NASA mikrobølget Månen og fant savnet romfartøy etter åtte år

Ved hjelp av en gigantisk radar fant forskere et savnet romfartøy 380.000 kilometer unna.

Den indiske romfartsorganisasjonen viste frem sonden i Bangalore i 2008. Året etter mistet man signalet fra den mens den var i bane rundt Månen.

Den indiske romsonden Chandrayaan-1 hadde ikke gitt lyd fra seg siden 29. august 2009. Men nå har forskere fra NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) funnet den igjen.

Fant to fartøyer

JPL opplyser i en pressemelding at de ved en ny anvendelse av romradar har klart å finne to romfartøyer som går i bane rundt Månen. Den ene er NASAs egen Lunar Reconnaissance Orbiter og den andre er den indiske Chandrayaan-1. Radarforsker Marina Brozovic sier i pressemeldingen at det amerikanske fartøyet var forholdsvis lett å finne siden de kjente dets bane.

– Å finne den indiske Chandrayaan-1 krevde mer detektivarbeid fordi den siste kontakt med fartøyet var i august 2009, sier hun.

Månen er omtrent 380.000 kilometer fra Jorden og går i en bane som tar drøyt 27 døgn. 12 mennesker - alle amerikanere - har satt sin fot der. Seks av dem er fortsatt i live i mars 2017.

Vanskelig i månelys

Det å finne romskrot og romfartøyer på avveie rundt Jorden kan være vrient nok. Men rundt Månen er det enda vanskeligere. Månelyset gjør at man ikke kan se dem.

Halvannen meter stor

Den indiske romsonden, som i 2008 oppdaget vannmolekyler på Månen, er ikke større enn en kube med sider på rundt halvannen meter. Forskerne var ikke sikre på at radaren kunne fange noe så lite.

JPL påpeker at en vanlig politiradar har en rekkevidde på rundt halvannen kilometer. Radaren fra flytårn går til rundt ti mil. For å finne et romfartøy 380.000 kilometer unna brukte forskerne en 70 meters antenne i California. Herfra sendte de en kraftig stråle med mikrobølger mot Månen og plukket opp signalet igjen i West Virginia. Dermed fanget de opp den savnede sonden flere ganger når den passerte Månens nordpol.

Unngå kollisjonsfare

Nå regner NASA med at denne nye kunnskapen kan brukes for å unngå kollisjonsfare ved senere måneferder og hvis et fartøy skulle få navigasjonstrøbbel. De som jobber med dette, er med i programmet som saumfarer verdensrommet for å se etter objekter som er større enn 30–50 meter og kan komme nær Jorden.

PS: Den gjenfunne indiske romsonden hadde med seg utstyr fra Universitetet i Bergen. Dette skulle kartlegge den kjemiske og mineralogiske sammensetningen til Månen.