissident. Kinas ambassadør til Sverige er rasende og truer med mottiltak.

Sveriges kulturminister Amanda Lind lot seg ikke kneble av kinesiske trusler, og delte ut prisen fra svenske PEN.

– Makthavere får aldri ta seg den frihet å angripe frie kunstneriske uttrykk eller det frie ord, sa kulturminister Amanda Lind under seremonien i Stockholm fredag kveld. Lind sto på scenen for å dele ut Tucholskyprisen, på vegne av den svenske ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, til den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai (55).

Prisvinneren selv var ikke til stede. Han sitter fengslet i Kina.

Lind og svenske myndigheter har vært under sterkt press i forkant av seremonien, og Kina har ikke lagt skjul på hvor dårlig de liker at regjeringen deltar under prisutdelingen. Kulturministeren var svært tydelig i sitt svar:

– Vi har vært svært tydelige på at ytringsfriheten råder i Sverige, og vi forutsetter at Kina og Kinas ambassadør respekterer dette. For meg er det en helt selvsagt ting å være her og dele ut prisen, sier hun til svenske medier fredag kveld.

Alt i helgen kom den kinesiske ambassadøren i Sverige med ramsalt kritikk av tildelingen. Etter det har kritikken eskalert.

Gui Minhai ble født i Kina, men har bodd i Sverige og ble senere svensk statsborger. I 2012 startet han et bokforlag i Hongkong som ga ut bøker som var kritiske til regimet i Beijing.

Hvor Gui Minhai befinner seg nå, vil ikke kinesiske myndigheter si noe om. De reagerer sterkt på at han vil få en svensk ytringsfrihetspris.

– Sårer Kina

Han har vært arrestert flere ganger, senest 20. januar 2018 da han reiste med tog til den kinesiske hovedstaden sammen med to svenske diplomater. Da tvang ti sikkerhetsagenter ham med seg. Dette har over lengre tid skapt knuter på tråden mellom Sverige og Kina.

Fredag truet kinesiske ambassadøren i Sverige, Gui Congyou, med at det vil få konsekvenser for Sverige om regjeringen deltar på tildelingen av prisen fredag kveld.

– Svensker kan ikke tro at de med god samvittighet kan såre det kinesiske folkets følelser og skade Kinas interesser, sier han i intervjuet med Sveriges Radio.

Han har beskriver Gui Minhai som er kriminell, en løgner og en ryktespreder.

– Det han har skrevet, er basert på løgner og fiendtlige utfall mot Kina, og det er derfor vi sier at han sprer løgner, sier ambassadøren.

Rett før prisutdelingen sa ambassadøren at kulturministeren vil bli nektet adgang til Kina om hun deler ut prisen, melder nyhetsbyrået TT.

Sverige reagerer

Kinas ambassade har transkribert hele intervjuet med Sveriges Radio på sine hjemmesider. Der blir ambassadøren utfordret på hva slags konsekvenser tildelingen kan få.

– Sveriges renommé blant 1,4 milliarder kinesere vil bli skadet. Dessuten vil normalt samarbeid bli alvorlig hemmet. Vi vil uten tvil komme med mottiltak, sier ambassadøren.

Sveriges statsminister Stefan Löfven varslet på forhånd at Sverige ikke kom til å gi etter for presset.

– Kulturministeren skal dele ut prisen. Hun har fått forespørselen og takket ja, og det er klart at vi holder på det. Vi kommer ikke til å gi etter for den typen trussel. Aldri, sier Löfven til Sveriges Television.

Sveriges utenriksminister Ann Linde reagerer på de sterke utfallene mot Sverige.

Kulturministeren selv har sagt følgende om kritikken.

– Vi har sagt til kinesiske utsendinger at vårt syn ligger fast, og at Gui Minhai selvsagt skal frigis, sier hun.

– Verbal brutalitet

Kommentator Björn Wiman i Dagens Nyheter kaller Kinas utspill «en ny rekord i verbal brutalitet» og spør hvorfor måten Kina opererer på, ikke vekker sterkere reaksjoner internasjonalt.

Etter at den norske Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, var forholdet mellom Norge og Kina på frysepunktet i flere år.

Norge kom seg til slutt ut av den diplomatiske «fryseboksen» i desember 2016, etter å ha gått med på å skrive under på en avtale med kineserne som eksperter har kritisert for å være «ydmykende for Norge».

Svenske PEN begrunner tildelingen med at Gui Minhai har «arbeidet i ytringsfrihetens tjeneste. For dette ble han fengslet. Prisen gis til hans utrettelige arbeid for det frie ord (...)».

Kurt Tucholsky (1890–1935), som prisen er oppkalt etter, var en tysk forfatter som i mellomkrigstiden skrev kritisk om de antidemokratiske tendensene han så rundt seg, og som flyttet til Sverige.