Desmond Tutu kjempet mot urett hele livet. Derfor mistet han også respekten for Norge.

Den tidligere fredsprisvinneren ble 90 år gammel.

Desmond Tutu ble internasjonalt kjent for sin motstand mot apartheid. Han ble Sør-Afrikas første svarte erkebiskop.

Den tidligere fredsprisvinneren og sørafrikanske erkebiskopen er død, 90 år gammel. Det var nyhetsbyrået Reuters som var først ute med å melde nyheten.

Tutu ble et internasjonalt kjent navn som følge av sin motstand mot apartheid i Sør-Afrika. Dette førte til at han ble tildelt Nobels fredspris i 1984.

Tutu døde i Cape Town, der han bodde store deler av livet. Han har de siste årene vært preget av ettervirkningene av prostatakreft og holdt seg borte fra offentligheten.

Venner og familie av Tutu møttes utenfor hans hjem i Cape Town for å trøste hverandre 2. juledag.

Kjempet for menneskerettigheter hele livet

Tutu startet kampen for menneskerettigheter i Sør-Afrika på 1970-tallet. Men det var først på 80-tallet han ble kjent over hele verden som motstander av apartheidregimet.

Han ledet i flere år sannhets- og forsoningskommisjonen i Sør-Afrika. Kommisjonen fulgte opp forbrytelser som ble begått under apartheidstyret.

– Desmond Tutus stemme vil alltid være stemmen til de stemmeløse, har tidligere president Nelson Mandela sagt om Tutu.

De siste årene har Tutu vært en frontfigur i kampen for homofiles rettigheter i Sør-Afrika. Datteren hans er gift med en kvinne og måtte i 2016 si fra seg jobben som prest på grunn av legningen sin.

Les også

– Vi trenger mennesker som ham. Med mot og integritet.

Dette er et av de siste bildene av Desmond Tutu. Her hadde 90-åringen nettopp fått en vaksinedose mot covid-19.

Mistet respekten for Norge

Tutu var på flere besøk her til lands. I 1994 ble han også utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø. Men forholdet til Norge var ikke bare rosenrødt.

– Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt, sa Tutu til NRK i 2014.

Årsaken var at norske myndigheter ikke ville møte Dalai Lama i mai samme år. Daværende utenriksminister Børge Brende (H) forklarte det med at regjeringen ønsket å unngå at forholdet til Kina ble ytterligere forverret.

Forholdet mellom Norge og Kina tok en kjølig vending da Nobels fredspris ble tildelt menneskerettighetsaktivist og forfatter Liu Xiaobo i 2010. Xiabo var en av kommunistpartiets største motstandere.

Tutu sparte ikke på kruttet, og sa at nordmenn ville ende opp på et «svært varmt sted» på den ytterste dag.

Her er Gro Harlem Brundtland og Desmond Tutu i samtale under et Oslo-besøk i 2012.

Hyllestene renner inn

Nå blir Desmond Tutu hyllet verden over. Også fra Norge. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skriver på Twitter at Tutu gjorde verden til et bedre sted.

VG har snakket med både Nato-sjef Jens Stoltenberg og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp):

– Desmond Tutu forandret Sør-Afrika og med det en hel verden. Han viste stort mot i sin urokkelige tro på rettferdighet og likeverd, fred og forsoning, sier Stoltenberg.

Tvinnereim sier til avisen at Tutu inspirerte en hel verden med måten han forsonet Sør-Afrika etter apartheidregimets fall.

Indias president, Narendra Modi, kaller Tutu en ledende lys for utallige mennesker over hele verden.

Hele livet i kamp

Tutu ble kjent som motstander av apartheid, men var også opptatt av forsoning mellom Sør-Afrikas svarte og hvite befolkning.

– Å tilgi er ikke det samme som å glemme, det er faktisk å huske. Å huske, men ikke bruke retten til å slå tilbake. Det er muligheten til en ny begynnelse, spesielt hvis man ikke ønsker å gjenta det som er skjedd, er ett av flere sitater som vil leve videre fra Tutu.

Erkebiskopen mente at moralsk, politisk og økonomisk press på apartheidregimet var eneste måte å tvinge frem en fredelig løsning. Oppfordringen hans gikk til vestlige land. Tutu la aldri skjul på sin forakt for vestlige ledere som på den ene siden fordømte sanksjoner mot Sør-Afrika, men samtidig gikk inn for boikott av land som Libya.

Uredd fremførte han flengende kritikk av et samfunnssystem som førte til tvangsforflytting av millioner av mennesker til svarte reservater for at de hvite skulle få ha sine privilegier i fred.

Hans moralske harme over raseskilleregimet var svært sterk. – Apartheid er den verste formen for undertrykking verden har sett siden nazismen, sa Tutu.

Etter spesielt krasse utfall under et besøk i Danmark i 1979 inndro regimet passet hans. Men han fikk det tilbake og var ofte på reisefot. Blant annet til Norge, der han mottok fredsprisen i 1984.