Verden

FOX-stjerne betalte 111 millioner etter anklager om sexpress

TV-selskapet Fox News rammes av en ny sexskandale. Fem kvinner har fått millioner etter anklager om at programleder Bill O’Reilly opptrådte upassende mot dem.

Bill O’Reilly hevder at anklagene er grunnløse, men kvinnene som anklager ham får i gjennomsnitt 22 millioner kroner i erstatning.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist

Bill O’Rilley (67) er den største stjernen på Fox News, og programmet hans er det mest sette nyhetsprogrammet på amerikansk kabel-TV. Gjennom hele fjorårets valgkamp var han en kraftfull stemme som støttet Donald Trumps kandidatur.

Programmet «The O’Rilley Factor» sendes hver kveld fra mandag til fredag. Det består dels av monologer fra O’Reilley og dels intevjuer med gjester.

Lørdag offentliggjorde The New York Times en undersøkelse avisen har gjort, hvor de dokumenterer at fem kvinner har anklaget O’Rilley for upassende oppførsel. Enten O’Rilley selv eller arbeidsgiveren har betalt 13 millioner dollar, eller nesten 111 millioner kroner, for å slippe rettssaker.

O’Rilley selv sier at alle anklagene er grunnløse.

Sakene gjelder seksuell trakassering eller utskjelling og ydmykelser. Kvinnene var enten ansatt hos Fox, eller gjester på programmet. En kvinne forteller at hun ble tilbudt jobb, men etter at hun avviste O’Rilleys tilnærmelser forsvant jobbtilbudet.

At bedrifter inngår utenomrettslig forlik betyr ikke nødvendigvis at de mener anklagene vil holde i retten. Men belastningen med en rettssak kan bli så stor at det er bedre å betale.

Sjefen måtte gå

I fjor sommer måtte grunnleggeren og sjefen i Fox News trekke seg, etter anklager om seksuell trakassering. Roger Ailes (76) er en av de store veteranene innen konservativ politikk og politisk journalistikk i USA. Han har vært medierådgiver for presidenter siden Richard Nixon.

Roger Ailes fikk sparken etter å ha trakassert en kvinnelig programleder.
Les også

New York Times: Skandalisert tv-konge måtte slutte etter sexskandalene. Nå skal han hjelpe Trump med imaget.

Sommeren 2016 ble han anklaget av nyhetsankeret Gretchen Carlson for seksuell trakassering. Hun hevdet at Ailes ga henne sparken, etter at hun avviste forsøkene hans på å ha sex med henne.

Anklagene hennes førte til en større granskning i Fox, som avdekket at sexuell trakassering er et stort arbeidsmiljøproblem i redaksjonen.

Fox-eier Rupert Murdoch konkluderte med at Ailes måtte forlate jobben. Ifølge Wikipedia skal Carlson ha fått 20 millioner dollar i erstatning. Etter at hun sto frem kom flere andre kvinner med liknende historier. Da han fikk sparken begynte Ailes som rådgiver for Donald Trump, først og fremst med forberedelser til debattene mot Hillary Clinton.

Les også

  1. Republikanerne har kranglet og slåss i 20 år. Slik oppsto en perfekt grobunn for Donald Trump.

  2. Hillarys latter: - Heslig hyene, eller tiltalende?

  3. Trump vil møte journalisten han frykter aller mest