Verden

President Donald Trumps fem helomvendinger: «Til alle de dustene som vil angripe Syria...»

USAs militære angrep på en syrisk flybase viser hvordan president Donald Trump totalt har skiftet syn.

President Donald Trump kunngjør at USA har angrepet en syrisk flybase. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Sensommeren 2013 var det syriske regimet i verdens søkelys for å ha angrepet sin egen befolkning med giftvåpen. Bildene av syke, døende og døde barn rystet. USAs president Barack Obama hadde sagt at USA ikke ville gå militært inn i konflikten, men hadde også advart Syrias president Bashar al-Assad om at det gikk en grense - «en rød linje» - ved bruk av kjemiske våpen.

Mens presidenten grublet på om han skulle gjøre noe og i så fall hva, fyrte forretningsmannen Donald Trump av den ene twittermeldingen etter den andre i de siste dagene av august og de første i september. Den senere presidenten hadde minst fem klare meninger om saken, som USAs angrep natt til fredag tyder på er endret:

1. Nei til angrep

I flere meldinger slo Trump fast at det ville være dumt å angripe Syria, at USA ikke hadde noe å tjene på det, at Obama burde spare på kruttet til viktigere anledninger og at faren for sivile tap var for stor.

Tjenestemenn i administrasjonen sier til Reuters at Trump etter giftangrepet denne uken har hørt mer på erfarne militære rådgivere enn de politiske medarbeiderne han ellers støtter seg til. Onsdag morgen fortalte militærrådgiverne at de visste fra hvilken flybase angrepet kom fra og at de hadde fulgt jagerflyet av typen Sukhoi-22 som gjennomførte det. Trump ba dem da konsentrere seg om en militær reaksjon.

2. Overraskelsesmomentet

I 2013 understreket Trump sterkt at overraskelsesmomentet var viktig. Skulle man angripe, måtte man ikke snakke om det først slik at syrerne kunne ta sine forholdsregler. Denne uken hintet både Trump og hans FN-ambassadør Nikki Haley først om behovet for å gjøre noe. Før angrepet natt til fredag ble russerne advart på forhånd.

3. Araberne bør betale

Trump mente Syrias arabiske naboer burde ta regningen hvis USA skulle angripe. Foreløpig tyder ingen ting på at det finnes noen avtale om dette. Prislappen for 59 Tomahawk-raketter er på over 700 millioner kroner.

4. Uberegnelighet

For fire år siden argumenterte Trump for at USA burde være mer uberegnelig og kanskje heller angripe Iran.

5. Godkjennelse

I 2013 hevdet Trump at presidenten ville trenge godkjennelse fra USAs kongress for å bombe Syria. Angrepet nå er gjennomført uten noen slik godkjennelse.

Hva skjedde den gangen?

De fleste utenriks- og forsvarstoppene i president Barack Obamas administrasjon ønsket å angripe i 2013. Obama selv falt til slutt ned på å la være. Den siste rådslagningen var en spasertur på plenen utenfor Det hvite his med stabssjef Denis McDonough. Til tidsskriftet Atlantic begrunnet han i fjor avgjørelsen slik:

«Vår vurdering var at vi kunne påføre Assad noe skade, men ikke eliminere de kjemiske våpnene med rakettangrep. Da ville jeg få en situasjon hvor Assad overlevde angrepet og kunne hevde at han med suksess hadde stått imot USA. Han kunne si at USA hadde handlet uten FN-mandat, og vi kunne ha styrket hans posisjon i stedet for å svekke den.»

Trump var den gang fornøyd med beslutningen og skrev at «Obamas svakhet og ubesluttsomhet» hadde berget USA.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Bashar al-Assad
 3. USA
 4. Syria

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump hevder angrep mot syrisk flybase var nødvendig

 2. VERDEN

  Tre forklaringer på hvordan borgerkrigen i Syria utviklet seg til potensiell storkrig

 3. KOMMENTAR

  Impulsiv er han som kjent. Kanskje er Trump tilstrekkelig menneskelig også.

 4. VERDEN

  11 ord fra Pentagon om hva som skjer etter fredagens rakettangrep

 5. VERDEN

  USAs angrep på syrisk militærbase: Kraftige internasjonale reaksjoner

 6. VERDEN

  Trump sier han vil komme med en «stor beslutning» om Syria i løpet av 48 timer. Dette kan han finne på å gjøre.