Putins atomvåpenutspill kan utløse EU-sanksjoner og FN-krisemøte

President Vladimir Putins utspill om å utplassere taktiske atomvåpen i Belarus følges tett. Søndag truet EU med nye sanksjoner mot Belarus, og Ukraina vil ha krisemøte i FN.

President Vladimir Putins uttalelse om å utplassere taktiske atomvåpen i Belarus følges tett. Her dekker ukrainske soldater kisten til en fallen kamerat med nasjonalflagget.

Lørdag sa Putin at ti fly som kan utrustes med taktiske atomvåpen, allerede er flyttet til Belarus. Putin hevdet at det ikke er noe spesielt med dette og pekte på at USA har taktiske atomvåpen utplassert i land i Vest-Europa.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Regjeringen i Ukraina har bedt FNs sikkerhetsråd kalle sammen til krisemøte og forventer effektive mottiltak fra USA, Storbritannia, Frankrike og Kina.

Søndag uttalte Oleksij Danilov, leder for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, at atomvåpnene vil destabilisere Belarus.

– Kreml har tatt Belarus som et kjernefysisk gissel, skrev han på Twitter.

EU truer med sanksjoner

EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell sa søndag at de vil innføre nye sanksjoner mot Belarus dersom landet blir vertskap for russiske atomvåpen.

– Belarus som vert for russiske atomvåpen innebærer en uansvarlig eskalering og trussel mot europeisk sikkerhet. De kan fortsatt stoppe det, det er deres valg. EU står klar til å svare med ytterligere sanksjoner, tvitret han.

Kunngjøringen blir også kritisert i skarpe ordelag av Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, sier imidlertid at det ikke er noen indikasjoner på at Russland ennå har flyttet taktiske atomvåpen til Belarus. Ei heller at Putin har til hensikt å bruke atomvåpen inne i Ukraina.

NTB var søndag i kontakt med det norske Utenriksdepartementet, som ikke ønsker å kommentere utplasseringen.

President Vladimir Putin vil utplassere taktiske atomvåpen i Belarus. Ukraina vil ha hastemøte i FN, og Nato følger situasjonen nøye.

Nato følger nøye med

– Vi har ikke sett noen endringer i Russlands holdninger til atomvåpen som gjør at vi må justere vår egen holdning, sier Natos talsperson Oana Lungescu.

Samtidig sier hun at Russlands atomvåpenretorikk er farlig og uansvarlig.

– Nato er årvåkne, og vi følger nøye med på situasjonen, sier Lungescu.

Hun mener også at Putins uttalelse om at USA har atomvåpen i Europa, er upresis.

– Russlands uttalelse om deling av atomvåpen i Nato er helt misvisende. Natos allierte handler fullt og helt etter sine internasjonale forpliktelser, sier Lungescu.

Viser Putins frykt

Litauens forsvarsminister Arvydas Anušauskas reagerte rolig på Kremls kunngjøring.

– Med dette trekket har Putin som mål å skremme land som støtter Ukraina, skrev Anušauskas på Facebook søndag. Ministeren mener at det ikke er nødvendig med noen spesielle reaksjoner på utspillet.

«Forsvaret av et Nato-land mot trusselen om atomvåpen er garantert, uavhengig av om disse våpnene er stasjonert vest for våre grenser (Kaliningrad oblast), øst (Belarus) eller nord (Leningrad oblast)», skrev han.

Dette viser bare Putins frykt for en forsterkning av Nato-styrken mot øst som svar på hans krig mot Ukraina, skrev Anušauskas.

Også Ukraina ser på Putins atomvåpenplan som et trekk drevet av frykt for et mulig nederlag.

– Putin er så forutsigbar. Kunngjøringen viser at Putin innrømmer at han er redd for å tape krigen mot Ukraina, skrev en av rådgiverne til president Volodymyr Zelenskyj på Twitter.