Vitner: Mannen bak Orlando-massakren sjekket opp andre menn

Flere venner og tidligere bekjente av massemorderen sier at Omar Mateen var homofil og fast gjest på utesteder for homofile. FBI etterforsker nå om mannen hadde problemer med sin seksualitet, og at det kan være motivet.

Flere vitner har fortalt at Omar Mateen var fast gjest på nattklubben Pulse og andre klubber hvor mange homofile er gjester.
  • Håkon Letvik

Omar Mateen skal det siste tiåret vært fast gjest på barer hvor homofile møtes, og han skal ha brukt internett for å få kontakt med homofile menn, skriver avisen Daily Mail.

– Han er homofil og prøvde å plukke opp menn, sier Jim Van Horn til avisen. Horn hadde snakket med Mateen i nattklubben Pulse flere ganger tidligere. Dette er nattklubben der Mateen skjøt og drepte 49 mennesker i helgen.

Les også

Sønnen sendte meldinger til moren da han gjemte seg for gjerningsmannen i Orlando: «Jeg kommer til å dø»

Han sier til avisen at Mateen hadde sin spesielle måte å sjekke opp menn på:

– Han gikk bort til dem, la armen rundt dem og prøvde å danse litt med dem før han gikk bort til baren for å spandere en drink, sier Horn.

Besøkte homofile klubber det siste tiåret

Avisen skriver at Mateen hadde besøkt ulike homofile klubber i Florida det siste tiåret, og at det var vanlig at han danset med andre menn.

Avisen Orlando Sentinel har snakket med fire av Pulses faste gjester som sier at de har sett Mateen i nattklubben flere ganger tidligere.

-Kunne bli høyrøstet og fiendtlig

-Noen ganger gikk han bort i en krok og satt og drakk for seg selv. Andre ganger kunne han drikke så mye at han ble høyrøstet og fiendtlig, sier Ty Smith til avisen. Smith antok at han hadde sett Mateen minst et dusin ganger.

-Vi snakket ikke så mye med ham, men han fortalte at han hadde kone og barn, og han sa også noe om faren sin, sier Smith.

Kom til klubben en time før skytingen begynte

En annen mann som vanket på Pulse, Kevin West, sier at Mateen i et års tid fra tid til annen hadde kontaktet ham på en chatteapp for homofile.

De to hadde aldri møtt hverandre, men West så at Mateen gikk inn på klubben ved ett-tiden natt til søndag, en times tid før skytingen begynte.

Les også

Her bodde Orlando-angriperen

Leter etter motivet

De nye opplysningene gjør at etterforskerne nå undersøker om Mateen skammet seg over sin seksualitet, og at det kan være et motiv for skytingen i Pulse.

Omar Mateens far, Seddizue Mateen, la mandag ut en video på Facebook. Der sier han at homofile vil bli straffet av Gud.

Ifølge AP er Mateens seksualitet et tema for det amerikanske føderale politiet FBI under etterforskningen. Spørsmålet er om mannens seksualitet og problemer knyttet til den kan være motiv for massemordet.

Eks-kona usikker om homofili

Mateens tidligere kone Sitora Yusufiy ble intervjuet av CNN tirsdag. Hun fikk spørsmålet: -Tror du han er homofil ? Etter å ha nølt i noen sekunder svarte eks-kona: -Jeg vet ikke. Hun sa at hun hverken fysisk eller psykisk hadde merket noe til at eks-mannen hadde følelser for menn. -Men han hadde sterke meninger om homofili, svarte hun

Hun sa også mannen fortalte om sitt tidligere liv da de giftet seg i 2009. -Han fortalte at han likte klubber og natteliv. Det var tydelig at det var deler av livet han ikke ville dele med noen andre, sa Yusufiy. Hun fortalte at hun ble mishandlet av mannen, og at hennes foreldre sørget for at hun og barnet kom seg vekk i 2011, etter to års ekteskap.

Skal ha støttet IS-fiender

Ifølge nyhetsbyrået AP har amerikanske myndigheter nå bekreftet at Mateen de siste årene har uttrykk støtte til en rekke ekstremistiske, islamske organisasjoner, hvorav flere er i konflikt med hverandre.

Gjerningsmannen skal ha besøkt nattklubben Pulse, som ble frekventert av homofile, en rekke ganger før han gikk til angrep og drepte 49 gjester.

I tillegg til å uttrykke støtte til IS, skal Mateen ha gitt uttrykk for støtte til den såkalte Nusra-fronten og Hizbollah.

Nusra er al-Qaidas avdeling i Syria og er ansett som IS's bitreste fiende etter bruddet for to år siden. Mateen skal ha gitt uttrykk for sympati med Nusra da en selvmordbomber fra organsisasjonen gjennomførte et angrep.