Stabilt for paven

Pavens pusteproblemer og plutselige innleggelse på sykehus har nok en gang satt fart i spekulasjonene om hvem som kan bli hans etterfølger.

  • Forf>
  • <forf>nils Christian Helle <

— Det er ingen grunn til engstelse nå, sa Vatikanets pressetalsmann Joaquín Navarro Valls etter å ha besøkt den 84 år gamle Johannes Paul II på Gemelli-sykehuset i Roma, der paven ble innlagt ved 23-tiden tirsdag med pusteproblemer.Paven har hatt influensa med feber siden søndag og skal ha blitt rammet av det medisinerne kaller en laryngo-spasme, en tilstand der luftrøret blir blokkert og man ikke får puste.

Italiensk favoritt.

Men selv om det i går kveld kunne synes som om faren var over for denne gang, satte innleggelsen ny fart i spekulasjonene om hans mulige etterfølger. Det irske bookmakerfirmaet Paddy Power trosser forbudet mot veddemål ved pavevalg som Gregor XIV innførte i 1591, og oppdaterte sin liste over kandidater. Den toppes av den italienske kardinal Dionigi Tettamanzi, som står i bare 2 til 1. Den som satser på California-guvernør Arnold Schwarzenegger, kan imidlertid få 1500 ganger innsatsen om han blir valgt. Skuespilleren, muskelmannen og politikeren er riktignok katolikk, men blir neppe kandidat.- Men hva skjer egentlig ved et paveskifte? - Alle kirkens kardinaler og pavelige ambassadører - nuntier - må straks reise til Roma. Kardinalene samles i en konklave - et avstengt forum - som finner sted i Det sixtinske kapell i Vatikanet, forklarer Janne Haaland Matlary. Hun er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, men også engasjert i legmannsarbeid i den katolske kirke, blant annet som medlem av Det pavelige Råd i Vatikanet.

Kan ta uker.

— Alle under 80 år har stemmerett. Konklaven skal sitte i sesjon til man har fått valgt en kandidat med 2/3 flertall. Det kan godt ta flere uker. Alle stemmesedlene brennes til slutt; det er dette som er den berømte hvite røyken hele verden venter på. Den nyvalgte paven går så ut på balkongen på Peterskirken og sier hvilket navn han tar som pave, fortsetter Matlary, som gjetter på at det blir Johannes Paul III.- Spør du om navn, er Honduras' kardinal Oscar Rodríguez Maradiaga en kjempe for de fattiges sak. Et par afrikanere nevnes også, men den som nevnes mest, er Milanos kardinal Dionigi Tettamanzi. Det er et faktum at den som velges, må ha en formidabel intellektuell utrustning, og det har han, understreker Matlary.