Den drepte militærbloggeren var dømt til 12 år for væpnet ran

En 26 år gammel kvinne er arrestert for drapet på en russisk militærblogger. Han fikk sin frihet fordi Putin invaderte nabolandet.

32 personer ble skadet i søndagens eksplosjon i en kafé i St. Petersburg, ti av dem alvorlig. Det meste har handlet om den foreløpig eneste personen som ble drept, militærbloggeren Vladlen Tatarskij.

Russiske myndigheter peker mandag på ukrainsk etterretning og på en gruppe opprettet av Aleksej Navalnyj. Russland la ikke frem beviser eller årsaken til mistanken.

Navalnyj er Russlands mest kjente russiske opposisjonsleder. Han ble forgiftet, deretter arrestert . Nå sitter han fengslet i en russisk fangeleir. Han kalles for Putins erkefiende. I Vesten er det en utstrakt oppfatning om at anklagene mot ham er fabrikkert av russiske myndigheter.

Navalnyjs organisasjon benekter på det sterkeste at de har hatt noe med angrepet å gjøre. De mener at anklagene er en del av en plan for å gi Navalnyj lovens strengeste straff.

Foreløpig er det gjort én arrestasjon i forbindelse med eksplosjonen. Mandag ble 26 år gamle Daria Trepova arrestert for drapet.

Det russiske innenriksdepartementet har publisert en video hvor 26-åringen bekrefter at hun er arrestert i forbindelse med attentatet. Det er ikke kjent under hvilke forhold videoen er spilt inn.

Et av Daria Trepovas bilder på 26-åringens Facebook-konto.

Videoen i toppen av saken skal vise 26-åringen på vei inn i kafeen, der hun overrakte en gips-statuett til Tatarskij.

På utsiden lignet statuetten militærbloggeren selv. På innsiden skal det ha vært rundt 200 gram TNT.

Kafé-eksplosjonen i 2018

Hvem var egentlig mannen som døde i eksplosjonen, Vladlen Tatarskij? Han het opprinnelig Maxim Fomin og var en sterk tilhenger av krigen mot Ukraina.

Det var også den russiske invasjonen som ga ham friheten.

Da Krym ble invadert og annektert av Russland i 2014, satt nemlig Tatarskij fengslet i Øst-Ukraina, ifølge den tyske avisen Frankfurter Allgemeine. I byen Donetsk, der han hadde vokst opp, sonet han en dom på 12 år for et væpnet bankran i 2011.

Da det sommeren 2014 brøt ut kamper i nærheten av fengselsleiren, klarte han å rømme. Tatarskij ble så med å kjempe for den russiskvennlige Folkerepublikken Donetsk.

Lykken snudde igjen da han ble arrestert på ny. Han ble benådet av «folkerepublikkens» leder, Aleksandr Zakharchenko. Sistnevnte ble i 2018 drept på akkurat samme vis som Tatarskij: i en eksplosjon på en kafé.

Bildet av kafeen der Aleksandr Zakharchenko ble drept i 2018.

Tatarskij fortsatte å tjenestegjøre for østukrainske separatister frem til 2019. Da flyttet han til Moskva. Der tok han navnet Vladlen Tatarskij og begynte å skrive om invasjonen.

Tatarskij har det siste året markert seg som en sterk tilhenger av Russlands angrepskrig. Gjennom sosiale medier har han levert russisk propaganda og konspirasjonsteorier. Samtidig har han rapportert fra bakken i Ukraina.

Han har også kritisert russiske myndigheter for ikke å ha levert nok utstyr til fronten. Men senest i høst var han invitert til Kreml for å markere at Russland ulovlig annekterte områder i Ukraina.

Etterforskere i arbeid på kafeen Street food no. 1 etter søndagens eksplosjon.

Kritiserer Vesten

Russlands utenriksdepartement hyller mandag den døde militærbloggeren som «en vokter av sannheten».

– Russiske journalister er konstant utsatt for trusler om represalier fra Kyiv-regimet. Det sier departementets talskvinne, Maria Zakharova, på Telegram. Samtidig går hun til angrep på Vesten, som hun mener er dobbeltmoralsk.

– Mangelen på vestlig fordømmelse i lys av deres gjentatte bekymringer for sikkerheten til journalister og den frie pressen, taler for seg selv.