Nylig feiret en fireåring bursdag på dette kjøkkenet. Så sendte russerne et missil beregnet for hangarskip.

Eplene ligger i fruktfatet på bordet i det gule kjøkkenet. Men veggen er borte. Nå kommer historiene om ofrene for et av de verste russiske angrepene mot sivile i Ukraina de siste seks månedene.

Dette gule kjøkkenet står igjen i boligblokken i Dnipro. Her bodde en familie på fem.

Tallet på drepte etter det russiske missilangrepet mot en boligblokk i Dnipro lørdag er tirsdag oppe i 45.

Det bekreftede dødstallet gjør dette til det verste enkeltangrepet på sivile i Ukraina siden før sommeren, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Bildene fra storbyen sentralt i Ukraina viser redningsmannskaper som leter i totalt sammenraste ruiner.

Men noe er blitt stående igjen, som det gule kjøkkenet, merkelig uberørt – selv om veggen er blåst bort.

På bordet står et fat med epler. Grytekluter henger på veggen. På kjøleskapet er det bilder av smilende barn og foreldre.

På en video delt av Ukrainas ambassadør til Estland ser vi det samme, gule kjøkkenet før angrepet:

En liten jente har bursdag og blåser ut fire rosa lys på bløtkaken. Bak står faren, Mykhailo Korenovskyi. Han løfter minstejenta opp så hun får se.

Bursdagsbarnet får klemmer. Det er hurrarop og klapping hos familien.

Angrep familieleiligheter med missil ment for hangarskip

Familieidyllen ble utradert da Russland avfyrte det som ifølge ukrainske myndigheter var et Kh-22-missil. Det veier nesten seks tonn og ble utviklet på 60-tallet for å ødelegge hangarskip.

Men det ble sendt mot en boligblokk full av sivile – sentralt i en by med én million innbyggere. Missilet er av en type som er svært vanskelig å skyte ned med det luftvernet Ukraina har tilgjengelig.

Den voldsomme eksplosjonen førte til at store deler av bygningen på ti etasjer umiddelbart kollapset. Mange ble drept momentant. Andre ble liggende fastklemt under store mengder betong.

Vitner hørte desperate rop fra ruinene. Venner og kjente fikk SMSer med bønn om hjelp fra folk som satt fast.

Dette synet møtte redningsmannskapene som kom til åstedet lørdag.
Store deler av bygningen hadde kollapset. I ruinene lå barn og voksne.

På det gule kjøkkenet som nylig var preget av barnelatter og feiring er det nå bare et gapende hull.

Ukrainas ambassadør til Estland bekrefter at familiefaren Mykhailo døde i angrepet. Han var en kjent bokser i Ukraina.

Moren og døtrene var ute av huset da angrepet kom. De overlevde.

79 sårede, 14 barn

Men listen over andre drepte er lang. I tillegg er 20 savnet. Det opplyste ukrainske myndigheter tirsdag.

79 personer ble såret i angrepet lørdag, blant dem 14 barn.

Til sammen er seks barn funnet drept, opplyser president Volodymyr Zelenskyj.

1700 mennesker bodde i den store boligblokken, som ligger sentralt i Dnipro. 72 leiligheter er fullstendig ødelagt, mens 230 har fått skader.

Nå kommer flere historier om boligblokkens beboere og hvem som omkom i angrepet.

15 år gamle Maria mistet livet

Maria Lebid ble bare 15 år. Hun var elevrådsleder på skolen og danset selskapsdans. Ukrainas viseutenriksminister har delt bilder av henne i dansestudioet.

Andre bilder viser at hun blåser såpebobler i park full av blomster. Hun var hjemme da raketten traff boligblokken og ble drept.

«Min supersmarte, supertalentfulle og supermorsomme søster er borte», skal søsteren ha skrevet på sosiale medier, ifølge Anton Herasjtsjenko.

Han er rådgiver i innenriksdepartementet og gjengir meldingen.

Overlevende kom tilbake

Mens redningsmannskaper har brukt de siste dagene på intens leting etter overlevende og døde i ruinene, har innbyggere i millionbyen Dnipro valfartet til stedet for å legge ned blomster eller bidra med det de kan.

Noen frivillige lager mat til redningsmannskapene. Andre deler ut klær og andre nødvendigheter til familier som har mistet alt de eier.

Oleksander Anyskevytsj var ved sperringene mandag. Han forteller at han var i leiligheten sin da blokken ble truffet.

– Boom – og det var det. Vi så at vi levde, og det er alt, forteller Anyskevytsj. Mandag kom han tilbake for å se de ødelagte leiligheten.

Anyskevytsj sier han kjenner noen av dem som døde i ruinene av blokken. En klassevenninne av den ene sønnen hans mistet foreldrene sine.

Andre beboere kom til stedet med blomster, lys og leker.

– Vi kunne alle vært der inne, sier Iryna Skrypnyk.

Legene ble drept. De etterlater seg tre barn.

To venninner, Olha Usova og Irina Salamatenko, ble drept i rakettangrepet lørdag. De var leger og jobbet som frivillige, ifølge Twitter.

Irina Salamatenk har to barn, Olya Usova har en liten sønn.

Siden lørdag har redningsmannskaper jobbet døgnet rundt for å finne overlevende. Søndag ble en kvinne hentet i live ut av ruinene. Men myndighetene sier det er lite håp om å finne flere overlevende.

Søndag fant redningsmannskapene en kvinne i ruinene av boligblokken.

Russland har jevnlig angrepet sivile mål i Ukraina. Tusenvis av sivile er drept, og enkelte steder er hele byer utradert. Samtidig hevder russiske myndigheter at lørdagens bølge av rakettangrep ikke var rettet mot boligblokker.

EU fordømmer

De hevder skadene i Dnipro skyldes ukrainsk luftvern. Det foreligger ikke dokumentasjon som underbygger at dette stemmer.

Det britiske forsvarsdepartementet mener missilet ble skutt fra et bombefly av typen Tupolev Tu-22M, ifølge det britiske forsvarsdepartementet.

Departementet påpeker at raketten er kjent for å være svært upresis når den brukes på denne måten.

– «Kitchen» er åpenbart upresis når den blir brukt mot mål på bakken ettersom radarsystemet har vanskelig for å skille mål i urbane områder fra hverandre, skriver departementet sin daglige vurdering av krigen på Twitte

Dnipro-ordfører Borys Filatov har sagt at han tror russerne kan ha hatt som mål å treffe en kraftstasjon som ligger på andre siden av elven.

EU har reagert med en klar fordømmelse av de russiske angrepene.

– Russland fortsetter å vise sitt umenneskelig ansikt og bruker sin missilterror vilkårlig, heter det i en uttalelse fra EUs talsperson.

Talspersonen understreker at dette styrker EUs besluttsomhet om å støtte Ukraina.

I den første versjonen av denne saken ble familien med det det gule kjøkkenet omtalt som en familie på fem. Ukrainske myndigheter opplyser at den avdøde faren har to barn. Saken ble oppdatert 16. januar klokken 21.50.