Verden

Da ekskona krevde 50 milliarder kroner i skilsmisseoppgjøret, hadde én av Russlands rikeste menn plutselig ingen penger

Vladimir Potanin skal være god for 100 milliarder kroner, men to ganger har russisk rett konkludert med at han ikke har noen verdier. Nå anker Natalja Potanina til høyesterett.

Ifølge russiske Forbes skal Vladimir Potanin være Russlands fjerde rikeste og nummer 78 på listen over de mest holdne i verden.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

Frem til for tre år siden levde Potanina sammen med ektemannen i et luksuspalass i utkanten av Moskva, fartet med privatfly rundt i verden for å shoppe og ferierte på familiens rundt 90 meter lange yacht Nirvana.

Paret som møtte hverandre i studietiden på 1970-tallet, har flere barn sammen. For tre år siden kom imidlertid Potanin hjem og fortalte kona at han hadde fått barn med en 15 år yngre sekretær. Han ville skilles.

Den styrtrike oligarken hevder at de ikke hadde bodd sammen siden 2007, og at han tilbød ekskona en engangssum på 266 millioner kroner, 2,1 millioner kroner i månedlige utbetalinger og boliger i Moskva, London og New York, ifølge avisen Vedomosti.

Også på denne yachten Anastasija, som er 75 meter lang, har Natalja Potanina tidligere tilbrakt mye tid.

Natalja Potanina forteller imidlertid en annen historie. Hun hevder at skilsmissen kom helt uventet på henne, og at eksmannen knapt la noe på bordet i skilsmisseoppgjøret.

– Jeg mener at verdiene man har opparbeidet i løpet av 30 års ekteskap, inkludert det som er gjemt bort i skatteparadiser, er en del av familiens formue, sa Potanina til nyhetsbyrået TASS.

  • Pappaguttene i Moskva trodde de kunne gjøre hva de ville. Til slutt gjorde de en stor tabbe. Da kom spesialstyrkene

I to rettsinstanser har Natalja Potanina mislykkes i å få halvparten av aksjene som hun mener Vladimir Potanin eier i holdingselskapet Interros og Norilsk Nickel-konsernet, som blant annet eier Nikel-verket på Kola.

I januar slo byretten i Moskva fast at Potanin ikke personlig eier aksjene, men at det er det kyprosbaserte holdingselskapet Interros International Investments som kontrollerer dem.

Potanina hevder at eksmannen har etablert slike kompliserte selskapsstrukturer for å gjemme unna verdiene for henne og for myndighetene.

Nå har hun anket til høyesterett som har avgjort at den vil behandle saken, melder nyhetsbyrået Interfax.

I tidligere skilsmissesaker har Russlands høyesterett slått fast at slike aksjer, selv om eierskapet er skjult via postboksselskaper i skatteparadiser, er å anse som ekteparets felles eiendom.

I et intervju med den britiske avisen The Guardian sier Potanina at hun vil forfølge saken i det britiske rettsapparatet hvis hun skulle tape ankesaken i høyesterett.

Potanina bor nå i London.

Hun påstår at hvis hun vinner frem, vil hun gi aksjene til staten fordi disse selskapene er «strategisk viktig for Russland» og sysselsetter mange tusen mennesker.

I kommunisttiden arbeidet Vladimir Potanin i handelsdepartementet, men etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 skapte han en enorm formue da statens verdier gikk på billigsalg i de store privatiseringene.

Ifølge den russiske utgaven av Forbes har han en formue på drøyt 100 milliarder kroner. Det skal gjøre ham til Russlands fjerde rikeste og nummer 78 på listen over verdens mest holdne personer.

Les også

  1. Putin vil ha kvinner til å føde. Russlands fremtid står på spill.

Les mer om

  1. Moskva
  2. Russland
  3. London