Verden

Tysklands regjering avviser å ha avlyst tyrkisk valgmøte

Den tyske regjeringen avviser at den står bak avlysningen av et tyrkisk valgmøte i den sørtyske byen Gaggenau.

Tomme stoler i lokalet i tyske Gaggenau, der det var planlagt et politisk møte for tyrkere bosatt i Tyskland. Møtet ble avlyst av tyske myndigheter, noe som har fått Tyrkia til å reagere kraftig.
  • NTB

– Regjeringen hadde absolutt ingen innflytelse over den avlysningen. En slik avgjørelse blir tatt på lokalnivå, sier Martin Schäfer, talsmann for det tyske utenriksdepartementet.

Det var torsdag at de lokale myndighetene i Gaggenau avlyste et valgmøte for tyrkere bosatt i Tyskland. Blant dem som var invitert til å delta på møtet, var den tyrkiske justisministeren Bekir Bozdag.

Gaggenaus ordfører Michael Pfeiffer opplyser at det var sikkerhetsvurderinger som lå bak avgjørelsen, og ikke politikk.

Arrangørene av valgmøtet er tilhengere av den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, og møteagendaen var å oppfordre tyrkere bosatt i Tyskland til å stemme ja til utvidet makt til Erdogan i folkeavstemningen neste måned.

Fredag ble også et valgmøte i Frechen utenfor Köln der en tyrkisk minister skulle tale, avlyst. Det er den tredje avlysningen på kort tid.

Politiet sier det var eierne av lokalet som stanset møtet fordi «kontrakten utelukket politiske arrangementer».

  • Konfliktene tårner seg opp mellom Tyskland og Tyrkia: Men flyktningavtalen er ikke i fare, forsikrer Merkels kontor.

Kraftige reaksjoner

Avlysningene av møtene har ført til kraftige reaksjoner både fra Tyrkias justisminister og utenriksminister Mevlüt Çavusoglu.

For å roe ned den anspente situasjonene mellom partene, understreket Schäfer at det ikke er i «noens interesse å kutte dialogen, å bruke mediene som kommunikasjonskanal, eller å havne i en åpen konfrontasjon».

Også statsminister Angela Merkels talskvinne Ulrike Demmer påpeker at tyske myndighetene tillater møter som er godkjent av lokale myndigheter.

– Valget er et innenriks-anliggende for Tyrkia, sa hun og la til at ytringsfrihet skal respekteres både i Tyrkia og i Tyskland.

Kansler Angela Merkel og president Recep Tayyip Erdogan møttes i Istanbul i mai. Siden har tonen mellom de to landene blitt adskillig dårligere.

Fredag opplyste Cavasoglu at han har snakket med Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel på telefon og at de skal møtes i Tyskland 8. mars.

Den tyrkiske regjeringen mener grunnlovsendringen vil føre til større politisk stabilitet, mens motstanderne beskylder Erdogan for å være i ferd med å innføre diktatur i Tyrkia.

Spenningen mellom Tyskland og Tyrkia er fra før stor på grunn av tysk kritikk av massearrestasjonene etter kuppforsøket i fjor sommer. Over 100.000 mennesker er avskjediget, pågrepet eller stilt for retten.

Pågripelsen tidligere denne uka av den tysk-tyrkiske journalisten Deniz Yucel, som jobber for Die Welt, har bidratt til ytterligere friksjon.

Bombetrussel

Fredag kom det en bombetrussel mot rådhuset i Gaggenau. Tysk politi gjennomsøkte bygget uten å finne noe mistenkelig.

Saken kommer mindre enn to uker etter at Tyrkias statsminister Binali Yildirim deltok på et valgmøte i Oberhausen i Tyskland, noe som høstet kritikk fra enkelte tyske politikere.

Det planlagte møtet i Gaggenau ble også møtt med kritikk fra enkelte tyske politikere.

Det bor om lag 1,5 millioner tyrkere i Tyskland som kan avgi sin stemme i folkeavstemningen, som holdes 16. april.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Tyskland