Verden

Trump erklærer krig mot deler av sitt eget parti

I en rasende Twitter-melding langer Trump ut mot den konservative høyrefløyen i sitt eget parti: – Vi må kjempe mot dem! sier han.

Donald Trump fikk sterk støtte fra Tea Party-fløyen i valgkampen. Nå går han til angrep mot dem.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

En uke er gått siden den konservative Tea Party-fløyen hos republikanerne i Representantenes hus sørget for at partiledelsen måtte avlive forslaget sitt til en ny helsereform.

Uten Tea Party-fløyen – kjent i Representantenes hus som Freedom Caucus – hadde ikke partiet nok stemmer til å få et flertall for lovforslaget, og dermed ble forslaget trukket.

For Donald Trump, som utallige ganger lovet i valgkampen å «fjerne og erstatte» Obamas helsereform, var dette hans utvilsomt største nederlag hittil som president.

 • Vil du lese mer om det politiske dramaet rundt republikanernes helsereform? Her er fem grunner til at Trumpcare feilet.

Vil fjerne partifeller ved neste valg

Først la han skylden på demokratene, som gjorde det klart at de ikke ville være med på å ødelegge partiets viktigste politiske seier det siste tiåret.

De siste dagene har presidenten i stadig større grad flyttet skylden over på sine egne partifeller i Freedom Caucus.

Og torsdag kom krigserklæringen:

I en rasende Twitter-melding torsdag morgen, lokal tid, langer Trump ut mot de rundt 30 medlemmene av den konservative fløyen.

The Freedom Caucus will hurt the entire Republican agenda if they don't get on the team, & fast. We must fight them, & Dems, in 2018!

– Freedom Caucus vil ødelegge for hele den republikanske agendaen med mindre de ikke kommer om bord, og det raskt. Vi må kjempe mot dem og demokratene i 2018! skriver Trump.

2018 er året for det neste kongressvalget i USA, der samtlige 435 medlemmer av Representantenes hus er på valg.

«Viktigste politiske uttalelsen siden innsettelsen»

Den konservative fløyen har stått sterkt helt siden Tea Party-opprøret begynte like etter at Barack Obama ble president i 2009.

Trumps Twitter-melding sendte sjokkbølger gjennom det politiske miljøet i Washington, DC. Major Garrett, som har dekket Det hvite hus for TV-stasjonen CBS i en årrekke, sier på Twitter at dette er den viktigste politiske uttalelsen Trump har kommet med siden innsettelsen 20. januar:

Fra medlemmer av fraksjonen var reaksjonen spontan: Justin Amash, en Freedom Caucus-republikaner fra Michigan, svarte ved å beskylde Trump for å ha latt seg sluke av establissementet i Washington, DC:

Mangler flertall uten høyrefløyen

Spørsmålet er hva Trump håper å oppnå med torsdagens krigserklæring – og hva den kommer til å koste.

Republikanerne har i dag 237 av de 435 plassene i Representantenes hus. Den bitre stemningen i hovedstaden sørger for at det er lite trolig at det er mange stemmer for Trump å hente fra demokratene for å få gjennomført politikken sin.

Helsereformfiaskoen viste hvor avhengig han er av å ha med Freedom Caucus-fløyen på laget – uten dem og demokratene er han nemlig godt under de 216 stemmene han trenger i Representantenes hus for å få et flertall.

Flere av Trumps topprådgivere møtte rundt 20 medlemmer av Tea Party-fløyen i Det hvite hus på onsdag for å se om det var mulig å finne løsninger på tvers av juvet som nå splitter partiet.

Trumps Twitter-melding indikerer at håpet om forsoning nå er langt unna.

Dermed kan det bli en stor utfordring for presidenten å få gjennomført det neste punktet på agendaen – skattereform.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Twitter
 3. Tea Party-bevegelsen
 4. Republikanerne, USA
 5. Amerikansk politikk