Terrorettersøkt utpekt som minister i ny Taliban-regjering

Mulla Mohammad Hassan Akhund er utpekt som leder for Talibans regjering, og terrorettersøkte Sirajuddin Haqqani blir ny innenriksminister.

Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid kunngjorde tirsdag hvem som skal sitte i Talibans nye regjering.

Det opplyste talsmann for bevegelsen Zabiullah Mujahid under en pressekonferanse tirsdag.

Den nye regjeringens leder, Mohammad Hassan Akhund, er ikke spesielt kjent utenfor Afghanistan. Avisen Times of India omtaler ham imidlertid som leder for rådet som tar beslutninger i bevegelsen. Taliban-leder Haibatullah Akhundzada foreslo utnevnelsen, opplyser kilder i Taliban til avisen.

Det var på forhånd ventet at Haibatullah Akhundzada selv skulle få en sentral rolle i regjeringen, men det later ikke til at han vil få det.

Haqqani

Den nye innenriksministeren i Taliban-regjeringen blir Sirajuddin Haqqani, som står på USAs terrorliste.

Han er etterlyst for angrepet mot Serena Hotel i Kabul i 2008, der den norske journalister Carsten Thomassen var blant de seks som ble drept.

Abdul Ghani Baradar, som var med på å stifte Taliban, blir regjeringens nestleder, opplyste Zabiullah Mujahid.

I tillegg blir mulla Mohammad Yaqoob, som er sønnen til en av grunnleggerne av Taliban, mulla Omar, forsvarsminister, melder CNN. Amir Khan Muttaqi blir utenriksminister, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Slik presenteres Taliban-regjeringens nye innenriksminister på FBIs hjemmesider. Han er mistenkt for å ha vært involvert i et angrep på et hotell i Kabul i 2008. En amerikansk borger mistet livet sammen med fem andre personer.

Etablerte figurer

Den nye regjeringen er i første omgang å regne for en fungerende, midlertidig regjering, opplyses det.

Utnevnelsene preges av Talibans etablerte ledersjikt, personer som har vært sentrale i den 20 år lange striden mot den USA-ledede koalisjonen og deres afghanske allierte.

Så langt er det ikke utpekt regjeringsmedlemmer som ikke representerer Taliban, noe som har vært et av det internasjonale samfunnets krav.

Mohammad Hassan Akhund (til høyre) hilser på Nawaz Sharif, daværende statsminister i Pakistan, i 1999. Akhund er utnevnt til ny statsminister i Afghanistan.

Demonstrasjoner

Etter 20 år med krig står nå Taliban overfor en formidabel oppgave med å styre landet, som både har store økonomiske problemer og sikkerhetsutfordringer, blant annet i form av en aktiv lokal IS-avlegger.

Spredte protester de siste dagene tyder på at mange afghanere er skeptiske til Talibans løfter om et mer moderat styre enn forrige gang gruppen hadde makten.

Taliban-soldater skjøt i luften for å oppløse en demonstrasjon i Kabul tirsdag. De fleste av demonstrantene var kvinner.

– Afghanske kvinner vil at landet skal være fritt. De vil at landet skal gjenoppbygges. Vi er trøtte, sa en kvinnelig demonstrant til byrået i Kabul tirsdag. Også i Herat og Mazar-e-Sharif er det meldt om protester.