Advarer Paven:<br/>- Ditt liv er i fare

Mannen som er dømt for drapsforsøk på pave Johannes Paul advarer den nye paven mot å komme til Tyrkia.

— Fra en som kjenner til omstendig- hetene vil jeg si: Ditt liv er i fare. Ikke kom til Tyrkia, sier Mehmet Ali Agca gjennom sin advokat Mustafa Demirbag.

Krever at Paven går av

Han krever samtidig at pave Benedikt XVI går av, og hevder at paven er utsatt for utpressing fra ulike etterretnings- tjenester, melder nyhetsbyrået Reuters.Ifølge Agca er bakgrunnen for utpressingen lite flatterende opplysinger som etterretningstjenestene har om Paven fra tiden han var kardinal.Muslimer verden over har reagert svært kraftig etter at pave Benedikt XVI i forrige uke siterte en kristen keiser fra 1300-tallet på at islam står for vold og ondskap:

  • Vis meg hva nytt Muhammed har brakt oss! Du vil bare finne ut at det han bebuder, er ondt og umenneskelig når han vil spre sin tro med sverdet, siterte Paven.

Besøk i november

Salih Kapusuz, som er nestlederen av regjeringspartiet AK i Tyrkia, har gått hardt ut mot katolikkenes overhode før det planlagte besøket i november.- Han har en mørk mentalitet som kommer fra den mørke middelalderen. Han er en stakkarslig person som ikke har hatt nytte av endringenes ånd i kristendommen, sa Kapusuz til det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Sammenlignet med Hitler

— Benedikt vil bli husket for disse uheldige og uforskammede ord. Historien vil minnes ham på lik linje som lederne Hitler og Mussolini, sa han. Også Tyrkias opposisjonsparti, det republikanske folkepartiet CHP, har krevd en unnskyldning fra Paven.Pave Bendikt har senere beklaget at uttalelsene ble oppfattet som krenkende og understreket at dette kun var et sitat.

Sørget over Johannes Paul

Mehmet Ali Agca skjøt i 1981 pave Johannes Paul på Petersplassen. Han fikk senere pavens tilgivelse og ga uttrykk for at han sørget da pave Johannes Paul II døde i 2005.Tyrkeren sitter nå fengslet for drapet på avisredaktøren Abdi Ipekci på 1970-tallet. Han skal etter planen bli løslatt i 2010.

Mehmet Ali Agca advarer pave Benedikt mot å komme til Tyrkia. Han er mannen som skjøt pave Johannes Paul på Petersplassen.
Pave Johannes Paul ble alvorlig skadet i attentatforsøket i 1981.
Pave Benedikt har forsøkt å klargjøre sitt syn og understreket at han respekterer islam etter bråket om hans uttalelser.
Pavens tale har ført til kraftige reaksjoner i den muslimske verden, som her i Gaza.